GündemKentManşet

Marmara Denizi’ne tsunami uyarı istasyonları kuruluyor

0
Tsunami uyarı

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Denizi ve çevresindeki adalarda yeni tsunami uyarı sistemleri üzerinde çalışıyor.

‘Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları’ adıyla çalışmalarına başlanan proje, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı‘nın desteğiyle hayata geçiriliyor. Yeni yapılan tsunami uyarı istasyonu, Kartal‘daki su sporları merkezinde faaliyete geçti.

ANKA‘nın aktardığına göre, yeni uyarı sistemiyle Marmara Bölgesi‘ndeki olası tsunamilerin daha yakından izlenmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında Marmara Denizi çevresinde ve adalarda 20 yeni istasyon kurulacak ve İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı‘nın bir parçası olarak kurulan bu istasyonlar, depremler sonucu oluşabilecek tsunamileri izlemek için çok disiplinli bir yaklaşım uygulamayı hedefliyor.

Tsunami uyarı sistemi

Fotoğraf: DepoPhotos

UNESCO: Akdeniz’de 30 yıl içinde tsunami olasılığı yüzde 100, İstanbul riskli
Marmara’da tsunami dalgaları 6 metreyi bulabilir

Türkiye genelinde 28 tsunami uyarı istasyonu olacak

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, bu istasyonların deniz seviyesi değişikliklerini 7/24 takip edebileceğini ve deniz seviyesi sensörleri, ivmeölçerler, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcıları gibi çoklu sensörlerle donatılacağını belirtti :

“Türkiye genelinde halihazırda 28 tsunami uyarı istasyonundan sadece ülkemize değil; Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı gönderiliyor. Enstitümüz, Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi olarak, 1 Temmuz 2012’den bugüne toplam 45 tsunami uyarı mesajını AFAD başta olmak üzere abonelerine iletti. İRAP kapsamında kurmakta olduğumuz yeni istasyonlarımızda İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nde deniz seviyesi değişiklikleri daha da yakından 7/24 izlenecek.”

Prof. Dr. Haluk Özener, projenin amacını “Olası bir Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami potansiyelini gözlemeyi, bu konuda erken uyarı mesajı ileterek olası can kayıplarının önüne geçebilmeyi hedefliyoruz” diyerek açıkladı.

Araştırma: İklim krizi toplu can kayıplarına neden olacak dev tsunamilere sebep olabilir

Marmara’da tsunami uyarı sistemine ihtiyaç var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran, daha önce yaptığı açıklamada “Marmara içerisinde birkaç saat çalkalanacak tsunami ile 6 metreyi bulacak dalgalar, kıyıdan 1000 metreyi bulan girişimlerde bulunabilir. Bu tehdide karşı çalışmalarımız devam edecek” demişti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öcal Necmioğlu ise “Ülkemizde son 3000 yıl içerisinde 90’dan fazla tsunami olayı bir şekilde kaydedildi. Bunların içerisinde çok büyük olaylar var, küçük ölçekli olaylar var. Yaşanan olaylar farkındalığın kazanılmasında eğitim faaliyetlerinden daha fazla önem arz ediyor diye düşünüyorum. Özellikle Bodrum fiili olarak bir olayı tecrübe ettirdi” ifadelerini kullanmıştı.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.