EnerjiManşetYerel

Akkuyu NGS’de altyapı sorunları bitmiyor: Kanalizasyon yok, foseptik Akdeniz’e boşaltılıyor

0

Mersin‘in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Akkuyu Mevkiinde inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında sorunlar çıkmaya devam ediyor. Büyükeceli Mahallesi’nde kanalizasyon olmadığı gibi, foseptik de Akdeniz’e boşaltılıyor.

‘Durum içler acısı’

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi‘nin aralık ayı toplantısının birinci birleşiminde konuyu gündeme getiren AKP’li meclis üyesi Hümmet Büyük, Akkuyu NGS’nin inşa edildiği Büyükeceli Mahallesi’nde kanalizasyon ve yol başta olmak üzere sorunlarına çözüm istedi. Büyük, şu ifadeleri kullandı:

Sizlere teşekkür etmek istiyorum, bölgeye son olarak 1,5 kilometre sıcak asfalt yapıldı. Çok güzel oldu ama çok eksiğimiz var. Bunun yanında en az 10 kilometre sıcak asfalt yapılması lazım. Göreceksiniz durum içler acısı.”

Hümmet Büyük, altyapı yetersizliğine işaret ederek, “Büyükeceli’de bin 500, 2 bin kişi yaşarken şu an 16-17 bin kişi yaşıyor. Altyapımız yetersiz, kanalizasyonumuz yok. Birçok büyük şirketin pis suları dereye akıyor ve oradan da direkt denize gidiyor. Bir an önce kanalizasyon yapılması lazım. 5 binlik imar planlarımız yok, inşaatlar çarpık ve düzensiz yapılıyor. Bunlara bir an önce el atılması lazım” dedi.

‘Her şey oldu bittiye gelmiş’

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, önce altyapıların tamamlanıp ardından üst yapılara geçilmesi gerektiğini kaydederek, çok büyük sıkıntılar çekildiğini söyledi:

Orada nükleer santral yapımına başlandı ama biraz her şey aniden gelişti. Ön hazırlığının yapılması gerekiyordu. Sadece belediye değil diğer kurumlar içinde. Bu evvel eski, ne benim ne sizlerin suçu. Önce altyapıyı tamamlayıp, sonra üst yapıya geçmemiz lazımdı ama tersi oluyor ve bu da büyük sıkıntıları, yan etkileri beraberinde getiriyor.

Orada çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. İmar yok, nüfus arttı, binlerce insan geldi. Çadır kentler veya konteyner kentler kurulmuş binlerce insan çalışıyor. Onların yarattığı yükü bölge taşımakta zorlanıyor çünkü hazırlık yapılmamış, her şey oldu bittiye gelmiş. Biz de süratle oradaki eksiklikleri görüp gereken çalışmaları yapıyoruz.”

‘Atıklar nasıl muhafaza edilecek?’

nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan da, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, kanalizasyonun 2019 yılından beri olmadığının altını çizerek, “nükleer santral daha kurulmadan çevreyi hiçe sayan yönetim, nükleer atıkları nasıl muhafaza edecek?” diye sordu:

Demircan, Yeşil Gazete için kaleme aldığı bir yazısında da santralde yaşanan altyapı problemlerine değinmişti. Yazıda kanalizasyon altyapı sisteminin olmadığını ifade eden Pınar Demircan, atıkların dereye bırakıldığından da bahsetmişti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.