Bilim-TeknolojiDünyaManşet

OpenAI CEO’su: Yapay zeka gelişiyor, seçimlere müdahale mümkün, yasal düzenleme gerekli

0

OpenAI CEO’su Samuel Harris Altman, dün (16 Mayıs salı) ABD Senatosu‘nda ifade verdi. Senatörleri yapay zekayla ilgili yasal düzenleme yapmaya çağıran Altman, teknolojinin hali hazırdaki patlamasını insanlık tarihinde potansiyel bir “matbaa anı” olarak nitelendirdi.

Altman, Senato Yargı Alt Komitesi önünde yaptığı konuşmada,  “Hükümetlerin düzenleyici müdahalesinin, giderek daha güçlü modellerin risklerini azaltmak için kritik olacağını düşünüyoruz” dedi.

Söz konusu ifade talebi, şirketin chatbot aracı ChatGPT’nin viral başarısının, yapay zeka üzerinden bir silahlanma yarışını yeniden başlatması ve bazı milletvekillerinin teknolojinin getirdiği risklerle ilgili endişelerini artırmasının ardından geldi.

CNN‘in aktardığına göre, Senatör Richard Blumenthal, ifade görüşmesinde, yapay zeka teknolojisinin potansiyel risklerini gösteren kendi sesinin sahte bir kaydını dinletti. ChatGPT tarafından yazılan açıklamaların ve Blumenthal’ın gerçek konuşmalarının kayıtları kullanılarak üretilen sesinin yer aldığı kaydın, yapay zekanın kaotik bir ortamda ortaya çıkmasına izin verilemeyeceğini savunan Blumenthal, ChatGPT’nin gerçek yasa koyucunun görüşlerini doğru bir şekilde yansıtmasına karşın, aynı kolaylıkla “Ukrayna‘nın teslim olmasını veya Vladimir Putin‘in liderliğini onayladığını” ortaya koyabileceğini söyledi: “Bu, gerçekten korkutucu olurdu.”

‘Seçimleri manipüle edebilecek hale gelebilir’

Son aylarda giderek artan sayıda teknoloji şirketi, çalışma, alışveriş yapma ve birbirimizle etkileşim kurma biçimimizi değiştirme potansiyeline sahip yeni yapay zeka araçlarını devreye aldı. Ancak aynı araçlar, milyonlarca işi aksatma, yanlış bilgi yayma ve önyargıları sürdürme potansiyelleri nedeniyle teknolojinin en büyük isimlerinden bazılarının eleştirilerine de hedef oldu.

ChatGPT’nin kanuni düzenlemelerle sınırlanmaması durumunda oluşabilecek sorunlarla ilgili konuşan Altman, “En büyük korkum, teknoloji endüstrisi olarak dünyaya önemli zararlar verme ihtimalimizdir. Bunun birçok farklı şekilde olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Yapay zekanın seçmenleri manipüle etmek ve dezenformasyonu hedeflemek için kullanılma potansiyelinin “en büyük endişe alanları” arasında olduğunu belirten Sam Altman, özellikle de ABD’de gelecek yılın seçim yılı olduğuna dikkat çekti; yapay zeka modellerinin ise giderek daha iyi hale geldiği uyarısı yaptı.

ABD hükümetinin sektörü düzenlemesinin bir yolunun, en güçlü AI sistemleri üzerinde çalışan şirketler için bir lisanslama rejimi oluşturmak olduğunu söyleyen CEO, bu “lisanslama ve test gereksinimleri kombinasyonunun”, “yapay zeka modellerinin bir yetenek eşiğinin üzerinde geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesi” için uygulanabileceğini söyledi.

‘Bazı işleri ortadan kaldıracağı kesin’

Altman’ın yanı sıra IBM‘in başkan yardımcısı ve gizlilik ve güven sorumlusu Christina Montgomery’nin yanı sıra eski bir New York Üniversitesi profesörü ve kendini yapay zeka “aldatmaca” eleştirmeni olarak tanımlayan Gary Marcus da Senato’ya konuştu.

Montgomery, Facebook gibi Silikon Vadisi devlerinin uzun süredir devam eden mantrası olan “hızlı hareket et ve bir şeyleri kır” şeklindeki yeni bir çağın yaratılmasına karşı uyarıda bulundu; senatörlere “Yapay zeka çağı, bu şekilde hareket edecek başka bir çağ olamaz” dedi.

Hem Altman hem de Montgomery, AI’nın bazı işleri ortadan kaldırabileceğini ancak yenilerini yaratabileceğini de ekledi.

Biden’la da buluşmuştu

Yargı alt komitesi OpenAI ve IBM’i sorgularken, Senato İç Güvenlik ve Devlet İşleri Komitesi yapay zekanın hükümette kullanımına ilişkin ayrı ve eş zamanlı bir duruşma düzenledi.

Bu ayın başlarında ise Altman, Beyaz Saray’ın etik ve sorumlu AI gelişiminin önemini vurgulama çabalarının bir parçası olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Başkan Joe Biden ile görüşen birkaç teknoloji CEO’sundan biriydi.

Samuel Altman, kendisini yapay zekanın yarattığı risklerin farkında olan ve hatta teknolojiden “biraz korkan” biri olarak tanıtıyor ve şirketini “sorumlu” bir şekilde ilerletme sözü veriyor.

OpenAI’nin kurulmasına yardımcı olan, ancak daha sonra kendi yapay zeka programını oluşturmaya odaklanan Elon Musk ise OpenAI gibi yapay zeka laboratuvarlarının en güçlü AI sistemlerinin eğitimini en az altı ay süreyle durdurması çağrısında bulunmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.