İklim KriziManşet

Sıcak dalgası Türkiye’de: Neden ısınıyoruz?

0
sıcak dalgası
Fotoğraf: Engin Yapici / Unsplash

Türkiye genelinde sıcak hava, etkisini artırıyor. Ülkenin hem doğusunda hem de batı illerinde sıcaklıklar 20 dereceyi buldu. Ancak ‘erken bahar’, iklim endişelerini de gündeme getiriyor.

NTV’ye konuşan İTÜ Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Bakın geçtiğimiz ocak ayı, Türkiye’de yaşanan en sıcak ocak ayı olarak kayıtlara geçti. Aslında sıcak artışları küresel ölçekte bazı işlerin yanlış olduğunu bizlere gösteriyor” dedi.

sıcak dalgası

Kaynak: mgm.gov.tr

Uzmanlara göre mevsime göre yüksek seyreden sıcaklıklar başka tehlikeler de yaratıyor. Toros, “Bugünlerde çiçek açmaya başlayan bir bitki, önümüzdeki günlerde gelecek soğuk hava dalgasıyla beraber ciddi anlamda zarar görecek; bu da çifçilerin yeterince verim alamaması demek. Barajların yeterli suyu almadığı bölgeler de var” uyarısında bulundu.

2023 yılı şimdiye dek kaydedilen en sıcak yıl olmuştu. 2024’ün Ocak ayı da en sıcak ocak olarak kaydedilirken, Şubat için de göstergeler aynı yönde ilerliyor.

Meteorologların açıklamalarına göre, şubat ayı da insan yapımı küresel ısınmanın ve doğal El Niño iklim modelinin bir araya gelmesiyle dünya genelinde kara ve deniz sıcaklıklarını yükselterek, bir dizi sıcaklık rekorunu daha kırmaya hazırlanıyor.

El Niño etkisiyle şubat ayı da sıcaklık rekoru kırmaya aday
İklim krizi, kasırgaların şiddetini artırıyor: Mega kasırgalara ‘Kategori 6’ gerekli
Akdeniz’de deniz suyu ısınıyor, kasırga riski artıyor

Yılın en kısa ayının yarısını biraz geçmiş olmamıza rağmen sıcaklık artışı öylesine dikkat çekici bir hal aldı ki, iklim grafikleri daha önce görülmemiş bir alana ilerliyor. Bu durum özellikle deniz yüzeyi sıcaklıkları için geçerli; bu sıcaklıkların sürekli artışı ve hızlanması, deneyimli gözlemcilerin bu değişiklikleri nasıl açıklayacakları konusunda zorlanmalarına neden oluyor.

El Niño sıcak dalgasını nasıl etkiliyor?

El Niño, Pasifik Okyanusu‘nun orta ve doğu kesimlerinde deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesiyle karakterize edilen küresel bir iklim olayı olarak tanımlanıyor. Bu olay, dünya genelinde hava koşullarında önemli değişikliklere yol açabilirken; genellikle ısınmanın başlamasından birkaç ay sonra, bazen daha uzun sürelerde kendini gösteriyor.

El Niño, atmosferdeki rüzgar sistemlerini değiştirerek, dünya çapında hava döngülerini de etkiliyor. Bu, bazı bölgelerde kuraklık, diğerlerinde ise aşırı yağışlara neden olabilir. Türkiye gibi ülkelerde, El Niño genellikle ortalama sıcaklıkların artışı ve mevsim normallerinden sapmalarla ilişkilendirilir. Özellikle kış ve ilkbahar aylarında, El Niño’nun etkisiyle sıcaklık artışları gözlemlenebiliyor.

El Niño’nun etkileri sadece sıcaklıkla sınırlı değil. Yağış düzenlerindeki değişiklikler, su kaynakları üzerinde baskı oluşturabiliyor, tarım ve gıda güvenliğini tehdit edebiliyor. Deniz suyu sıcaklıklarındaki artış, deniz ekosistemleri ve balıkçılık için de olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.

İklim krizi: El Niño nedeniyle 1,5°C eşiği iki yıl içerisinde aşılabilir

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.