Doğa MücadelesiManşetYerel

Nükleer davasında bilirkişi heyetindeki bazı isimlere tarafsızlıklarını yitirdikleri gerekçesiyle itiraz edilecek

0

Sinop Nükleer Güç Santrali’ne karşı açılan davaların bilirkişi heyeti belli oldu.

15 kişilik heyette yer alacak kişilerden bazıları, daha önce Akkuyu Nükleer Santrali ve Kanal İstanbul Projesi‘ne de bilirkişilik yapmış isimlerden oluşuyor.

Bunun yanında, heyette yer alan bir isim de iktidara yakınlığıyla bilinen 1071 akademisyenin içerisinde yer alırken, listede öğrencileri tehdit ettiği iddia edilen bir akademisyen de bulunuyor.

Ancak, bu kişilerin bilirkişiliğine itiraz edilecek.

ÇED olumlu kararına itiraz

Sinop İnceburun mevkiinde yapılması planlanan “Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi” için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilmişti.

Karara karşı, 59 Sinoplu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, TMMOB’ye bağlı odalar, KESK, Sinop Barosu ve birçok demokratik kitle örgütü de dava açmıştı. TEMA Vakfı da karara karşı ayrı bir dava açmıştı.

İki dava hala sürerken, Samsun 2. ve 3. İdare Mahkemeleri, bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Heyette yer alan Prof. Dr. Meriç, nükleer santrali savunuyor

Mahkemenin atadığı ortak bilirkişi listesinde ise Prof. Dr. Niyazi Meriç, Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Prof. Dr. Kadir Alp ve Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan gibi isimler yer aldı.

Prof. Dr. Niyazi Meriç, Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili davada da bilirkişi heyetinde yer alan ve aynı zamanda basına yaptığı açıklamalarda birçok kez nükleer santrali savunan bir isim.

Meriç’in bilirkişi heyetinde yer almasına tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle itiraz edilmişti. Ancak, mahkeme itirazı reddetmişti.

Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu’nun uzmanlığı sorgulanmıştı

Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu da Akkuyu’da bilirkişi heyetinde yer almıştı. Kadıoğlu’nun bilirkişiliğine sismo-tektonik, oşinografi, kıyı mühendisliği-tsunami risk değerlendirmesi yapabilecek özellikte bir uzmanlığı olmadığı gerekçesiyle itiraz edilmişti.

Ancak, başka bir uzman önerisi mahkeme tarafından kabul edilmemişti. Bu isim de  Sinop Nükleer Santrali için yapılacak çalışmada bilirkişi heyetinde yer alıyor.

Kanal İstanbul Projesi’nde yer alan iki isim

Prof. Dr. Kadir Alp ve Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan ise Kanal İstanbul Projesi’nde de yer alan bilirkişiler.

Prof. Dr. Yazgan, daha önce öğrencileri tehdit ettiğine dair haberlerle de adından söz ettirmişti.

Bilirkişi heyetinde yer alan isimlere itiraz edileceği duyurulurken, bilirkişi keşfi ise 7 Haziran Pazartesi günü saat 11.00’de yapılacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.