Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Milas’ta zeytinliklerde boksit madeni: Köylüler hukuk mücadelesi başlattı

0

Günlerdir İkizköy’deki Akbelen Ormanı‘nda kömür madeni açmak için yapılan ağaç kıyımı ve buna karşı köylülerin mücadelesiyle gündemde olan Milas‘ta şimdi de  Çandır -Kurudere bölgesinde boksit madeni açılmak isteniyor. Zeytinlikler, tarlalar ve ormanlık alanı etkileyecek girişime karşı Milaslı köylüler hukuk mücadelesi başlattı.

Milas Kaymakamlığı, 5 Haziran 2023 tarihli yazıyla muhtarlıklardan “ÇED Gerekli Değildir” karar duyurusunu ilan etmesini istemişti.

Muğla Valiliği Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de 29 Temmuz 2022 tarihinde yayımladığı duyuruda, “Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince;  ilimiz Milas ilçesi, Çandır ve Kurudere mahalleleri mevkiinde 201800196 (ER: 3360667) ruhsat numaralı sahada Yıldızlar Grup Mad. Müh. Bilg. İnş. Taah. San ve İç Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından 24.32 hektarlık alanda yapılması planlanan “IV. Grup Boksit Ocağı (500.000 ton/yıl)” projesine 10 Mayıs 2023 tarihli ve 33542905 220-02 E-2023183 karar nolu ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Belgesi’ verilmiştir. Tüm halkımıza duyurulur” demişti.

Yıldızlar Grup‘un açmak istediği madenin proje tanıtım dosyasında, açık işletme madenciliği yapılacağı ve toplam ocak kapasitesinin yılda 500 bin ton olacağı belirtiliyor.

Şirketin, yaklaşık 23.32 hektarlık bölümü ÇED kapsamına giren, toplamda  1908,79 hektarlık alanda ruhsat aldığı görülen dosyada, maden alanının Muğla İl Merkezi’ne 69 km, Milas İlçe Merkezi’ne 17 km, Çandır Mahallesi’ne 1,3 km, Kurudere Mahallesi’ne 0,25 km mesafede olduğu belirtiliyor; proje konusu ÇED
alanlarına en yakın konutun ise 190 m mesafede bulunduğu kaydediliyor.

Şirket,  1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında yapılan incelemede, ruhsat alanlarının ÇED alanları, tarım arazisi ve orman sayılan alanlar içinde görüldüğünü; bölgedeki kızılçam ve zeytin ağaçlarının kesileceğini, başka yerlere bunun beş katı fidan dikileceğini de yazmış.

Tanıtım dosyasında yedi yılı arama, 10 yılı işletme olarak ruhsat istenen alanda yapılacak çalışmaların, gerekli görüldüğü takdirde uzatılabileceği de belirtiliyor.

Şirket, maden alanında ve yakın çevresinde önem arz eden ve/veya nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerle endemik türlerin yaşama ortamı olan alanlar, biyosfer rezervi, biyotoplar, biyogenetik rezerv alanları, benzersiz özelliklerdeki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanların da bulunmadığını iddia ediyor.

Köylüler hukuki mücadele başlatıyor

Valiliğin duyurusunun ilan süresinin tamamlanmasının ardından dün (2 Ağustos) Selimiye beldesi Çandır Köyü kahvesinde bir araya gelen vatandaşlar, Çandır, Kurudere, Eğridere, Danişment, Etrenli, Ekindere, Hisarcık ve Ovakışlacık köylerini etkileyeceğini belirttikleri boksit madeni ile ilgili olarak verilen “ÇED Gerekli Değildir” belgesine itiraz etmek üzere Muğla Barosu avukatlarından Arzu Alper’e vekalet verdi.

Fotoğraf: Milas Bakış Gazetesi

Milas Bakış Gazetesi‘ne konuşan Alper, Danişment ve Kurudere köyleri arasında çok geniş bir alanda 24.32’şer hektarlık üç farklı alan için ÇED gerekli değildir belgesi alındığını belirtti:

“Başta zeytincilik olmak üzere yoğun ve verimli bir şekilde tarımsal üretim yapılan bir bölgeden söz ediyoruz. Maden ocakları, zeytinliklerin orta yerinde görünüyor. Bölgede arıcılık faaliyeti yapılmakta olduğu ve arıların menzilinin de 5 kilometre olarak kabul edildiği dikkate alındığında, bu Bafa mahallesini de olumsuz etkileyecek bir girişim. Vekaletlerini aldığımız yurttaşlarımız adına ÇED Gerekli Değildir belgesinin iptali için başvurumuzla, bölgede madencilik faaliyeti yapılmasına karşı hukuki mücadelemizi başlatıyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.