Dünyaİklim KriziManşet

Uyarı: İklim krizi gelecek yüzyılda bir milyar kişinin ölümüne yol açabilir

0
Fotoğraf: AP

Bilim insanları, iklim krizine bağlı ölümlerle ilgili incelediği 180 makalenin sonucunda gelecek yüzyılda yaklaşık olarak bir milyar insanın iklim felaketleri sonucu hayatını kaybedebileceği sonucuna ulaştı. Bu felaketlerden ise dezavantajlı kesimlerin, yoksul vatandaşların etkileneceği bildirildi.

Çalışmaya göre yakılan her bir ton fosil yakıt, bir insanın ölümüne neden oluyor.

Geleceğe dair çoğu tahmin gibi, bu tahmin de birkaç varsayıma dayanıyor. Bunlardan biri “1000 ton kuralı” adını taşıyor. Buna göre, insanlığın yaktığı her bin ton karbondioksit, gelecekteki bir kişinin ölümüne dolaylı olarak neden oluyor.

Dünya, korkulduğu üzere sanayi öncesi dönemin küresel ortalama sıcaklığına göre 2°C üzerinde bir sıcaklığa ulaşırsa bu, önümüzdeki on yıllarda birçok yaşamın kaybı anlamına geliyor. Şu andan itibaren her 0.1°C sıcaklık artışı, yaklaşık olarak 100 milyon ölüm riski taşıyabilir.

Fotoğraf: AP

‘İnsanlık hızlı bir şekilde harekete geçmeli’

Kanada‘daki Western Ontario Üniversitesi‘nden Enerji Uzmanı Joshua Pierce, “Bilimsel olarak uzlaşılan 1,000 ton kuralını ciddiye alırsanız ve hesapları yaparsanız, küresel ısınmanın önümüzdeki yüzyıl boyunca bir milyar erken ölüme yol açtığını görürsünüz” diyor ve insanlığın hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Lancet 2022 Raporu: İnsan sağlığı, fosil yakıtların insafına kaldı

İklim krizinin ölümler üzerindeki etkisi, bugün dahi hesaplaması zor bir konu olarak nitelendiriliyor. Birleşmiş Milletler‘e göre, çevresel faktörler her yıl yaklaşık 13 milyon insanın yaşamına mal oluyor. Ancak bu ölümlerin kaçının doğrudan iklim değişikliğinden kaynaklandığı net olarak bilinmiyor. Bazı uzmanlar da yalnızca anormal sıcaklıkların bile yılda beş milyon yaşamı etkileyebileceğini savunuyor.

Uzmanlar, iklim krizinin etkilerinin çok yönlü olmasının araştırmaları etkilediğini ifade ediyor. Mahsul kayıpları, kuraklık, sel, aşırı hava koşulları, orman yangınları ve yükselen denizler; insan yaşamını karmaşık ve incelikli şekillerde etkileyebiliyor.

‘Gelecek nesillere zarar veriyoruz’

İklim felaketlerinin gelecekteki ölüm sayısını tahmin etmenin zor olduğunu belirten Pierce ve Avusturya’daki Graz Üniversitesi‘nden Richard Parncutt, konunun takip edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Pierce ve Parncutt, yöntemlerinin halkın sayıları daha kolay anlamasını sağladığını ve aynı zamanda mevcut hareketsizliğimizin ne kadar kabul edilemez olduğunu vurguladığını belirtiyor.

Küresel ısınma, bir milyar insan için ölüm kalım meselesi” diyen Pierce, “İklim modellerinin tahminleri netleştikçe çocuklara ve gelecek nesillere verdiğimiz zarar giderek eylemlerimizden kaynaklı hale geliyor” diye konuşuyor.

İklim krizi Güney Yarımküre’yi daha çok tehdit ediyor

Bu noktayı vurgulamak için, Pierce ve Parncutt, Avustralya‘daki Adani Carmichael kömür madenini ele alarak 1000 ton kuralını uyguladı. İkili, bu madendeki tüm rezervler yakılırsa gelecekte yaklaşık 3 milyon kişinin erken ölümüne neden olabileceğini belirtti.

İki bilim insanı, “Tehlikede olanlar halihazırda Güney Yarımküre’deki çocuklar ve Carmichael kömürlerinin tüketilmesi, onların gelecekteki ölümlerine neden olması muhtemel” diyor.

Fosil yakıt kullanımı en çok Afrika’yı vuruyor: İklim krizi bir adaletsizlik meselesi

Teknik olarak 1000 ton kuralı, gelecekteki karbon emisyonlarından kaynaklanabilecek olası iklim geri besleme döngülerini dikkate almaz, bu da karbon emisyonlarından kaynaklanan gelecekteki çevresel olumsuz etkileri daha da kötü, hızlı hale getirebilir.

Temkinli olma zamanının geçtiğini vurgulayan Pierce, “Organizasyonlar, iklim bilimcileri modellerini çalıştırıp sonra onlara dair rapor sunduklarında, herkes kıyamet habercisi gibi görünmek istemediği için genellikle temkinli bir yaklaşım benimser. Biz işimizi yaptık ve  durum iyi görünmüyor” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.