Marmara Denizi’ne tsunami uyarı istasyonları kuruluyor

Kandilli Rasathanesi tarafından Marmara Denizi’nde çeşitli noktalara kurulacak olan tsunami uyarı istasyonları, kapsamlı bir gözlem imkanı sunacak.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Marmara Denizi ve çevresindeki adalarda yeni tsunami uyarı sistemleri üzerinde çalışıyor.

‘Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları’ adıyla çalışmalarına başlanan proje, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı‘nın desteğiyle hayata geçiriliyor. Yeni yapılan tsunami uyarı istasyonu, Kartal‘daki su sporları merkezinde faaliyete geçti.

ANKA‘nın aktardığına göre, yeni uyarı sistemiyle Marmara Bölgesi‘ndeki olası tsunamilerin daha yakından izlenmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında Marmara Denizi çevresinde ve adalarda 20 yeni istasyon kurulacak ve İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı‘nın bir parçası olarak kurulan bu istasyonlar, depremler sonucu oluşabilecek tsunamileri izlemek için çok disiplinli bir yaklaşım uygulamayı hedefliyor.

Tsunami uyarı sistemi
Fotoğraf: DepoPhotos
UNESCO: Akdeniz’de 30 yıl içinde tsunami olasılığı yüzde 100, İstanbul riskli
Marmara’da tsunami dalgaları 6 metreyi bulabilir

Türkiye genelinde 28 tsunami uyarı istasyonu olacak

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, bu istasyonların deniz seviyesi değişikliklerini 7/24 takip edebileceğini ve deniz seviyesi sensörleri, ivmeölçerler, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcıları gibi çoklu sensörlerle donatılacağını belirtti :

“Türkiye genelinde halihazırda 28 tsunami uyarı istasyonundan sadece ülkemize değil; Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı gönderiliyor. Enstitümüz, Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi olarak, 1 Temmuz 2012’den bugüne toplam 45 tsunami uyarı mesajını AFAD başta olmak üzere abonelerine iletti. İRAP kapsamında kurmakta olduğumuz yeni istasyonlarımızda İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nde deniz seviyesi değişiklikleri daha da yakından 7/24 izlenecek.”

Prof. Dr. Haluk Özener, projenin amacını “Olası bir Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami potansiyelini gözlemeyi, bu konuda erken uyarı mesajı ileterek olası can kayıplarının önüne geçebilmeyi hedefliyoruz” diyerek açıkladı.

Araştırma: İklim krizi toplu can kayıplarına neden olacak dev tsunamilere sebep olabilir

Marmara’da tsunami uyarı sistemine ihtiyaç var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran, daha önce yaptığı açıklamada “Marmara içerisinde birkaç saat çalkalanacak tsunami ile 6 metreyi bulacak dalgalar, kıyıdan 1000 metreyi bulan girişimlerde bulunabilir. Bu tehdide karşı çalışmalarımız devam edecek” demişti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öcal Necmioğlu ise “Ülkemizde son 3000 yıl içerisinde 90’dan fazla tsunami olayı bir şekilde kaydedildi. Bunların içerisinde çok büyük olaylar var, küçük ölçekli olaylar var. Yaşanan olaylar farkındalığın kazanılmasında eğitim faaliyetlerinden daha fazla önem arz ediyor diye düşünüyorum. Özellikle Bodrum fiili olarak bir olayı tecrübe ettirdi” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Bangladeş’te sel: 23 kişi öldü, 5,7 milyon kişi mahsur kaldı

İklim felaketlerine karşı en savunmasız"ülkeler arasında yer alan Bangladeş'te 300.000'den fazla kişi hala acil durum barınaklarında yardıma ihtiyaç duyuyor.

Guterres’den kritik uyarı: Okyanus taşıyor, cankurtaran botu da yok!

Tonga'da başlayan Pasifik Ada Forumu Liderler Toplantısı'nda Karayip ülkelerinin gündemi yükselen denizler ve iklim fonu olurken, Fransa Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık isyanının önüne geçmeye çalışıyor.

Cengiz Holding’in Çanakkale Yanıklar’daki maden keşfinde köylü isyanı: Yallah Cengiz!

Bayramiç'teki Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen maden ocağının bilirkişi keşfi, köylüler tarafından protesto edildi. Şirketin açmak istediği madenin ömrü 10 yıl.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR