Doğa MücadelesiKadınManşet

Nepalli kadınlar topluluk ormanlarından siyasi liderliğe uzanıyor

0

“Kadınları ormanları yetiştirmekle ve korumakla görevlendirin ve ağaçlar güçlensin.” Nepal’i topluluk ormanlarının zirvesine yükselten ve kadınların yerel ve ulusal siyasete girmesini sağlayan 30 yıllık öncü bir plandan, bu sonuç çıkarılmış.

Kadınların Nepal‘in uçsuz bucaksız ormanlarının sorumluluğunu üstlenmeye yönelik çığır açan girişim, ağaç dikme ve gezegeni korumaya konusunda kadınların çok daha iyi iş çıkardığını ortaya koydu.

Nepal hükümetinin Orman ve Toprak Koruma Departmanı sekreteri Nabaraj Pudasaini’ye göre, otuz yıldır liderlik rolleri için kadınları seçmek daha sağlıklı ormanlar ve daha mutlu çalışanlar üretti. Pudasaini, “Ülkedeki diğer topluluk ormanlarıyla karşılaştırıldığında, kadınlar tarafından yönetilenler karşılaştırılamayacak kadar iyi durumda” dedi: “Kadınlar erkeklerden daha çok ormanda vakit geçiriyor, bu yüzden doğal olarak ormana karşı daha derin bir sevgi ve anlayışa sahipler. Dürüstler, şeffaflar ve köylülerle iyi ilişkileri var, bu yüzden başarılı oldular.”

Himalayalar’ın yaklaşık %40’ını kaplayan tropikal ve ılıman ormanlarla, ağaçların sağlığı Nepal’in ve yaklaşık 29 milyon insanın refahının anahtarı olarak görülüyor.

Context‘ten Mukesh Pokhrel’e konuşan yerel arazi üzerinde topluluk haklarını destekleyen ulusal bir organ olan Nepal Topluluk Ormancılık Kullanıcıları Federasyonu’na (FECOFUN) başkanlık eden, Apsara Chapagain,orman hareketiyle geçirdiği zamanın ona ekipleri yönetmeyi, toplantılara başkanlık etmeyi ve genel olarak toplumun yararına kararlar almayı öğrettiğini söylüyor.  “Devlete yol göstermek için çalıştık,” diyen Chapagain, “Devletin hiçbir kurumu FECOFUN’un katkısını görmezden gelemez” diye ekliyor.

FECOFUN’u 2010’dan 2015’e kadar yöneten Chapagain, şimdi denize kıyısı olmayan ülkedeki yedi ülkeden biri olan Bagmati eyaletindeki meclisin başkan yardımcısı. 51 yaşındaki aktivist kadın, yerel siyasetteki yükselişini ağaçları koruma ve kadınları savunma konusundaki öncü çalışmalarına borçlu olduğunu anlatıyor.

Ormanların korunmasından siyasi liderliğe

Nepal’deki topluluk ormanları, araziyi daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmak ve yerel yoksulluğu azaltmaya yardımcı olmak için 1995 yılında kuruldu. Orman ve Çevre Bakanlığı’na göre, ülkenin ormanlık alanı o zamandan bu yana yüzde 29’dan yaklaşık yüzde 44’e yükseldi.

FECOFUN şu sıralarda yaklaşık 22 bin 415 grup halinde ormanlarda çalışan 3 milyon Nepalliyi temsil ediyor. Bunlardan 1.000 grup kadın liderliğinde ve geri kalanı cinsiyete göre eşit olarak bölünmüş durumda.

Topluluk ormancılığında uzman olan Popular Gentle, FECOFUN’un Nepal’de kadınların, etnik grupların ve her kastın eşit temsilini sağlamada öncü olduğunu belirtiyor.

1996’da başlayan ve bugün pek çok kadını ana akım siyasete yönelten FECOFUN’un geçen ay başkanlığından ayrılan Bharati Pathak, programın “kadınların katılımını ve evden çıkamayan kadınların güçlendirilmesini sağladığını” kaydetti.

Erkek egemen bir toplum olan Nepal’de kadınların rolü büyük ölçüde aile ve evle ilgilenmekle sınırlı. Dünya Bankası verilerine göre, erkeklerin yaklaşık yüzde 53’üne kıyasla kadınların yaklaşık yüzde 29’u ekonomik olarak aktif ve kadın işçilerin önemli bölümü güvencesizi olarak istihdam ediliyor.

Geçen kasım ayında yapılan seçimlerde, 30’u kadın olan 40’tan fazla topluluk ormanı kampanyacısı, Temsilciler Meclisi’nde ve Nepal’deki yedi eyalet meclisinde sandalye kazandı.

‘Dünya için model oluşturabilir’

Orman ve Çevre Bakanlığı ortak sekreteri Sindhu Dhungana, kadınların Nepal ormanlarının işlenmesi ve korunması için hayati önem taşıdığını ve ayrıca bu çalışmanın devlet kurumlarında daha fazla katılımı teşvik etmenin anahtarı olduğunu söyledi.

Bakanlığı Orman ve Toprak Koruma Departmanını denetleyen Dhungana, “Nepal’in topluluk ormancılık programı dünya için bir model oluşturabilir” dedi.

Nepalli kadınlar, yoğun ağaç dikimi, aşırı hayvan otlatmaya karşı aldıkları önlemler, ormanların çitle çevrilmesi ve köylülerin arazi koruma konusunda eğitimi gibi çok sayıda orman koruma çalışması yapıyor ve ülkenin orman varlığı açısından önemli fark yaratıyor.

Orman koruyucusu kadınlardan Nanda Kuwar, 2014’ten beri Batı Nepal’deki Kailali‘deki Madhumalati topluluk ormanına başkanlık ediyor. 50 yaşındayken görevi devraldığında ormanın seyrek olduğunu ve arazinin inşaat, sığır otlatma ve çiftçilik nedeniyle doğrudan tehdit altında olduğunu anlatan Kuwar’ın ilk görevi topluluğun ormana daha fazla bitki dikmesi için bir kampanya başlatmak olmuş.

“Artık yeşillik ve büyük ağaçlar var. Halk ormanımın ağaçlarını görmek bana bu süreç boyunca yaşadığım fiziksel ve ruhsal acımı unutturuyor” diye konuşuyor.

Ülkenin orta batısındaki Nawalparasi’deki  Buddha Mangal Tal Kadınlar Topluluğu Ormanı‘nı koruyan ekibin başkanı Kamal Pariyar ise çeltik yetiştiren ve hayvancılık yapan köylülerin ormana zarar verdiğini ve yerel erkeklerin bunu durdurmayı başaramayınca kadınların öne çıkıp kontrolü ele alması gerektiğini anlatıyor.

Bunun için kadınlar tarafından yönetilen bir komite kurulmuş; alan çitle çevrilmiş ve ağaçlar dikilmiş. Ormanı ziyaret edenlere ise, kadın liderliğindeki hanelere öncelik vererek daha fakir ailelere destek için bilet satılmış.

Pariyar, “Kadınlar 15 yıl önce liderliği devraldığında tecavüze son verdiler” diyor:  “Her evin ormanın önemini anlamasını sağladılar.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.