31 Mart yerel seçimleriManşetTürkiye

Abdullah Zeydan mazbatasını teslim aldı

0
Abdullah Zeydan

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’li rakibi Abdulahat Arvas’ı büyük farkla geride bırakarak Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ancak ardından memnu hakları alınıp tepkiler üzerine geri verilen DEM Parti adayı Abdullah Zeydan bugün mazbatayı teslim aldı.

Mazbatasını alan Eş başkanlar Zeydan ve Neslihan Sedal,  “Halkımız için hayırlı olsun” dedi.

Abdullah Zeydan, şunları söyledi:

“Başta iradesini sahiplenen Van halkımız başta olmak üzere hukuktan adaletten tavır alan 85 milyona şükranlarımızı sunarız. YSK’nin kararı ülkemizde toplumsal barışın umutlarını yeşertmiştir. Hepimizin birlikte onurlu, özgür bir yaşamı tesis etmede sorumluluklarımızı var. Artık güzel kendimize halkımıza layık hizmetlerin zamanıdır. Kentin bütün dinamikleri ile birlikte birikmiş tüm sorunların çözümü için işe koyulacağız.”

Abdullah Zeydan

Ne olmuştu?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için daha önce eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı koğuşu paylaşan Abdullah Zeydan’ı ve Neslihan Şedal’ı aday göstermişti.

Türkiye’de 31 Mart Pazar günü gerçekleşen yerel seçimde DEM Parti, 28 puan farkla Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı.

Ancak Adalet Bakanlığı‘nın başkan seçilen Zeydan’ın memnu haklarının geri alınması için seçimden iki gün önce başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Zeydan’ın ezici oy farkıyla seçimi kazanmasının ardından, bu başvuruyu gerekçe gösteren Van İl Seçim Kurulu mazbatanın AKP’li Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verildi.

Van’da kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alındı
Van’da mazbata halkın seçtiği DEM Parti adayı yerine AKP’li adaya verildi
Van ve Diyarbakır’da mazbata gerginliği büyüyor
Van’da OHAL gibi karar: Gösteriler 15 gün yasak, giriş çıkışlar kapatıldı
Van’da mazbata halkın tercihine, Zeydan’a verildi

Karar, ülke genelinde tepkiyle karşılandı. Çok sayıda kentte binlerce vatandaş sokaklara çıkıp protesto gerçekleştirdi. Vatandaşların yanı sıra başta CHP ve TİP olmak üzere siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütleri, hukukçular ve  pek çok ünlü isim karara sert tepki gösterdi.

Başta Van olmak üzere, İstanbul, Ankara, İzmir, Hakkâri, Mardin ve Diyarbakır gibi çok sayıda kentte aralarında gazetecilerin de olduğu 200’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Siirt, Bitlis ve Van’da ise 15 günlük eylem ve gösteri yasağı kararı alınırken bir ilçede ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Olaylar ve itirazlar sürerken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) DEM Parti‘nin itirazını kabul etti 4 Mart’ta (dün) ise Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) da memnu haklar yasağı kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı.

You may also like

Comments

Comments are closed.