31 Mart yerel seçimleriManşetTürkiye

Van’da mazbata halkın seçtiği DEM Parti adayı yerine AKP’li adaya verildi

0
DEM Parti

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın hakları geri alınırken Van İl Seçim Kurulu, DEM Parti’nin itirazlarına rağmen mazbatayı AKP adayı Abdulahat Arvas‘a oy çokluğuyla teslim etme kararı aldı.

Seçimlerden zaferle ayrılan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın hakları, Adalet Bakanlığı‘nın seçimden iki gün önce, çalışma saatlerinin bitimine kısa bir süre kala yaptığı itiraz sonucu iptal edilmişti. Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine mahkeme, Zeydan’ın memnu hakları konusunda verilen kararı iptal etti ve bu karar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirildi. Oysaki YSK, seçimler öncesinde Zeydan’ın adaylığını onaylamıştı.

Van’da kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alındı

AKP, Van seçimlerinde DEM Parti’nin ardından ikinci sıraya yerleşmiş ve mazbatanın kendi adaylarına verilmesini talep etmişti. Bu talep, Van İl Seçim Kurulu tarafından oy çokluğu ile kabul edildi ve böylelikle mazbata AKP’ye verildi.

Bu karara sert tepki gösteren DEM Parti, kararı “siyasi darbe sürecinin bir parçası” olarak nitelendirdi ve kararı alınan oy çokluğunu “hukuksuz” ve “gayri meşru” olarak değerlendirdi. Parti, Yüksek Seçim Kurulu‘na başvurarak hukuksuzluğun düzeltilmesini ve halkın iradesinin tanınmasını talep etti. DEM Parti, hukuksuzluğa karşı demokratik tepkilerini sürdüreceklerini duyurdu.

31 Mart yerel seçimlerinde, DEM Parti adayı Abdullah Zeydan, yüzde 55,48 oy oranı ile Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. AKP adayı Abdulahat Arvas ise yüzde 27,15 oy ile ikinci olmuştu. DEM Parti, ayrıca Van’daki tüm ilçelerde zafer kazanarak büyük bir başarı elde etmişti.

Van’da tepkiler büyüyor

DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu kararı ile Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mazbatanın Abdullah Zeydan yerine AKP’nin adayı Abdulahat Arvas’a verilmesine sert tepki gösterdi. DEM Parti’den yapılan açıklamada, “Bu karar iktidarın müdahalesi ile başlatılan siyasi darbe sürecinin devamıdır. Ayarlanmış Van İl Seçim Kurulu üyelerinin oy çokluğu ile verdiği karar hukuksuzdur, gayrimeşrudur, halk iradesini tanımama kararıdır” denildi.

Karar Vanlı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Polis protesto eylemi yapan vatandaşlara biber gazıyla müdahale etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.