Fosil yakıt kullanımı en çok Afrika’yı vuruyor: İklim krizi bir adaletsizlik meselesi

Araştırma: Fosil yakıtların kullanımına devam edilmesi durumunda, fosil yakıt tüketiminin Afrika ülkelerinin ekonomisi üzerinde yüzde 64'e varan bir etkisi olacak.

Dünya liderleri Mısır‘daki BM zirvesinde iklim eylemi üzerine konuşmalarını sürdürürken Christian Aid tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, fosil yakıtların mevcut oranda kullanımına devam edilmesi durumunda, fosil yakıt tüketiminin Afrika ülkelerinin ekonomisi üzerinde büyük bir etkisi olacağını ortaya koydu.

Aid’in araştırmasına göre küresel iklim krizinden en az sorumlu olan Afrika ülkelerinin gayrisafi yurtiçi hasılasındaki büyüme oranları, dünya küresel ısınmayı 1,5C’de tutmayı başarsa dahi, yüzyılın sonuna kadar yüzde 64’e kadar düşebilir.

Fotoğraf: WFP – Nijerya

Çalışmaya göre, kişi başına düşen milli gelirde etki ortalama yüzde 34’e kadar ulaşırken, GSYİH büyümesi üzerindeki etki 2050 yılına kadar oranlarda ortalama yüzde 20’lik bir düşüşe işaret ediyor. 2100 yılına kadar ise ortalama yüzde 64’lük devasa bir düşüş öngörülüyor.

Guardian‘dan Nina Lakhani‘nin aktardığına göre; bulgular, iklim finansmanı konusunda adaptasyon, kayıp ve zarar için somut ilerlemeye duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.

‣[COP27] Afrikalı kadınlar iklim adaleti istiyor 
‣ Kısa bir özet: COP27 hangi tabloda gerçekleşiyor, taahhütler nerede?
‣ İklim değişikliği on yıllar içinde Asya ve Afrika’nın bir kısmını yaşanmaz hale getirebilir

‣ Pakistan fosil yakıt şirketlerini mahkemeye veriyor

‘İklim finansmanı hayır kurumu değil, iklim adaletidir’

Öte yandan COP27′de Pakistanlı diplomat ve G77 gelişmekte olan ülkelerin baş müzakerecisi Nabeel Munir, “İklim finansmanı hayır kurumu değil, iklim adaletidir” dedi.

COP27’de dün gerçekleşen Kırılgan Toplulukların Sürdürülebilirliği temalı üst düzey yuvarlak masa toplantısında konuşan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de uluslararası topluma iklim değişikliği sebebiyle ortak sorumluluk alma çağrısında bulundu.

54 Afrika ülkesi dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor ancak gezegeni ısıtan CO2’nin yüzde dördünden daha azının sorumlusu. Ancak Çin bu sorumlulukta yüzde 27’lik bir paya sahip. ABD karbon emisyonlarının yüzde 15’ine ve AB ülkeleri de yüzde 17’sine sebebiyet veriyor.

Ancak yükselen deniz seviyesi ve eriyen buzulların yanı sıra kuraklık, orman yangınları, sel ve sıcak dalgaları gibi giderek düzensiz ve yıkıcı hale gelen aşırı hava olaylarından en çok etkilenen kıta da yine Afrika.

Çalışmada 2100 yılına kadar küresel ısınmanın olmadığı bir senaryo ve  mevcut ısınma için en iyi (1.5C) ve en kötü (2.4C) senaryolarla karşılaştırmalar yapıldı, 50 Afrika ülkesi için tahmini GSYİH büyümesi analiz edildi.

Fotoğraf: UN-IOM, Sudan

‘Sekiz ülkenin ekonomik büyümesinde yüzde 75’lik düşüş olabilir’

Mevcut iklim politikalarına göre, sekiz ülkenin (Sudan, Moritanya, Mali, Nijer, Burkina Faso, Çad, Cibuti ve Nijerya) GSYİH büyümesi yüzde 75’e kadar düşebilir.

Küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkeler, kişi başına 0,43 tondan daha az karbondioksit (CO2) salıyor. ABD ve Kanada kişi başına 18 ton CO2 üretirken Suudi Arabistan‘da bu sayı 18 ton CO2.

Bu yıl şiddetli yağmurların ve ani sellerin 18 ilin 15’inde 250 binden fazla insanı etkilediği Sudan‘da, mevcut küresel iklim politikalarına göre ekonomik büyüme yüzde 84 gibi şaşırtıcı bir oranda etkilenebilir. Bu rakamlara yeni iklim uyum önlemleri eklenmiş değil, bu neden GSYİH’deki etkilenme oranı daha düşük olabilir.

Ancak aşırı hava koşullarının neden olduğu ekonomik zarar da hesaplamalara dahil edilmiş değil, bu nedenle ortaya koyulan GSYİH’deki düşüş oranları daha yüksek de çıkabilir.

Açlık, kuraklık ve sel

Viyana‘daki Uluslararası Uygulamalı Sistemler Analizi Enstitüsü‘nden ekonomist ve çalışmanın ortak yazarı Marina Andrijeviç, “Bu analiz, iklim değişikliğinin Afrika‘nın ekonomik kalkınması üzerindeki devasa etkisini gösteriyor ve bu rakamlar muhafazakar tahminler olabilir” dedi.

Bu yıl şimdiye kadar Nijerya‘da 200 binden fazla ev sel ve toprak kayması nedeniyle yok olurken, Afrika Boynuzu‘nda art arda yaşanan dört kurak dönem sonrasında 37 milyon insan açlıkla karşı karşıya kaldı.

‘İklim değişikliği bir adaletsizlik meselesidir’

Geçen hafta Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir rapor, uluslararası uyum finansmanının gelişmekte olan ülkelerin gerçekten ihtiyaç duyduğunun beş ila 10 kat altında olduğunu ve açığın her yıl büyüdüğünü ortaya koydu.

İklim düşünce kuruluşu Power Shift Africa‘nın direktörü Mohamed Adow, şok edici ekonomik tahminlerin bir uyandırma çağrısı olması gerektiğini söyledi. Adow, şunları aktardı:

“Küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlasak bile Afrika ülkelerinin acı verici ekonomik zarara uğraması, iklim krizinin ön saflarında olanlara yardım etmek için bir kayıp ve zarar fonuna ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu ülkeler soruna en az katkıda bulunan ülkelerdir, ancak yine de başkaları tarafından yaratılan çok ciddi ekonomik sonuçlarla karşı karşıyalar. Bu nedenle iklim değişikliği bir adaletsizlik meselesidir.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hindistan’da tecavüze idam cezası öngören yasa tasarısı kabul edildi

Batı Bengal Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre cinsel istismar mağdurunun ölümüne yol açanlar idam edilecek, bu suçtan hüküm giyenler ise şartlı tahliyesiz ömür boyu cezaevinde kalacak.

Borçka’da Reşit Kibar’ı öldüren Muhammet Ustabaş tutuklandı, ekolojistlerin tepkisi dinmiyor

Artvin'de ağaçların kesilmesine karşı çıkanlara ateş açıp Reşit Kibar’ı öldüren Muhammet Ustabaş tutuklandı. Ekoloji örgütleri ve aktivistler ise soruşturmanın derinleştirilmesini istiyor.

İklim aktivisti Thunberg, Gazze eyleminde gözaltına alındı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Danimarka'da bir protesto gösterisine katılan iklim aktivisti Greta Thunberg, beraberindeki altı kişiyle gözaltına alındı.

AB’den yeni iklim kuralları: Havayolları uçakların buhar izlerini izlemek zorunda

Avrupa Komisyonu, şirketlerden uçakların 'yoğunlaşma izleri'nin tahmini iklim etkisini ve yıllık olarak yaydıkları karbondioksit miktarını bildirmesini istedi.

Edirne-Kavacıklılar OSB’ye karşı altı yıllık mücadelesini kazandı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kavacık Köyü’nün merasına yapılmak istenen organize sanayi bölgesine ilişkin Bakanlığın itirazını oy birliği ile reddetti.

EN ÇOK OKUNANLAR