DünyaEkolojiİklim KriziManşet

Tarihi öneme sahip Doğa Restorasyon Yasası, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi

0
Fotoğraf: Lou Benoist / AFP

Avrupa Birliği’ne (AB) üye devletlerde doğal alanların restore edilmesini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını öngören Doğa Restorasyon Yasası 9 Kasım’da Avrupa Parlementosu (AP) tarafından kabul edildi.

Tarihi öneme sahip yasa, 2030 yılına kadar bloğun kara ve deniz alanlarının en az yüzde 20’sinde, 2050 yılına kadar ise restorasyona ihtiyaç duyan tüm ekosistemlerde doğayı restore edecek tedbirlerin uygulanmasını gerektiriyor. 

Avrupa Parlamentosundan yapılan açıklamada, “Bu hedeflere ulaşmak için AB ülkeleri, yeni yasa kapsamındaki habitat türlerinin en az yüzde 30’unu 2030 yılına kadar iyi bir duruma getirmeli; bu oran 2040 yılına kadar yüzde 60’a, 2050 yılına kadar ise yüzde 90’a çıkmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Parlamento’nun çevre komitesi başkanı Pascal Canfin sosyal medya platformu X üzerinde yaptığı açıklamada “Herkes için iddialı ve uygulanabilir kuralları tanımlayan bu tarihi sonuçtan gurur duyabiliriz” dedi.

Halen AB Konseyi dönem başkanlığını yürüten İspanya‘nın Ekolojik Geçişten sorumlu Bakanı Teresa Ribera Rodriguez de “türünün ilk örneği” olan yasadan “gurur duyduğunu” kaydetti.

Avrupa Komisyonu da bir basın açıklamasında anlaşmayı “memnuniyetle karşıladığını” belirterek, kabulü tamamlandığında bunun “2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşılmasına önemli bir katkı” olacağını ve “Avrupa’nın iklim değişikliğinin etkilerine karşı hazırlıklılığını ve direncini” arttıracağını belirtti.

Eleştirmenler Doğa Restorasyon Yasasını nasıl değerlendiriyor?

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) metne ilişkin “bu kadar çok muafiyetin yer alması ve üye devletlerin yükümlülüklerine ilişkin aşırı esneklik hayal kırıklığı yaratıyor” değerlendirmesinde bulundu. Yasada ’içi boşaltılan’ unsurlara diğer kurum ve kuruluşlardan eleştirmenler de dikkati çekti.

ClientEarth’ün Doğa Koruma Avukatı Ioannis Agapakis, yasayı şöyle değerlendirdi:

Nihayet, teoride, AB’yi hasta doğasını restore etmek için somut adımlar atmaya zorlayacak, çok ihtiyaç duyulan bir yasamız var. Ancak müzakereciler yasanın içini öyle boşalttılar ki, uygulamada yaptırım gücü bulunmama ve istismara açık olma riski taşıyor. Çok sayıda muafiyet ve yasal güvencelerin eksikliği, AB’yi biyoçeşitliliğin korunmasında ön saflara taşımaktan ziyade, AB kanun yapımı için korkutucu bir emsal oluşturdu.” 

‣ Avrupa Komisyonu, Doğa Restorasyonu Yasası’nı bilinmeyen bir tarihe erteledi

Doğa Restorasyon Yasası nasıl ‘içi boş’ hale geldi?

Avrupa Komisyonu tarafından 2022 yılında önerilen metin, son aylarda özellikle parlamentonun en büyük oluşumu olan Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından hedef alınmış ve şiddetli bir kampanyanın hedefi haline gelmişti. 

EPP, önerilen yasanın Avrupalı çiftçilerin ve balıkçıların geleneksel geçim kaynaklarını tehdit edeceğini, köklü tedarik zincirlerini bozacağını, gıda üretimini azaltacağını, tüketiciler için fiyatları artıracağını ve hatta yeşil alanlara yer açmak için kentsel alanları yok edeceğini söyledi.

Sağcı grup, 9 Kasım’daki üçlü görüşmede kabul edilen tasarıda yapılan değişikliklerin sorumluluğunu üstlenirken, AP’nin Almanya’dan üyesi Christine Schneider bir açıklama yaparak “Bu yasaya ilişkin nihai metnin Komisyon’un orijinal teklifiyle çok az ilgisi olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

‣ ‘Doğa Restorasyonu Yasası’ AP’deki sağcı vekillerin engeline takıldı

Yönetmeliğin şimdi Parlamento ve üye devletler tarafından resmen kabul edilmesi bekleniyor. Yasa, AB’nin Resmi Gazetesinde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Ardından 27 üye ülkenin, restorasyon ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçlara yönelik olarak almayı planladıkları tedbirlerin yanı sıra bunların uygulanmasına ilişkin net bir zaman çizelgesini ortaya koyan ilk doğa restorasyon planlarını sunmaları için iki yıl tanınacak. 

Sivil toplum kuruluşları, yazın Çevre Komitesinde 44 lehte ve 44 aleyhte oy alarak bir oyluk basit çoğunluk sağlanamadığı için metnin reddedilmesi durumunun, EPP’nin muhalefeti nedeniyle tekrarlanabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Kuruluşlar bu nedenle metnin Parlamento tarafından nihai olarak kabul edilmesinin zor olabileceğine işaret ediyor

İklim Eylem Ağı (CAN) Avrupa Direktörü Chiara Martinelli, bu ay sonunda yapılması beklenen parlamento komitesi oylamasını, yasanın kabulünün önündeki en büyük engel olarak nitelendirdi. Martinelli, şunları söyledi:

Üye devletlerin Avrupa ekosistemlerindeki bozulma eğilimini derhal tersine çevirebilmeleri ve iklim ve biyoçeşitlilik krizleriyle ortaklaşa mücadele edebilmeleri için AP üyelerine anlaşmanın onaylanması yönünde oy kullanmaları çağrısında bulunuyoruz.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.