İklim KriziManşet

İklim krizi, kasırgaların şiddetini artırıyor: Mega kasırgalara ‘Kategori 6’ gerekli

0
kasırgalar

İklim krizi ve küresel ısınma, kasırgaların daha da şiddetlenmesine neden oluyor.  Bilim insanlarının önerisine göre, Kategori 1 ila Kategori 5 arasında ölçeklendirilen kasırga büyüklüklerine bundan böyle Kategori 6’nın da eklenmesi gerekiyor.

Guardian’ın aktardığına göre ABD‘deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı‘ndan Michael Wehner ve Wisconsin-Madison Üniversitesi‘nden James Kossin liderliğinde yapılan araştırmada, yeni kategori önerisi geliştirildi. Araştırmacılar, son on yılda gerçekleşen beş fırtınanın kategori 6 şiddetinde sınıflandırılacağını ve bunların saatte 300 kilometre veya daha fazla sürekli rüzgarlara sahip tüm kasırgaları kapsayacağını söylüyor. Yapılan analizlere göre küresel ısınma ile birlikte okyanusların ve atmosferin ısınmasıyla bu tür mega kasırgalar daha olası hale geliyor.

Yaşanan yeni kasırgalar mevcut kategorileri aşan boyutta

Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, 1970’lerin başında Herbert Saffir ve Robert Simpson tarafından geliştirilen ve şu anda kullanılan Saffir-Simpson kasırga ölçeğinin genişletilmesi önerildi. Mevcut ölçekte, saatte 119 kilometreden daha hızlı rüzgarlara sahip kasırgalar ‘Kategori 1’ olarak sınıflandırılıyor. En şiddetli kasırgalar ise ‘Kategori 5’ altında, saatte 253 kilometreden daha yüksek rüzgar hızlarıyla tanımlanıyor.

Ancak son yıllarda iklim krizinin etkisiyle sadece kasırgaların sıklığının artmakla kalmadığı, bu ölçeğin en üst sınırını aşan kasırgaların da yaşandığı belirtiliyor. Örneğin Filipinler‘de 2013’te 6 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Haiyan Tayfunu ve 2015’te Meksika yakınlarında saatte 346 kilometre hıza ulaşan Patricia Kasırgası gibi olaylar, mevcut sınıflandırmanın yetersiz kaldığını gösteriyor.

Wehner, bu yeni kategoriyle ilgili olarak “Bu şiddetteki bir kasırga, inanılmaz bir yıkım potansiyeline sahip ve sadece maddi zararlara yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda insan hayatı için de büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Kabus senaryosu: Görülmemiş şiddetteki Otis Kasırgası Acapulco kentiyle tüm iletişimi kesti
İklim krizi: Tarihin en uzun süreli kasırgası Afrika’da 522 can aldı
‘Son derece tehlikeli’ Lidia Kasırgası Meksika kıyılarına ulaştı

Kasırgalar neden daha şiddetli hale geldi?

Okyanusların ve atmosferin daha sıcak hale gelmesi, kasırgaların hızla güçlenmesine neden oluyor ve bu durum, gelecekte daha sık ve daha şiddetli kasırgaların yaşanacağı anlamına geliyor.

Henüz resmi olarak ‘Kategori 6’ olarak sınıflandırılan kasırgalar olmasa da, bu öneri gelecekteki sınıflandırmalar için önemli bir temel oluşturabilir.

Wehner, “Amacımız, iklim değişikliğinin şiddetli fırtınaları nasıl etkilediğini anlamak ve bu konuda toplumu bilinçlendirerek gerekli önlemlerin alınmasına katkıda bulunmak” diye açıkladı. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.