31 Mart yerel seçimleriGündemKanal İstanbulManşet

AKP’nin İBB adayı Murat Kurum projelerini açıkladı: ‘Vizyon’da Kanal İstanbul yok

0
Murat Kurum

AKP‘nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi‘nde düzenlenen “‘İstanbul Vizyonu’ Tanıtım Toplantısı” etkinliğinde konuştu.

Yaklaşık iki saat süren konuşması boyunca çeşitli vaatlerini ve vizyonunu açıklayan Murat Kurum, Kanal İstanbul konusuna hiç değinmedi.

Murat Kurum, “Siztem İstanbul” adıyla gerçekleştirmeyi vadettiği projesini 10 başlıkta açıkladı ve “Siztem İstanbul’un merkezinde sadece, siz varsınız. Ben, sorumluluğunu üstlendiğim tüm görevlerde hep şunu gördüm; şehir insanı dönüştürürken insan da şehri dönüştürür. Maalesef İstanbul son 5 yılda bu güzel ahengi kaybetmiştir” ifadelerini kullandı.

AKP’nin İstanbul Belediye Başkan adayı eski Çevre Bakanı Murat Kurum oldu
Koray Doğan Urbarlı: Murat Kurum’a karşılama
CHP’li Ali Öztunç, Bakan Murat Kurum’u eleştirdi: Çevrenin değil, TOKİ’nin Bakanı

Murat Kurum: Sıfır atık için model şehir İstanbul olacak

İklim değişikliği ve çevre konularına değinen Murat Kurum, “Nefes İstanbul” projesi ile de sıfır atık bilincinin en büyük projelerinden biri olacağını ifade etti ve “Hedefimiz küresel bir iddia ile ‘Sıfır Atığın Model Şehri İstanbul’ olacak. Bu yolda; her ilçemizde atık geri kazanım merkezleri kuracağız. İstanbul’un atıklarını sokakta bırakmayacak, tamamını dönüştüreceğiz” dedi.

Murat Kurum, enerji yatırımları konusundaki vaatlerini de, “İstanbul’umuz; enerjisini kendisi üretecek, millete ve çevreye yük olmayacak. Bunu da kuracağımız yenilenebilir enerji yatırımlarıyla; yeni HES, RES, GES tesisleriyle; 2 adet 3’er bin tonluk katı atık yakma tesisiyle başaracağız. 2040 yılında, inşallah, sıfır atık hedefine dünyada ilk ulaşan metropol İstanbul’umuz olacak. Bunun için de var gücümüzle, gece gündüz demeden çalışacağız” diyerek açıkladı.

İstanbul’a iki tünel projesi

Murat Kurum, ‘alternatif bir ulaşım yolu sunacağız’ diyerek tanıttığı karayolu projesi için ise şunları söyledi:

“İki yakaya iki tünel projesi. Bu tünellerin uzunluğu Avrupa yakasında, 88,2 kilometre; Anadolu Yakasında 34 kilometre olmak üzere 122,2 kilometre olacak. İstanbul’un merkezi bölgelerindeki trafik sıkışıklığını gidereceğiz… Onların yaptığı gibi; açtığımız tünellere hafriyat dökmeyeceğiz. Çalışacağız… İki yakada, Boğaz-sahil yolunun tıkanmış damarlarını açacağız.”

Kurum, Atatürk Havalimanı ile ilgili olarak, “Atatürk Havaalanında yeni bir afet yönetim merkezi ile afet anında en çok ihtiyaç duyulanları mevcut hale getireceğiz. Olası afet durumunda gıda ve tıbbi desteği sağlayacağız. Tam 9 noktada afet müdahale merkezlerimizi kuruyoruz. 2 acil durum hastanesine ek olarak biri Arnavutköy diğer Pendik’te 1 acil durum hastanesi daha yapacağız” dedi.

Sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili açıklama

Murat Kurum, sokakta yaşayan hayvanlar için şunları söyledi:

“Başıboş gezen, 100 binlerce sahipsiz hayvanımız var… Çözümsüz bırakılan bu sorunu gidereceğiz. 39 ilçemize hizmet verecek tesislerimizi kuracağız. Bakıma tedaviye muhtaç hayvanlarımızın ön bakımlarını bu alanlarda yapacağız. Anadolu ve Avrupa yakasında kuracağımız iki büyük hayvan yaşam alanında, hayvanlarımızın bakımlarını yapacağız. Burada kimliklendirme, kısırlaştırma, aşılama gibi uygulamaları gerçekleştirmiş olacağız. Giderlerini tamamen belediye olarak biz sağlayacağız. Sahipsiz hayvanlar İstanbullular için bir sorun olmaktan çıkacak.”

Ulaşım ve kentsel dönüşüm konuları ön planda

Murat Kurum’un açıklamalarına göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olarak vaatleri 10 başlıkta toplanıyor:

  • İstanbul için kapsamlı bir ulaşım ve trafik çözüm planı sunuyor, trafik yoğunluğunu azaltmayı ve ulaşım sürelerini kısaltmayı hedefliyor.
  • Metro ağını genişletmeyi, yeni raylı sistem ve tünel projelerini hayata geçirmeyi vaat ediyor.
  • İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandırmak, riskli yapıları dönüştürmek ve yeni güvenli konutlar inşa etmek öncelikli.
  • Sosyal destek programlarını genişletmek, özellikle ihtiyaç sahiplerine, emeklilere, gençlere ve kadınlara yönelik hizmetler sunulması planlanıyor.
  • İstanbul’un kültürel ve sanatsal yapısını güçlendirmek, yeni kültür merkezleri ve sanat tesisleri inşa etmek önceliklendiriliyor.
  • Şehrin yeşil alanlarının artırılacağı, yeni parklar ve kent ormanları oluşturulacağı açıklanıyor.
  • İstanbul’u daha dijital ve sürdürülebilir bir şehir yapmak, akıllı şehir uygulamalarını geliştirmek,
  • Afetlere hazırlık ve yönetimi güçlendirmek, yeni acil durum hastaneleri ve afet yönetim merkezleri kurmak,
  • İstanbul’un spor altyapısını geliştirmek, yeni spor tesisleri ve programları başlatmak,
  • Şehir içi ve dışı ulaşımda iyileştirmeler yapmak, özellikle toplu taşıma ve alternatif ulaşım seçeneklerini güçlendirmek de hedefler arasında.

You may also like

Comments

Comments are closed.