EnerjiManşetTürkiye

Akdeniz Depremi hatırlattı: Akkuyu’ya doğru gelen büyük bir depremin habercisi

0

Bugün sabah saatlerinde Akdeniz‘de meydana gelen depreme ilişkin Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal bir açıklama yaptı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nin aktif bir fay hattı üzerinde olduğunu kaydeden Atal, bu depremin Akkuyu’ya doğru gelen büyük bir depremin habercisi olduğunu kaydetti.

Mersin‘in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Akkuyu Mevkiinde inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatına ise hala devam ediliyor.

‘Yedi şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini söyledik’

Akkuyu nükleer santral sahasının aktif bir fay hattı üzerinde olduğunun kaydedildiğini söyleyen Atal, bunu açmış oldukları tüm davalarda da dile getirdiklerini belirtti:

11.01.2022 – 04.07 ‘de Akkuyu’ya 100 kilometre uzaklıkta, 6,1 şiddetindeki deprem Akkuyu’ya doğru gelen büyük depremin habercisi. Akkuyu Nükleer halk sağlığı ve milli güvenlik sorunudur.

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliğinden Prof. Dr. Hasan Çetin‘in 2001 TÜBİTAK kongresinde sunduğu bilimsel çalışmadaki Akkuyu Nükleer Santral sahasının aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay Hattı uzantısında olduğu; ilki 38 bin yıl önce , ikincisi 28 bin yıl önce ve üçüncüsü 17 bin yıl önce olmak üzere her 10 bin yılda bir 7 şiddetinden büyük yıkıcı deprem olduğunu, ancak son 17 bin yıldır deprem olmadığı için tekrarlama periyodu 10 bin yılda bir olan bölgede, enerji birikiminin olduğu ve bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğine ilişkin verileri açmış olduğumuz tüm davalarda belirtmiştik.”

‘Zemin betonunun çatladığını öğrendik’

İsmail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde zemin betonunun çatladığını öğrendiklerini de ifade etti:

Üstelik çatlayan zemin betonunun üzerine henüz her biri 14 bin ton ağırlığında dört nükleer reaktör dahi binmemişti. Etrafında sürekli 5-6 şiddetinde depremler olan Akkuyu’da toplam 56 bin tonluk nükleer reaktör ağırlığı binmeden çatlayan zemin betonu, bilim insanlarının raporlarında belirttiği nükleer sahasının zeminin altında karstik boşluklar barındıran, kireçtaşı niteliğinde bir zemin olduğunu doğrulamaktadır.

Nitekim 2009 yılında DAÇE ( Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ) olarak bölgede yaptığımız saha çalışmasında Büyükeceli köylüleri ilk lisansı 1976 yılında alınan nükleer santral sahasında 1983 yılında zemin etüdü yapan taşeron firmanın işçileri olarak çalışırken zemine tonlarca çimento basıldığını ve çimentonun zemine basıldığı yerden 150 metre ötede denizden çıktığını söylemişlerdi. Açtığımız davaların tamamında bunlar kayda geçmiştir.”

Atal, açıklamasında son olarak, “Akkuyu’ya 100 kilometre uzaklıkta 6,1 şiddetindeki deprem yaklaşan felaketi haber veren bir uyarı gibidir. Bütün bu olumsuzluklar ‘mücbir sebep’ kabul edilip Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşma feshedilmeli ve Akkuyu Nükleer gelecekte olması kesin bir depremle patlamadan önce iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Tsunami riski

Yeşil Gazete Nükleer Editörü Pınar Demircan‘a konuşan deprem bilimci, jeofizik profesörü Haluk Eyidoğan şu uyarıyı yaptı: Bugün Akdeniz’de meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki deprem, 50 kilometre derinlikteydi. Ancak yüzeye daha yakın bir fayın tetiklenmesiyle 20-25 km. derinlikte meydana gelebilecek görece sığ bir deprem, bölgede tsunamiye yol açabilir.”

Demircan, bu durumun da Akkuyu için öngörülemeyen risklerin hep gündemde olduğunu gösterdiğine dikkat çekti: “Nükleer santralin diğer yüzü nükleer bombadır ve radyoaktif sızıntılarla tehlike hep baki”

Akkuyu Nükleer santrali ÇED iptal davasının bilirkişi keşfinde heyetin yanlı kararları dikkat çekmişti. Daha sonra ise bilirkişi heyetindeki bazı isimlere tarafsızlıklarını yitirdikleri gerekçesiyle itiraz edilmişti.

Ardından, Akkuyu Nükleer Davası’ndaki taraflı bilirkişi heyetine karşı dava açıldı.

Öte yandan, 2019 yılında santralin temelinin çatladığı öğrenilmişti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.