Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Tarsus’taki biyokütle tesisinin arkasında eski AKP’li meclis üyesi çıktı

0

Haber: İrfan TUNCÇELİK

*

MERSİNTarsus’a bağlı Yeşil Mahallesi‘nde Biçer Enerji Elektrik İnşaat Üretim A.Ş tarafından kurulması planlanan Biyokütle ve Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali‘nin arkasında önceki dönem AKP Tarsus Belediye Meclis üyesi Kadir Canlı’nın yönetiminde olduğu şirket çıktı.

Canlı, belediyedeki görev süresinin bitmesine bir yıl kala (30 Nisan 2018) Biçer Enerji şirketinin yönetim kurulunda yer aldı ve ardından proje yürürlüğe girdi. Şirketin tesisi yapacağı arazinin de belediyeye ait olduğu ve dönemin MHP’li Belediye Başkanı Şevket Can’ın araziyi şirkete sattığı öğrenildi.

Tarsus’taki biyokütle tesisine verilen ÇED kararı iptal

Bakanlığa göre işlem, ‘hukuka ve mevzuata uygun’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna karşı mahalleliler açtıkları davada, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, işletmenin kurulacağı bölgenin deprem kuşağında olduğu, ÇED süresince halka tehlikeli atıkların yakma ve depolama yöntemi ile bertarafının çevre ve insana vereceği zararın hiçbir şekilde anlatılmadığı, ÇED raporunda kirleticilerin alt ve üst ısıl değerleri saptanmış olsa da kompozit malzeme ile yapılmış emisyon ölçümlerine değinilmediği için kararın iptalini istemişti.

Bakanlık tarafı ise davada, işlemin hukuka ve mevzuata uygun olduğunu belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştu. Öte yandan davanın görüldüğü Mersin 1. İdare Mahkemesi bölgenin incelendiği bilirkişi raporuna karşı yapılan itirazları yerinde görmeyerek bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek nitelikte ve yeterlilikte olduğunu belirtti. Daha sonra gelen yeni yönetim ise Nazım İmar Planı’nda “Belediye Hizmet Alanı” olarak belirlenen arsayı belediye himayesine aldı.

Belediyenin arsasını peşkeş çektiler, kamu zararı var

Tarsus, biyokütle tesisi

Emrah Kara

Konuya ilişkin bilgi veren Yeşil Mahalle Muhtarı Emrah Kara, yurttaşlarla birlikte mücadele verdiklerini ve sonucunda davayı kazandıklarını söyledi. Şirketin ikinci kez girişimde bulunduklarını fakat başaramadıklarını belirten Kara, “Biz kazandık. Tesis yapılmayacak. ‘Bal tutan parmağını yalar’ anlayışıyla belediyedeki meclis üyesi konumunu kullanarak memleketi soyuyorlar. Belediyenin kendi arsasını peşkeş çekip satıyorlar. Yeni gelen yönetim de daha değerli bir yerle takas ederek bu arsayı belediyenin himayesine geri aldı. Kamu zararı maalesef var. Biz bu ve buna benzer çevreye ve doğayı talan edecek çalışmalara karşı olacağımızı belirtmek isterim” dedi.

Tesise karşı kurulan Karabucak Çevre İnisiyatifi de yaşam alanlarının yok edilmesine izin vermeyeceklerini, doğayı yok eden, yaşam alanlarını yaşanmaz hale getirecek projelere karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguluyor.

Ne olmuştu?

‘Biyokütle Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali’ iptali için 2020 yılında dava açılmıştı. ÇED raporu iptal edildi. Danıştay’ın kararı bozması sonrası dava yeniden açıldı. 14 Haziran’da yeniden keşif yapıldı.

Mart 2020’de Tesisi yapmayı planlayan Biçer Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye karşı Karabucak Çevre İnisiyatifi kuruldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.