Editörün SeçtikleriManşet

Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu Bartın’daydı

0

Yeşil GazeteBatı Karadeniz için planladığı Çevre ve İklim Gazeteciliği Okulu’nun (ÇİGO) ikinci etkinliğini de Bartın‘da gerçekleştirdi. 20 ve 21 Nisan tarihlerinde düzenlenen ÇİGO’ya yerel basın mensupları, çevre aktivistleri, STÖ temsilcileri ve akademisyenler katıldı. ÇİGO’nun ilk gününde iklim ve ekoloji haberciliği, yurttaş gazetecilik, video haberciliği ve gazetecilerle aktivistler için sosyal medya kullanımı atölyeleri gerçekleştirildi.

ÇİGO’nun ilk etabında katılımcılar, Bartın’daki sorunlara dikkat çekerek iklim ve ekoloji haberciliğinin bu sorunların duyurulması açısından önemine değindi. Aktivistler çok fazla ekolojik tahribatın olduğunu ancak birçok gazetede görünür olmanın zor olduğunu dile getirdi. Öte yandan katılımcılara yurttaş gazeteciliği kapsamında ihbar etmek istedikleri bir sorunu nasıl duyuracakları aktarıldı. Ek olarak bu duyuruların sosyal medya üzerinden nasıl paylaşılması gerektiği, hangi platformda nasıl bir algoritma kullanıldığı ve öne çıkmak için nasıl paylaşımlar gerçekleştirmeleri gerektiği aktarıldı.

Bartın’da yaşayan katılımcılar ayrıca şehirlerinde hissettikleri iklim değişikliği etkilerine de dikkat çekerek daha kapsayıcı ve daha doğa dostu altyapısal çözümler bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Öte yandan ÇİGO atölyeleri sürerken Bartın’da tanıştığımız bir kedi doğum yaptı. Siyah ve beyaz renklerinin farklı yoğunluklarına sahip dört tane yavru kedi dünyaya geldi. Kedi için verilen desteğin ardından ÇİGO’ya devam edildi.

Bartın Platformu’ndan çevre aktivistlerin yoğun bir katılım gösterdiği ÇİGO’nun ikinci gününde ise bu kez mikrofon katılımcılardaydı. Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Hollanda’dan ÇİGO katılımcılarına görüntülü mesaj gönderdi.

Yeşil Gazete ekibine Bartın’daki sorunları aktaran aktivistler bölgede Hattat Enerji ve Maden A.Ş.‘nin bölgede 19 yıl önce yapmaya niyetlendiği termik santrale karşı nasıl direniş gösterildiğini aktardı.

Bartın Platformu’ndan Bayram Şimşek ve konuya ilişkin dava dosyalarıyla ilgilenen avukat Engin Uzun, bu dava sürecini, dava süreçlerinde yurttaşların nasıl davaya ve direnişe aktif katılım sağladığını, 10 günde toplanan 42 bin bireysel imzaları, OHAL döneminde beş bin kişiyi geçen mitingleri aktardı.

Termik santral yapılması için çeşitli kamu kurumlarına başvurular yaparak, çeşitli ölçeklerde planlarda değişikliklerin dahi gerçekleşmesine neden olan şirketin bu ısrarlı talebinin kolektif bir mücadele sayesinde gerçekleştirilmediğinin altı çizildi. Öte yandan bölgede Hattat‘ın grup şirketi olan Hema‘nın hala kömür ve lavvar tesisi talebinden vazgeçmediğine de işaret edildi. Bartın’daki atık sorunu, su varlığı üzerindeki tehlikeler, iklim değişikliğiyle uyumlu kentsel çözümlerin üretilmemesi gibi konulara ayrıca değinildi.

ÇİGO’nun ikinci gününde ayrıca  Bartın Çayı boyunca kent gezisi yapıldı. Kent gezisinde Bartın Çayı çevresine yapılan ve yağmur suları nedeniyle yükselen sulara karşı bir önlem olarak dikilmeye başlanan cam paneller yoğun bir eleştiri aldı. Hem katılımcılar hem de gazete ekibi söz konusu cam panellerle metrelerce yükselmesi beklenen suyun basıncına karşı alınan bu önlemi, panellerin bazı noktalarda devam ederken bazı noktalarda olmamasını ve paneller arasında üç cm’lik aralık olmasını hayretle karşıladı.

Öte yandan zaten var olan meyve ağaçlarının kesilerek millet bahçesi yapılması için tamamen ikiye bölünen orman varlığı tepkileri çekti. Kaldırılan bitki örtüsünün yerine yer yer toprak yer yer de beton dökülmüş ve sahada iş makinaları çalışıyor. O anda ağaçların söküldüğü alanın birkaç metre ötesinde bir kaplumbağa Bartın Çayı’na atlıyor. Balıkçıl uçuyor. Ancak çayın sağ tarafında artık ne yazık ki doğal ekosistemin devamı için bir yaşam olmadığı göze çarpıyor. Bartınlı katılımcılar bölgedeki sorunlara dikkat çekerek daha yaşanabilir iklim dostu şehirlerin önemine ve bunun için verdikleri mücadelelere dikkat çekiyor. Bu mücadele için yeni nesilden de desteğe ve katılıma ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Gençler bu mücadelenin yürütücüleri olarak sahaya bekleniyor.  Bartın gezisi boyunca çayda gözümüze bir de plastik atıklar çarpıyor.

Bartın Çayı’na evsel veya sanayi atığı karıştırılabiliyor olacağına ilişkin endişelerini dile getiren katılımcılar, aslında burada bisiklet yolu düzenlenebileceği, gerekli ortam hazırlanırsa kano yapılabileceği, kürek çekilebileceği ve koşu gibi sporlar için de parkurlar hazırlanabileceğine, maratonlara dahil edilebileceğine dikkat çekiyor.

ÇİGO‘nun bir sonraki adımı Kastamonu olacak. Daha sonra ise Sinop’ta düzenlenecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.