Netanyahu Mavi Marmara için Türkiyeden özür diledi

Başbakanlık’tan yapılan yazılı bir açıklama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye’den özür dilediği belirtildi.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Türk halkından özür dilediği ve Başbakan Erdoğan’ın da Türk halkı adına özrü kabul ettiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca iki başbakanın, can ve mal kaybına neden olan saldırıdan doğan tazminat/âdemi mesuliyet konusunda dar anlaşma yapılması konusunda uzlaştıkları belirtiliyor.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

“Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugün İsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur.

Sayın Başbakanımız, Sayın Netanyahu’ya, Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini söylemiştir. Bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etmiştir. Türkiye’nin, İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelemiştir.

Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.

İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır. Sayın Netanyahu ayrıca, İsrail’in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dâhil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükûnet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir. İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır.”

(Yeşil Gazete)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tuvalu: Avustralya’nın ‘ahlaksız’ maden kararı Pasifik komşularını boğmaya benziyor

Tuvalu iklim bakanı, üç dev kömür madeninin genişletilmesini onaylayan Avustralya'nın COP29'a ada ülkeleriyle birlikte ev sahipliği yapma talebini zayıflattığını söyledi.

Plastikler, denizlerde istilacı türlerin yayılımını hızlandırıyor

Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, plastiklere tutunan yabancı istilacı türlerin denizlerde daha hızlı seyahat ettiğini ve yayılmalarının hızlandığını söyledi.

Antik Kent İasos’a yükleme-boşaltma limanı için sondaj başladı

İasos Çevre Dayanışma Derneği aktivistleri, Muğla'daki antik kentte inşaatı süren yükleme-boşaltma limanına karşı protesto gösterisi düzenledi.

[İklim Masası] Karbon fiyatlaması geliriyle kırılgan gruplar korunabilir

Türkiye’nin karbon fiyatlandırmasından sağlanan geliri yenilenebilir enerjinin payını artırmak, toplu taşımacılığı iyileştirmek veya akıllı tarım uygulamalarını desteklemek için kullanılmalı.

Karadeniz’de altın kabusu: Şimdi de Trabzon Araklı’da ÇED süreci başladı

Trabzon’un Araklı ilçesi Erikli Yaylası'nda halk, Sayer Enerji'nin altın arama çalışmalarına karşı protesto yürüyüşü düzenledi.

EN ÇOK OKUNANLAR