ManşetEmekKadınTürkiye

Türkiye’de ev içi emek: Çalışan kadınların dokuz saati ev işiyle geçiyor

0

Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği pandemi sürecinde ev içi yaşamda gerçekleşen değişimleri verilerle ortaya koydu.

Çalışma, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği için 18 yaş ve üzeri Türkiye nüfusunun koronavirüs pademisi sırasında ev içi işler, evde bakım, çalışma pratikleri ve zaman kullanımlarını anlamak, pandemi öncesi ve pandeminin farklı dönemlerindeki farklılaşmaları incelemek amacı ile KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. tarafından hazırlandı.

Araştırmada pandemi sürecinde çalışma sürelerinin değişikliği, kadınların ev içindeki emeği, genç ve yaşlı nüfusun internet ve televizyonla geçirdiği süre, geçim kaynağı, sigortasız çalışanlar ve bölgelere göre çalışma şekilleri gibi parametrelere yer verildi. Araştırma sonuçları kadınların ev içi emekte erkeklerden daha çok vakit kaybettiğini ortaya koydu. Araştırmanın bulguları şöyle:

Ev işleri ve bakıma muhtaç bireylerin bakımından genel olarak kadınlar sorumlu

  • Kadınların yüzde 67’si ev işlerini tek başına yaparken evli kadınların yüzde 75’i ev işlerini tek başına yapıyor. Bakıma muhtaç bireylerin bakımından da genellikle kadınlar sorumlu. Hanedeki bebek bakımını tek başına yapanların yüzde 93’ü, engelli, hasta, yaşlı bireylerin bakımı tek başına yapanların ise yüzde 73’ü kadın.

Ev işleri, eğitim ve işe toplam altı, televizyon ve internete dört buçuk saat ayrılıyor

  • Gün içinde zorunlu işlere ayrılan zaman, televizyon ve internete ayrılan zamandan biraz fazla. Ev işleri, eğitim ve işe toplamda altı saat ayrılırken, internet ve televizyona toplamda dört buçuk saat zaman ayrılıyor.
  • Erkeklerin bir günde iş ve işlerine ayırdığı zaman toplamda yaklaşık beş buçuk saat, kadınlarda ise bu süre beş saat. Erkekler ev işlerine bir günde yarım saat zaman ayırırken kadınların yaklaşık üç buçuk saati ev işleriyle geçiyor.

Yaşlılar televizyonla gençler internetle daha çok zaman geçiriyor

  • Televizyon ve internete ayrılan zamanlarda gençler ve yaşlılar arasında büyük bir fark mevcut. Gençler daha çok internetle yaşlılar ise televizyonla zaman geçirmeyi tercih ediyor. 18-32 yaş arasındakiler bir günde yaklaşık olarak 3 saatlerini internette geçirirken 49 yaş ve üzeri dört saatini televizyon izleyerek geçiriyor.

Metropolde yaşayanlar daha çok uyuyor ve daha çok çalışıyor

  • Metropolde yaşayanlar günde yaklaşık sekiz saat, kentte yaşayanlar yedi buçuk saat, kırda yaşayanlar ise yedi saat uyuyor. Kırda yaşayanlar güne daha erken başlayıp günü daha erken bitiriyor.

Çalışan kadınların dokuz saati ev işi ve iş ile geçiyor.

  • Ev işi ve işe ayrılan toplam sürede çalışan kadınların yükü oldukça fazla. Çalışan kadınların bir gününün dokuz saati ev işleri ve iş ile geçiyor. Ev kadınlarının ise dört buçuk saati ev işi ile geçiyor.

Evdeki iş yükü en fazla olan küme ev kadınları

  • Kadınlar erkeklere göre ev işlerinden daha çok sorumluyken tüm kümeler arasında ev işleri, yaşlı, engelli, hasta, bebek bakımı konusunda en çok yükü olan ve bu işler dolasıyla iş yükü konusunda en çok zorlanan küme ev kadınları.
  • Kadın ve erkeklerin pandemide daha çok yaptıkları aktivite ve işlere bakıldığında ise erkekler kadınlara göre tadilat/ tamirat ve bağ bahçe işleriyle daha çok ilgilenmiş ve işe daha çok gitmiş.
  • Kadınların daha fazla yaptığı şeyler ise ev işleri. Pandemide kadınların yüzde 75’i daha çok temizlik, yüzde 74’ü daha çok yemek yapmış. Erkekler arasında bu oranlar sırasıyla yüzde 22 ve yüzde 19.
  • Bunun yanında kadınların çamaşır, bulaşık ve bebek bakımı ile de erkeklerden daha çok ilgilendiğini ve bu farkın çok büyük olduğu görülüyor.

Toplumun yüzde 54’ü şu anda çalışmıyor

  • Toplumda işgücüne dahil olanlar toplumun yarısından daha az. Şu anda toplumun yüzde 54’ü çalışmıyor.
  • Çalışanların yüzde 85’e yakını ofise, fabrikaya veya işyerine gidiyor.
  • Pandemi döneminde evde çalışma veya dönüşümlü olarak ev ve işyerinde çalışma sistemine geçenler sayısı artmıştı. Şu anda ise toplumun yüzde 85 gibi önemli bir bölümü çalışmak için ofise/fabrikaya/ işyerine gidiyor.
  • Hanenin geçimi genellikle hanedekilerin maaşı ile sağlanıyor.
  • ‘‘Evinizin geçimini hangileriyle sağlıyorsunuz’’ şeklindeki soruya verilen cevaplar neticesinde toplumdaki her dört haneden üçünün geçiminin hanede çalışanların maaşları ile sağlandığı tespit edildi.

Araştırma nasıl hazırlandı?

Araştırmada hane büyüklüğü ve karakteristiği, hane içi ilişkiler ve iş paylaşımı, hanede yaşayan ve bakım ihtiyacı olan bireylerin durumu ve bakımı, pandemide hane içi ilişkiler ve çalışma pratikleri, uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim pratikleri ve bu konularda yaşanan zorluklar ile zaman kullanımında demografik farklılaşmalara yer verildi.

Araştırmanın saha çalışmasının 22 – 24 Ekim 2021 tarihlerinde Türkiye’deki 18 yaş üstü yetişkin nüfusun, saha çalışmasının yapıldığı günlerdeki algı, pratik, tercih ve profillerini yansıttığı belirtildi. Araştırma kapsamında 32 ilin merkez dahil 99 ilçesine bağlı 145 mahalle ve köyünde 2 bin 523 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşüldü.

Araştırma bulguları Dataritim İnteraktif Veri Medyası tarafından görselleştirilerek interaktif panolar hâlinde kullanıcılara sunuldu.

İnteraktif panoları kullanarak bulguları inceleyebilirsiniz. Panolarda bulunan grafikler birbirleriyle ilişkilendirildi. Araştırma sonuçlarını panolarda verilen değişkenler ile filtreleyerek görüntüleyebilirsiniz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.