Hayvan HaklarıManşet

Hayvan refahı savunucuları Migros Genel Kurulu’nda: Kafes yumurtasından vazgeçin!

0

Yumurtaları için hapsedildikleri kafeslerde toprağa basamayan, kanatlarını açamayan, ömrünü eziyet çekerek geçiren tavukları kafes eziyetinden kurtarmak için mücadele eden Kafessiz Türkiye, Migros‘un 16 Nisan’da düzenlenen genel kuruluna katılarak zalim kafeslerden gelen yumurtaların satışının son bulması taleplerini iletti.

Türkiye‘de kafes karşıtı kampanya yürüten hayvan hakları savunucuları, aralarında Migros Ticaret A.Ş.’nin de bulunduğu çok sayıda firmanın kafes yumurtası satışını durdurması için uzun zamandır mücadele ediyor.

Bu kapsamda Migros’un genel kuruluna katılan aktivistler,  şirketin hayvan refahı politikalarına ilişkin detaylı sorular sorarak bu konuda atılacak adımları yakından takip edeceklerini belirtti. Yönetim kurulu üyelerinin 2023 yılı faaliyetlerinden dolayı ibra edilmeleri, yönetim kurulu üyelerinin seçilmeleri ve görev sürelerinin tespiti gibi gündem maddelerinde olumsuz oy kullanan savunucular, şirketin hayvan refahı politikalarında sektörün gerisinde kaldığı ve müşterilerin bu konudaki taleplerini yerine getirmediği, kafes yumurtasının müşteriler için sağlık riski oluşturduğu gibi gerekçelerini kurula bildirerek muhalefet şerhi düştü.

3 kodlu yumurtaları satmaya son verin

Hak savunucuları firmanın endüstriyel kafeslerde üretilen yumurtaları satmaya son vermesinin hayvanlar için büyük bir reform olduğunu vurguladı.

Genel kurulun ardından Migros Genel Müdürlüğü önünde “Bu eziyet kime iyi gelecek?” yazılı pankart açan savunucular, kısa bir açıklamanın ardından dağıldı. Grup adına açıklama yapan Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Emre Kaplan, Migros’un endüstriyel kafeslerde üretilmiş 3 kodlu yumurtaları satmaya son vermek üzere net bir hedef belirlemesi için 140 binden fazla kişinin imza verdiğini hatırlattı; “Migros’un rakipleri kafes yumurtası satışını sonlandırma konusunda net bir yıl hedefi açıklarken, Migros’un neden benzer bir politika belirlemediğini sorguladık” dedi.

“Bu adımımız, Migros’un hayvan refahı konusunda daha şeffaf ve sorumlu bir yaklaşım benimsemesini amaçlıyor” diyen Kaplan, Migros kafes yumurtası satmayı bırakacağını kamuoyuna açıklayana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Kafessiz Türkiye’nin kampanyasına binlerce kişi katıldı 

Kafessiz Türkiye, reklamlarında sürekli ‘iyi tavuk’, ‘iyi tarım’ söylemlerini kullanan ve Türkiye’deki en büyük perakende markalarından biri olan Migros’un kafeslerde hayvanlara büyük eziyetler ederek üretilen yumurtaları satmayı sonlandırması talebiyle bir kampanya başlatmıştı.

140 binden fazla  tüketici, change.org ve kafessizturkiye.com siteleri üzerinden Migros’un kafes eziyetine dur demesi için imza verdi. Binlerce tüketici, Migros yetkililerine kafes yumurtası satışını sonlandırmaları için e-mail gönderdi. 13 sivil toplum kuruluşu, şirketin kafes yumurtasını bir an önce terk etmesi için ortak açıklama yayınladı. Kampanya sürecinde Migros’un lüks tüketim vaat eden  Macrocenter mağazalarında eziyet dolu kafeslerden gelen yumurtaların satışı sonlandırıldı.

Temmuz ayında Migros Ticaret A.Ş’nin kafes yumurtası satışını tüm mağazalarında tamamen sonlandırmasını talep eden onlarca kişi İstanbul Ataşehir’de bulunan Migros Genel Müdürlüğü önünde insan zinciri oluşturarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

2020’de Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’ne dönüşen Kafessiz Türkiye, bugüne kadar yüz binlerce tavuğu etkileyecek kurumsal politika değişikliği yapılmasını sağladı. 2022 yılında Hayvan hakları alanında çalışan kuruluşları  dünya genelinde değerlendiren Animal Charity Evaluators (ACE), tarafından dünyanın en etkin hayvan savunuculuğu derneklerinden biri seçildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.