Doğa MücadelesiManşetYerel

Marmarislilerden, ‘terörist’ diye hedef gösterilen Deştinli çevre aktivistlerine destek

0

Muğla‘nın Marmaris ilçesinde, Menteşe ile Deştin arasında kalan ve “bal ormanı” olan bölgeye çimento fabrikası ve hammadde ocakları kurmak isteyen şirket, buna karşı mücadele eden bölge halkını, satın aldıkları gazetede “ihaleyi alamayan şirketlerin para ödediği, silahlı terör örgütleriyle ilişkileri olan kişiler” diyerek fotoğraflarıyla teşhir etti.

Uzun süredir hukuki ve fiili mücadele sürdüren ve açtıkları tüm davaları kazanmalarına rağmen şirketin her seferinde Çevre Bakanlığı‘nın da desteğiyle yeni bir yol yaratarak inşaatı sürdürmesine karşı direnen köylülere yönelik bu dezenformasyon saldırısına Marmarislilerden itiraz geldi.

Marmaris Kent Platformu, Deştin Çevre Platformu aktivistlerinin ve bölge halkının yanında olduğunu belirterek, “karanlık karalama kampanyalarını görüyor ve ifşa ediyoruz” dedi.

Doğa hakkı savunucusu olmak…

Platformun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Doğa hakkı savunusu zordur. Mücadele ettiklerinizin iftirasına hazırlıklı olmak gerekir. Çapulcu olursunuz, marjinal derler, hatta hızlarını alamayıp terörist ilan ederler. Bazen bu suçlamaları siyasetin en tepesinden bile duyabilirsiniz. Zordur doğa hakkı savunucusu olmak. Çünkü karşınıza aldıklarınızın en acıyan yerlerine, cüzdanlarına dokunursunuz. O cüzdan ki kurdun-kuşun, sincabın-arının, toprağın-suyun ve gelecek kuşakların yok edilmesi, bölge halkının yersiz-yurtsuz bırakılması pahasına şişkinleşir.

Kanunların etrafından dolanmak, hukuku askıya almak için milyonların savrulduğu bir habitatta hak ararsınız. Hiçbir çıkarınız olmaksızın, ihtiyaçlarınızdan fedakarlık yapıp ilkeniz uğruna harcama yapmanız anlaşılır bir durum değildir. Etiğin olmadığı bir yaşam biçiminde kelaynak kuşlarına dönüşü verirsiniz. Temizliğiniz rahatsız edicidir. Önlerinden çekilmeniz, haksız para trafiğinin devam etmesi beklenir. Halkın gözündeki itibarınız yıpratılmalı, meydan at koşturacakları şekilde boşaltılmalıdır. İsminizi kirletmeye, karalamaya çalışırlar. Ama her seferinde güneşin balçık ile sıvanamayacağını yeniden deneyimlerler.”

‘Oyunu görüyor ve ifşa ediyoruz’

Deştin Çevre Platformu’nun ormanın tam ortasına kurulmak istenen çimento fabrikasını durdurmak,  doğayı, yaşam alanlarını korumak için 30 yıldan beri onurlu bir mücadele verdiğini hatırlatan Marmarisliler şunları dile getirdi:

“Deştinliler hukuk yoluyla çimento fabrikası için verilmiş ÇED kararlarını ve ruhsatı iptal ettirmeyi başarınca yenilgiyi hazmedemeyen çimentocular benzer durumlarda olduğu gibi, dostlarımızı hedef alan kirli, karanlık bir iftira kampanyası başlattılar. Karalama kampanyaları ile bizi birbirimize düşürmeye, 30 yıllık yoldaşlığımızı bozmaya, böylece bu mücadeleyi çökertmeye çalışıyorlar. Bu oyunu görüyor ve ifşa ediyoruz. Sincabı, tilkisi, çamı, zeytini, köylüsü, kentlisi, hepimiz Haluk, hepimiz İsmail, Ferah, Mustafa, Kadriye, Nuray’ız.
“Dostların arasındayız, Doğanın tarafındayız.
#DeştinÇayıÖzgürAkacak”

Deştin’de neler yaşandı?

Deştin ile Menderes arasında kalan bal ormanlarının ortasına yapılmak istenen ve çevresindeki tarım arazilerine de büyük zarar verecek tesise karşı mücadele, 32 yıl önce başladı.  Çimentaş‘ın başlattığı projeyi 2005’te ADOÇİM sürdürmek istedi. Şirketin çimento fabrikasına ek olarak 52 maden ocağı açmak için bakanlıktan aldığı onay, açılan dava sonucu köylülerin lehine sonuçlandı. Ancak daha dava sürerken, bu kez Muğla Çimento AŞ. diye yeni bir şirket kurup bu kez onun üzerinden yeni bir başvuru yapıldı.

Köylüler hem protesto gösterisi yaptı hem de imar planına karşı açtıkları davayı 2017’de yine kazandı.  Şirket 2020’de bir kez daha el değiştirdi ve Kent Çimento’nun sahibi Cemal Karakurt satın aldı.  Satın almanın ardından kısa sürede plan yeniden raftan indirildi ve ÇED onayı alınıp yakın zamanda da inşaata başlandı.

‣ Otuz yıllık bir doğa mücadelesi: Muğla’da çimento fabrikası istemiyoruz
‣ Mahkemenin Deştin’de çimento fabrikasına verdiği kararı Danıştay bozdu
‣ Deştinliler çimento fabrikasına karşı direniyor: Sahuru da gece nöbetinde yaptılar
‣ Deştin direnişçilerine yöneltilen suçlamalara savcılıktan takipsizlik kararı

Hukuki süreç devam ederken, şirketin yeni sahibi Karakurt “kirli bir yönteme başvurarak” satın aldığı yerel bir gazeteden ormanı, tarlaları savunanları hedef aldırmaya başladı. Aktivistlerin ve köylülerin boy boy fotoğrafları gazetede yayımlandı ve altlarına terör örgütü mensubu, başka şirketlerden para alıyorlar” diye yazıldı. Direnişçiler arasındaki bir kişiyi de akrabalarına ait bir şirkette kısa süre yazılımcı olarak çalışmasını gerekçe göstererek doğrudan hedef gösterdiler.

Çimento fabrikasına karşı başlatılan hukuki süreç halen devam ediyor.

Deştin’de bilirkişi raporu çıktı: Çimento fabrikası bölgeye uygun değil, rapor yetersiz
‣ Adalet nöbetine devam eden Deştinliler çimento fabrikasına geçit vermiyor
Deştinlilerden Muğla İdare Mahkemesi önünde türkülü, zeybekli adalet nöbeti
Bakanlıkla şirketin Deştin’teki çimento ısrarına karşı yine doğa kazandı
Deştin’de doğa kazandı: Mahkeme, entegre çimento tesisinin ÇED raporunu iptal etti
‣Muğla’daki çimento fabrikasına ruhsat tepkisi sürüyor: Yeni dava açıldı

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.