ManşetDünyaİklim Krizi

Avrupa Komisyonu, Doğa Restorasyonu Yasası’nı bilinmeyen bir tarihe erteledi

0
Fotoğraf: Yves Adams/Vilda

Avrupa Komisyonu, dün merakla beklenen AB Doğa Restorasyonu Yasası önerisini yeni bir yayın tarihi belirlemeden erteledi.

Hafta sonu 13 binden fazla AB vatandaşı, 166 çevre STK’si ve bazı ülkelerin çevre bakanları Avrupa Komisyonu’na yasaya desteklerini ifade eden ve ertelenmemesini isteyen mektuplar göndermişti; ancak sesleri görmezden gelindi.

AB’deki biyoçeşitliliğin şiddetli tahribatını ele almak, iklim krizini hafifletmeye yardımcı olmak ve iklim krizi karşısında dayanıklılığı artırmak için yasal olarak bağlayıcı doğa restorasyon hedeflerine acilen ihtiyaç duyuluyor.

Fotoğraf: Ulet Ifansasti/Greenpeace

Çevre örgütleri Komisyonu, teklifin bir ay içinde gündeme alınması için yeni bir tarih belirlemeye çağırdı. Yasanın insanlar ve doğa için somut faydalarla iklim ve biyolojik çeşitlilik krizlerine karşı önemli bir etki yaratma fırsatına sahip olduğunu belirten örgüt temsilcileri, zamanında, iddialı ve uygulanabilir bir şekilde çıkartılması gerektiğini kaydetti.

‘İnsanları ve doğayı arafta bırakmak kabul edilemez’

WWF Avrupa Politika Ofisi Kıdemli Biyoçeşitlilik Politikası uzmanı Sabien Leemans konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu teklifin son derece zor bir şekilde sonuçlandırılmasını anlıyoruz – ancak Komisyon Üyeleri Koleji’nin neden yeni bir tarih kalemi bile alamadığını anlayamıyoruz. Yasayı aylarca ertelemek için bir neden yok. Bu, AB’nin iklim ve biyolojik çeşitlilik krizlerine yanıtını tehlikeye atıyor ve Avrupa Yeşil Anlaşması gündeminin daha fazla sorgulanmasını yol açıyor. İnsanları ve doğayı arafta bırakmak kabul edilemez.”

ClientEarth‘den Yaban Hayatı ve Habitatları avukatı Anna Heslop ise, komisyonun önerisinin AB’nin biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmak için açık bir yol belirlemeyi ve Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi için güçlü bir müzakere pozisyonu sağlamayı amaçladığına dikkat çekti:

“Ancak sorumlular, bu hayati politikayı ertelemek ve vaat ettikleri şeyi geri almak için harekete geçtiler ve hem küresel düzeyde hem de evde doğanın gelecekteki korunmasını riske attılar. AB, kendisini küresel bir lider olarak konumlandırmaya çalışırken, eve döndüğünde bu liderliğin dayandığı politikaları ortadan kaldırmaya çalışıyor.”

BirdLife Avrupa Kıdemli Politika Başkanı Ariel Brunner da Komisyon’un uyanması ve bilimi dinlemesini istedi:

“Çiftlik ve ormancılık lobileri, kâr amaçlı, doğaya zarar veren uygulamalarını sürdürmek için inanılmaz çaba gösterecek. Şimdi kendi çarpık gündemlerini desteklemek için Ukrayna‘ya karşı Rus savaşını kullanıyorlar. Komisyon uyanmalı ve bilimi dinlemelidir. Geniş çaplı doğa restorasyonu olmadan, Avrupa daha fazla sel, daha fazla kuraklık ve vatandaşların yaşamlarına ve çiftçilerin gıda üretme kabiliyetine yönelik artan tehditlerle karşılaşacak. Komisyon, Avrupa Yeşil Anlaşması’nı gerçekten gerçekleştirmek istiyorsa, şimdi tam zamanı.”

EEB Su ve Biyoçeşitlilik Politika Yöneticisi Sergiy Moroz ise öneriyi belirsiz bir geleceğe ertelemeyi bilim, vatandaşların talepleri ve AB’nin küresel iklim ve biyolojik çeşitlilik taahhütlerine karşı bir adım olarak değerlendirdi:
“İşleyen saati görmezden gelmek, ekolojik krizin yükünü daha da genç nesillere aktarmakta ve herkesin temel haklarını tehdit etmektedir. Komisyon şimdi harekete geçmeli ve en geç bir ay içinde sağlam bir restorasyon kanun teklifi sunmalıdır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.