ManşetEkolojiKent

Zehirsiz Kentlere Doğru: Otlarla zehirsiz mücadele webinarı 25 Nisan’da

0

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Zehirsiz Sofralar Platformu işbirliği ile yürüttüğü Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında düzenlenecek “Otlarla Mücadele” webinarında, park ve bahçeler, yol kenarları, kaldırımlar, mezarlıklar, okullar, spor sahaları gibi kentsel alanlardaki ot mücadelesinde yaygın olarak kullanılan herbisitlere (ot zehiri) alternatif olan ekolojik ve doğa dostu yöntemler üzerine konuşulacak.

Araştırmalara göre, kentlerde kullanılan pestisitler, tarım alanlarında kullanılandan daha yoğun bir biçimde yeraltı sularına karışıyor.

Püskürtülen pestisitlerin yüzde 98’den fazlası, herbisitlerin ise yüzde 95’i,  hava, su ve toprak gibi ortamlara dağılıyor ve hedef olmayan canlı türlerine bulaşıyor.

Türkiye’de içme suyu arıtma tesislerine ulaşan sularda saptanan 49 mikrokirleticinin 33’ü pestisit.

Kanser ve hormonal bozukluklara sebep oluyor

Pestisitler ve aynı etken maddeyi barındıran biyosidal ürünler, hormon sistemini ve sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor; cinsiyet gelişimi bozuklukları, cinsiyetsiz doğumlar, doğum anomalileri, sperm sayılarında azalma gibi üreme sistemi sorunlarına ve prostat, pankreas, akciğer gibi kanser türlerine sebep oluyor.

Özellikle bebekler ve çocuklar, hormonal sistem bozucu pestisitlerden daha fazla etkileniyor.

Zehirsiz Kentlere Doğru projesi kapsamında sağlıklı bir gelecek için bir araya gelen sivil toplum örgütleri ve inisiyatifler, kentlerde yerel yönetimler tarafından kullanılan pestisitlerin/biyosidal ürünlerin zararları konusunda farkındalık yaratmayı ve alternatif uygulamaların kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından başlatılan Zehirsiz Kentler Kampanyası ile de belediyelerden;

  • en geç 2025 yılına kadar herbisit kullanımının tamamen sonlandırılmasına,
  • 2030 yılına kadar diğer tüm pestisit ve biyosidal ürün kullanımının yüzde 50 azaltılmasına
  • 2040 yılına kadar da tüm bu ürünlerin kullanımının tamamen sonlandırılmasına

dair taahhütte bulunmaları ve bu kapsamda katılımcı bir stratejik eylem planı oluşturmaları talep ediliyor.

25 Nisan Pazartesi günü Zoom platformu üzerinden 10.30 – 12.00 saatleri arasında gerçekleşecek olan ve Buğday Derneği’nin YouTube sayfasından canlı olarak yayınlanacak Otlarla Mücadele webinarı, tüm belediye yetkililerinin ve halkın katılımına açık olacak.

Zoom üzerinden katılım için bu bağlantıdan kayıt oluşturulabilir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.