İklim KriziManşet

Araştırma: Okyanusların ısınması ahtapotları kör edebilir

0
Ahtapotlar
Fotoğraf: Diane Picchiottino / Unsplash

Yeni yayımlanan bir araştırma, küresel ısınmanın yol açtığı sıcaklık stresinin, ahtapotların görme yeteneklerini bozabileceğini ve gebelik dönemindeki anneler ile doğmamış yavrularında ölüm oranlarını artırabileceğini ortaya koydu.

Önceki araştırmalar ahtapotların yüksek adaptasyon yeteneğine işaret etse de, son bulgular sıcaklık stresinin bu deniz canlılarının hayatta kalma yetenekleri üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini gösteriyor. Ahtapotların beyinlerinin yaklaşık yüzde yetmişi görme fonksiyonlarına ayrılmış durumda. Görme yetisi, iletişimde ve yırtıcıları ile avları tespit etmede kritik rol oynuyor.

Adelaide Üniversitesi‘nden Dr. Qiaz Hua ve ekibi, farklı sıcaklıklarda gebelik dönemindeki ahtapotlar ve yavruları üzerine deneyler yaptı. Kontrol grubu olarak 19°C, mevcut yaz sıcaklıklarını taklit eden 22°C ve 2100 yılında beklenen yaz sıcaklıklarını yansıtan 25°C sıcaklıklarında deneyler gerçekleştirildi.

‘Dişi ahtapotlar, kendilerini taciz eden erkeklere bir şeyler fırlatıyor’
Araştırma: Küresel ısınma Dünya’nın dönüşünü yavaşlatıyor
Bir küresel ısınma hikayesi: Yok olan kar yengeçleri ve ekonomisi ona bağlı bir Alaska kasabasının belirsiz geleceği

25°C’ye maruz kalan ahtapotların, görme ile ilgili protein üretiminde önemli düşüşler gözlemlendi. Bu proteinlerden biri, hayvanların göz merceklerinde berraklık ve optik netlik sağlamada yüksek miktarda bulunan yapısal bir protein, diğeri ise gözün fotoreseptörlerindeki görsel pigmentlerin yeniden oluşumundan sorumlu.

Ahtapotlar

Fotoğraf: Vlad Tchompalov / Unsplash

Sıcak denizlerde ahtapotlar çoğalamıyor

Daha yüksek sıcaklıklar, doğmamış yavrularda ve gebelik dönemindeki annelerde prematüre ölümlerin artışıyla ilişkilendirildi. 25°C sıcaklıkta üç ahtapot türünden ikisinin yumurtaları hiç çatlamazken, üçüncü türde yalnızca yarısı çatladı. Araştırmacılar, bu sıcaklıkta hayatta kalan yavruların aşırı termal stres altında olduğunu ve yetişkinliğe ulaşma şanslarının düşük olduğunu belirtti.

Dr. Hua, “Bulgular, küresel ısınmanın birden fazla nesil üzerinde eş zamanlı etkiler yaratabileceğini gösteriyor” dedi. Araştırma, ahtapotların gelecekteki okyanus değişikliklerine adapte olma yeteneklerinin sınırlı olabileceğini vurguluyor. Adelaide Üniversitesi‘nden Prof. Bronwyn Gillanders ise, “Sadece üç derecelik bir değişimle bile organizmaların işlevselliğinde bozulmalar başlıyor” şeklinde konuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.