Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Adalılar, Diyanet’e devredilen Çamlimanı Koyu’nun boşaltılmasına tepkili

0
Çamlimanı

İstanbul Heybeliada‘daki Çamlimanı Koyu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı‘na devredilmesinin ardından Adalılar, koyun boşaltılmak istenmesine tepki gösterdi. Çamlimanı Koyu’nda toplanan yüzlerce kişi, “kıyılar halkındır” ve “sahiller hepimizin” sloganlarıyla kararı protesto etti.

Adalar Kaymakamlığı‘nın aldığı bu karar, Heybeliada Sanatoryumu‘nun eski kullanım alanlarından biri olan ve şimdiye kadar halka açık olan Çamlimanı’nın statüsünü değiştiriyor. Yazar Orhan Silier‘in eylem sırasında belirttiği gibi, bu alan, Sanatoryum kapatıldıktan sonra yavaş yavaş halkın erişimine kapatılmış ve son olarak tamamen özel sektöre devredilmişti. Bu devrin mahkeme kararıyla iptal edilmesine rağmen, hukuki bir boşluktan yararlanılarak gerçekleştiriliyor olması, Adalılar tarafından “tam bir oldu-bitti” olarak nitelendiriliyor.

Çamlimanı Koyu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi, sadece Heybeliada’nın değil, tüm İstanbul’un kaybı olarak görülüyor. Bu koy, İstanbul’un nadide doğal alanlarından biri olarak bilinirken, şimdi ise bir kurumun kullanımına özel olarak tahsis edilmiş durumda. Adalılar ve destekçileri, bu kararın geri alınması ve koyun tekrar halka açılması için mücadelesini sürdürüyor.

Heybeliada Mahalle Meclisi Girişimi, yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Çamlimanı’nda Adalar Belediyesi’ne işgaliye ödeyerek plaj işleten işletmenin ortadan kaldırılıp bu alanın tümüyle ilgisiz bir makama tahsis edilmesi hukuka, anayasa ve yasaların “kıyılar halkındır, özelleştirilemez!” diyen temel hükmüne aykırı olduğu gibi akla, vicdana da aykırıdır. Bu karar ve idari işleme sessiz kalınması durumunda Heybeliada’da denizden yararlanılan son bir mekan da halka kapatılmış olacaktır.
Kaynağını anayasadan, yasalardan almayan, tersine bunları ihlal eden, yok sayan hiçbir idari karar yasal değildir, keyfidir.
Heybeliada Sanatoryumu Davası sırasında sehven -ve idari ayrıntı dikkate alınarak- dava dışı kalmış bir parselin, bu durum fırsat bilinerek tümüyle ilgisiz kuruma tahsis edilip adalılara ve İstanbullulara kapatılması kabul edilemez.”

Çamlimanı’nda ne olmuştu?

Çamlimanı mevkiinde bulunan, Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olarak 1924 yılında kurulan Heybeliada Sanatoryumu‘nun kıyı parselinin, İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi sürecini durdurulmuştu. Bu yürütmeyi durdurma kararı, adalıların kıyılara erişim haklarını koruma amacı güdüyordu. Ancak, son gelişmelerle bu karar kaldırıldı ve arazinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devri yolunda hukuki engeller ortadan kalkmış oldu.

Bu süreç, Heybeliada’nın Çamlimanı mevkii için önemli bir dönüm noktası oluşturdu. Çamlimanı, Adalar’ın doğal güzelliklerini barındıran ve İstanbul’un nadir bulunan halka açık kıyı şeritlerinden biri olarak kabul ediliyor ancak bu kararla, kıyının özel bir kurum tarafından kullanılması gündeme geldi. Ayrıca, bölgedeki işletmelerden 4 Ocak 2024’e kadar tahliye edilmeleri istendi, bu durum da adalıların ve işletme sahiplerinin tepkisine yol açtı.

You may also like

Comments

Comments are closed.