Manşetİklim Krizi

2021’de tarihin en yüksek okyanus sıcaklıkları kaydedildi: Art arda altıncı rekor

0

Dünya okyanuslarının suları her yıl biraz daha artıyor. Yeni bir araştırmaya göre, geçen yıl tarihteki en yüksek okyanus sıcaklıkları kaydedildi. Bununla, üst üste altıncı kez rekor kırıldı.

Bilim insanları, okyanusların ısınmasının temel olarak insan kaynaklı iklim krizinden kaynaklandığına dikkat çekiyor. Suların ısınması, küresel ısınmanın doğrudan ve basit bir göstergesini temsil ediyor. Atmosferin sıcaklığı da keskin bir şekilde yükselme eğiliminde olsa bile, okyanusların ısınmasıyla karşılaştırıldığında, bireysel yılların rekor kırma olasılığı daha düşük oluyor.

Geçen yıl, Pasifik‘teki suları soğutan periyodik bir iklim özelliği olan La Niña’ya rağmen dünyadaki tüm okyanusların en üst 2.000 metresinde ısınma artmıştı. 2021’de okyanuslarda kırılan sıcaklık rekoru, 1955’e kadar uzanan bir dizi modern rekoru geride bırakmış; okyanuslar için en sıcak ikinci yıl 2020, en sıcak üçüncü yıl ise 2019 olmuştu.

Daha sıcak okyanuslar, aşırı yağış, şiddetli sel ve kasırgaları güçlendiriyor

Araştırmanın yazarlarından Colorado Atmosferik Araştırmalar Ulusal Merkezi‘nden iklim uzmanı Kevin Trenberth, Guardian‘a “Okyanusların sıcaklığı küresel olarak durmaksızın artıyor ve bu da insan kaynaklı iklim değişikliğinin birincil göstergesidir” dedi. .

Daha sıcak okyanus suları, şiddetli sel riskini artıran fırtınaları, kasırgaları ve aşırı yağışları güçlendirmeye yardımcı oluyor. Isının okyanus suyu ise genişleyerek yılda yaklaşık 1 ton buzu denizlere salan uçsuz bucaksız Grönland ve Antarktika buz tabakalarını tüketiyor. Bu süreçlerin her ikisi de deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor

En üstteki 2.000 metrelik okyanus suyunun ortalama sıcaklığındaki artış. (Zettajoule, 10’un 21 jul gücüne eşit bir enerji birimi) Cheng ve diğerleri… “Another Record: Ocean Warming Continues through 2021 despite La Niña Conditions” 2022. Grafik: Guardian. 

İnsan faaliyetleri yüzünden atmosfere yayılan karbondioksitin yaklaşık üçte birini emen okyanusların asitleşmesi ise dünyadaki deniz yaşamının dörtte birine ev sahipliği yapan ve 500 milyondan fazla insan için yiyecek sağlayan mercan resiflerini bozuyor ve balık türlerine zarar veriyor.

Dünya, fosil yakıtların yanması, ormansızlaşma ve diğer faaliyetlerden dolayı ısınırken, özellikle son 50 yılda üretilen ısının %90’ından fazlası okyanuslar tarafından emilerek, geçici olarak karada yaşayan türlerin aşırı sıcaklıklardan korunmasına yardımcı oldu.

Geçen yıl, ısınmanın çoğunun meydana geldiği suların üst 2.000 metresi, 2020’de olduğundan 14 kat daha fazla daha fazla zettajoule (bir sekstilyon joule’ye eşit bir elektrik enerjisi birimi) sıcaklığı soğurdu. Bu, bir zettajoule’nin yaklaşık yarısı olan dünyanın tüm elektrik üretiminden 145 kat daha fazla.

Yeni araştırma, uzun vadeli okyanus ısınmasının Atlantik ve Güney okyanuslarında en güçlü görüldüğünü, ancak Kuzey Pasifik‘te de 1990’dan bu yana sıcaklık artışında “dramatik” bir yükselme olduğunu; Akdeniz’in ise geçen yıl net bir yüksek sıcaklık rekoru kırdığını belirtiyor.

Çalışmanın ortak yazarlarından John Abraham‘a göre, ısınma eğilimi o kadar belirgin ki, sadece dört yıllık kayıtlarda insan etkisinin parmak izini tespit etmek çok açık. St Thomas Üniversitesi’nde termal bilimler uzmanı olan Abraham, “Okyanus sıcaklığı, iklim değişikliğinin en iyi göstergelerinden biridir”diyor.

Diğer araştırmacı Penn State Üniversitesi‘nden iklim bilimci Michael Mann ise şunları kaydediyor: “Net sıfır emisyona ulaşana kadar, bu ısınma devam edecek ve bu yıl olduğu gibi okyanus sıcaklığı rekorları kırmaya devam edeceğiz. Okyanuslar hakkında daha iyi farkındalık ve anlayış, iklim değişikliğiyle mücadele eylemlerinin temelidir.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.