EnerjiManşetPodcast

Prof. Emre İşeri: Türkiye enerji politikasında değişim için geç kalıyor

0

Podcast: Murat Bayar

*

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, gezegenimizi her geçen gün daha kırılgan hale getiriyor. Durumu kontrol altına almak için fazla zamanımız yok. Uluslararası kurumlar da sorunun farkında ama ellerini taşın altına koyacaklar mı?

Enerji sektörünü, temiz enerji kavramı üzerinde çalışan Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Emre İşeri ile konuştuk.

Prof. Dr. İşeri, insanlığın doğada yarattığı tahribatın giderilemez seviyede olduğunu, kalkınma indeksinin de bu tahribatı hesaplamalara dahil ettiğini belirtiyor.

Türkiye AR-GE çalışmalarında da geride

Glasgow Zirvesi öncesi hazırlanan raporun, içinde bulunduğumuz 2021 yılından başlayarak, çok kritik 10 seneye girildiği tespitini yaptığını kaydeden İşeri, raporun çok da çevreci olmadığını yine de, 2030’a kadar hidrokarbon yatırımlarını durdurmasının önemli olduğunu ifade ediyor. Prof. İşeri, raporun “Artık pratiği görme zamanı” düsturundan hareketle, yeşil fonlara erişebilme kriterlerini belirlediğine işaret ediyor.

Buna göre, Paris İklim Antlaşması’nı imzalayıp, taahhütleri yerine getirme şartı aranıyor. Yine rapor, hidrokarbona yatırım yapan ülkelerin bu bütçeyi Ar-Ge’yi ayırdığını, buna karşın, Türkiye’nin, Ar-Ge’de OECD ülkeleri arasında en geride olduğunu ifade ediyor. Karbon salımında en kötü durumda olan 15 ülke arasında Türkiye’nin de olduğunu belirten Prof. İşeri, Paris İklim Antlaşması’nın iş yapış şeklini, dolayısıyla kapitalizmi de daha yeşil olacak şekilde dönüştürdüğünü belirtiyor.

Temiz enerjinin de negatif etkisinin olabileceğini, Aydın’daki jeotermal enerji üzerinden örnekleyen Prof. İşeri, Doğu Akdeniz’de, AB ülkeleriyle artan bir gerilimde sürdürülen rekabet yerine, Türkiye’nin yenilenebilir ve sürdürülebilir büyük enerji potansiyeline odaklanacak yeni bir iktisadi modele geçmesini öneriyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.