EkolojiManşet

‘Doğa Restorasyonu Yasası’ AP’deki sağcı vekillerin engeline takıldı

0

Avrupa Parlamentosu‘nun (AP) Çevre Komitesi (ENVI) Doğa Restorasyonu Yasası’nın değiştirilmiş bir versiyonunu yine kabul etmedi.

Kıtanın bozulan kara ve deniz alanlarını iyileştirerek biyolojik çeşitlilik kaybını tersine çevirmeyi amaçlayan yasa, muhafazakar partilerinin hedefi haline gelmişti.  Yapılan bir dizi değişikliğin ardından yeniden yapılan oylamada metin 44 oy aldı, 44 temsilci de aleyhte oy verdi ve yasanın geçmesi için gerekli “basit çoğunluk” elde edilemedi.

Parlamento, Avrupa Yeşil Mutabakatı‘nın bir unsurunu ilk kez reddediyor.  Daha önce, iki bağlı komite olan tarım (AGRI) ve balıkçılık (PECH), metinleri de iptal etmişti.

Mevzuat, Avrupa Komisyonu tarafından önerildiği gibi, bütünüyle rafa kaldırılması önerisiyle, orijinal haliyle genel kurula gönderilecek. Belirleyici oylamanın 10 Temmuz haftasında yapılması bekleniyor.

Bir partiye bağlı olmayan milletvekilleri ve bağımsız muhafazakarların, garanti olmaktan çok uzak olsa da, dengeyi bozabileceği ve taslak metni “kurtarabileceği” umuluyor.

Parlamento 88 üyeli komitenin tavsiyelerine uyarsa yasama süreci sona verecek; parlamento üyeleri, halihazırda ortak bir tutum üzerinde anlaşmış olan üye devletlerle müzakerelere giremeyecek ve yasa ölü doğmuş olacak.

Avrupa Komisyonu sözcüsü, “Anladığımız kadarıyla süreç Avrupa Parlamentosu’nda bitmedi. Şu anda devam eden sürece elbette saygı duyuyoruz” dedi. Sözcü Doğayı Restorasyon Yasası bozulursa, yürütmenin ikinci bir teklif sunmayacağını doğruladı.

Sağcı partilerin engeli aşılamadı

Gözlemciler, bugün (27 Haziran Salı) bıçak sırtında yapılan oylamanın, söz konusu taslağa karşı “benzeri görülmemiş husumet içeren” bir siyasi atmosferde gerçekleştirdiğini söylüyor.

Geçen aylarda parlamentodaki en büyük oluşum olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP), grubu, Avrupalı ​​çiftçilerin geleneksel geçim kaynaklarına, balıkçılar ve orman çalışanlarına doğrudan bir tehdit olarak gördüğü yasaya karşı sert bir kampanya başlatmıştı.

Euronews‘in edindiği bilgilere göre, EPP yasayı “iyi tasarım, kötü niyet” durumu olarak tanımlıyor ve yasal olarak bağlayıcı olan doğal alanlarını iyileştirme hedeflerinin tedarik zincirlerini bozacağını, gıda üretimini azaltacağını ve günlük tüketiciler için fiyatları artıracağını söylüyor. Parti oylamanın ardından, “Yasayı derhal geri çekin” açıklaması yaptı.

Yasaya Belçika, İrlanda, Hollanda, Danimarka, Avusturya, Romanya ve Polonya gibi ülkelerin şerh düşmesi veya karşı çıkmasının nedenlerinden biri ise bazı hedeflerin “fazla” bulunması.

Muhafazakarların bu iddialarına,  doğa restorasyonu ve ekonomik faaliyetin yan yana gelişebilecek iki uyumlu hedef olduğunu savunan solcu partiler, çevre STK’leri, iklim bilimciler ve yenilenebilir enerji endüstrisi karşı çıkıyor.

Yasanın raportörü olarak görev yapan sosyalist AP üyesi César Luena, “Doğa bugün bir savaşı kaybetti, ancak genel kurulda savaşmaya devam edeceğiz. Bu siyasi oyunlar yerine biyolojik çeşitlilik kaybını tersine çevirmeye odaklanmanın tam zamanı” diye konuştu.

Luena, EPP Başkanı Manfred Weber‘i  de “aklını başına toplamaya” ve yeşil gündemi hayata geçirmeye çalışan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen‘e karşı yürüttüğü “kişisel haçlı seferini” durdurmaya çağırdı.

Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF), BirdLife ve Greenpeace de sağcı partiyi dezenformasyon yaymakla suçladı.  Greenpeace, “Politikacıların ve lobicilerin, doğanın ve çiftçiliğin bir şekilde çatıştığı yalanını yaymaları bir rezalet. Tüm parlamento bu saçmalığı görmezden gelmeli ve Avrupa’nın değerli doğasını eski haline getirmek için oylama yapmalı” açıklamasını yaptı.

Bu ayın başlarında , Bu ayın başlarında aralarında IKEA, Nestlé, H&M, Iberdrola ve Unilever‘in de bulunduğu 50 şirketin CEO’ları ve üst düzey yöneticileri, kanun koyucuları işletmeler için yasal kesinlik oluşturmak, adil rekabeti sağlamak ve teşvik etmek için doğa restorasyonuna ilişkin kuralları “acilen” kabul etmeye çağıran ortak bir mektuba imza atmıştı. CEO’lar  “Sağlıklı bir çevreye bağımlılığımız, ekonomilerimizin dayanıklılığı ve nihayetinde uzun vadeli başarımız için temeldir” demişti.

Doğa Restorasyonu Yasası nedir?

Doğa Restorasyonu Yasası ilk olarak Avrupa Komisyonu tarafından Haziran 2022’de Avrupa Yeşil Anlaşması ve 2030 biyoçeşitlilik stratejisinin bir parçası olarak sunuldu. “Kıta çapında, kapsamlı ilk yasa” olarak anılan yasa, insan müdahalesi ve iklim değişikliği nedeniyle bozulan habitatları ve türleri iyileştirmeyi amaçlıyor.

Komisyona göre, Avrupa habitatlarının %81’i kötü durumda ve turbalıklar, otlaklar ve kumullar en çok etkilenenler.

Yasa, 2030 yılına kadar AB’nin kara ve deniz alanlarının en az %20’sini kapsaması gereken tarım arazileri, tozlayıcılar, serbest akan nehirler ve deniz ekosistemleri gibi yedi özel konuda yasal olarak bağlayıcı hedefler koyuyor.

Kabul edilmeyen değiştirilmiş metinde, AP üyelerinin aralık ayında Montreal’de düzenlenen COP15’in sonunda imzaladığı dönüm noktası niteliğindeki anlaşmayla uyumlu hale getirmek için hedef, yüzde 30’a çıkarılmıştı.

[COP15] Biyolojik çeşitlilik için tarihi bir anlaşmaya imza atıldı

Hükümetlerden, kapsayıcı hedeflere ulaşmak için takip etmek istedikleri projeleri ve girişimleri ortaya koyan, doğa restorasyonuna ilişkin uzun vadeli planlar hazırlamaları istenecekti.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.