ManşetEkolojiTürkiye

Otuz yıllık bir doğa mücadelesi: Muğla’da çimento fabrikası istemiyoruz

0

Muğla‘da 1992’de ilk girişimlerin başladığı, açılmaması için köylülerin 30 yıldır mücadele ettiği entegre çimento fabrikasının kurulması için girişimlerin sürdürülmesine karşı tepkiler devam ediyor.

Menteşe Kent Konseyi ile MUÇEP Menteşe Meclisi ve Deştin Çevre Platformu tarafından bugün konuya ilişkin olarak kamuoyuna şöyle sesleniyor:

“25 Aralık 2021 tarihinde ortak olarak gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasında ve sonrasında yaptığımız açıklamalarda: çimento fabrikası ile ilgili bir yandan hukuki süreci yürüteceğimizi, diğer yandan da fiili ve meşru bir ekolojik mücadele pratiği geliştireceğimizi duyurmuştuk. Bu kapsamda Menteşe Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının ve dayanak imar durum belgesinin iptali için dava açılmış olup Muğla 1. İdare Mahkemesi 2022/178 Esas numarası ile derdesttir. Yine Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2014’te verilen ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için de dava açılmış olup Muğla 2. İdare Mahkemesi 2022/140 Esas numarası ile derdesttir.”

Çimento fabrikasının ilk girişimi otuz yıl önce gerçekleşti

‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için açılan davaya Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından, davacılar yanında ve ÇED kararının iptali talebi ile müdahil olunduğunun hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çimento fabrikasına ilişkin ilk girişimin 1992’de başladığı, 2006’da 1. ÇED sürecinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu kararı verilmesi ile tamamlandığı bilinmektedir. Akabinde, bu karara karşı Deştin köylüleri tarafından açılan dava sürerken 2. ÇED sürecinin başlatıldığı ve bu sürecin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014’te 2. kez ÇED Olumlu kararı verilmesi ile tamamlandığı görülmektedir. 2007 ile 2019 tarih aralığında çimento fabrikasının inşa edilmesini olanaklı kılacak Mevzi ve Uygulama imar planlarının iptali için açılan davalar sürmüş, 2019’da verilen nihai kararla plan iptal talebi reddedilmiştir.”

‘Kentimizde çevreye olumsuz etki yaratacak çok sayıda proje var’

Gelinen aşamada çimento fabrikasının kurulacağı alana ilişkin, Kasım 2020’de Yatağan Belediye Başkanlığı tarafından imar durum belgesinin verildiğine, yine Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından da imar durum belgesinin verildiğine, en son olarak da yapı ruhsatının düzenlendiğine değinilen açıklamada “Kentimizin son yıllarda giderek artan oranda çevre üzerine olumsuz etkiler yaratacak benzer nitelikli projelerin gündeminde olduğu bilinmektedir” ifadelerine yer verildi.

Muğla‘da 36 farklı projeye ‘ÇED gerekli değildir’ ve ‘ÇED olumlu’ kararı

Muğla’daki çevreye olumsuz etkisi bulunan projelere karşı mücadelelerini kamuoyuna duyuran ve bu konuda destek bekleyen çevre savunucuları sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“E-ÇED sistemi üzerinden yapılan kontrolle Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı ve/veya İl Müdürlüğü tarafından 01 Ekim 2021 ile  01 Şubat 2022 tarih aralığındaki 4 aylık süre içinde 6 tanesi Menteşe’ye ilişkin olmak üzere Muğla geneline yönelik 36 farklı projeye ÇED gerekli değildir yada ÇED olumlu kararı verildiği, daha fazla sayıda projeye yönelik olarak da ÇED sürecinin aynı zaman aralığında başladığı tespit edilebilmektedir. Aktarılan sayıların Muğla’ya yönelik bir çevre krizinin habercisi olduğu açıktır.”

‘Fabrikaya ilişkin tepkiler, siyasal odaklar tarafından faydaya dönüştürülmeye çalışılıyor’

Menteşe Kent Konseyi ile MUÇEP Menteşe Meclisi ve Deştin Çevre Platformu’nun açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Durum böyle iken çimento fabrikasına ilişkin kamuoyunda büyüyen tepkinin kimi siyasal odaklar tarafından siyasal bir faydaya dönüştürülmeye çalışıldığını, yürütülen tartışmanın siyasal bir hesaplaşma aracı kılındığını kaygıyla gözlemlemekteyiz. Çimento fabrikasına karşı olduğunu ifade eden siyasi odakların ifade edilen kurumlardan kendilerine yakın olanlar nezdinde çaba göstermesi siyasi hesaplaşmanın ötesinde ekolojik kaygı taşıyıp taşımadıklarının temel göstergesi olacaktır.

Bu koşullar altında Çimento fabrikası girişimine karşı büyütmeye çalıştığımız mücadelenin ekolojik temelli bir mücadele olduğunu, bu girişimden kent adına kaygı duyan tüm öznelerin güçlerini ‘Muğla’da Çimento Fabrikası istemiyoruz‘ ortak hedefine yönlendirmelerinin çözüm için kaçınılmaz olduğunu hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz.”

Çimento fabrikasının açılmaması için imza kampanyası

Çimento fabrikasının açılmaması için Change.org’da başlatılan imza kampanyası ise devam ediyor. Kampanyada şu ana kadar 10 binin üzerinde imza toplanmış durumda.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.