Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Kapadokya’da yıkımın boyutu büyüyor

0

Kapadokya‘da Ortahisar-Göreme arasında, manastırın tam önünde bulunan, peri bacalarına, manastırlara ve tarihi yapılara ciddi zarar veren yol inşaatı sürüyor. 

Kamuoyundan geniş çapta tepkiler gelmesine rağmen devam eden yol inşaatı kapsamında bölgede ağır iş makineleriyle çalışılıyor.

‣‘Güzel Atlar Ülkesi’ şantiyeye döndü: Kapadokya, züccaciye dükkanına fil girmiş gibi! 

Çalışma manastır yemekhane bölümündeki odacıklara ve etrafında bulunan kaya oluşumlarına titreşimler nedeniyle büyük zararlar vermişti. Kaya oluşumlarının yıkıldığı görüntüleri, sosyal medya üzerinden paylaşan birçok kullanıcı yıkıma tepki göstermişti.

Kapadokya Çevre Platformu Koordinatörü Mükremin Tokmak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamalarına dikkat çekerek bölgede yapılan çalışmanın boyutunun söylenenden daha geniş çapta olduğunu görüntüledi.

Göreme ile Ortahisar’ı birbirine bağlayan 5 ila 7 metre genişliğindeki yolu 10 metreye çıkarmak için İl Özel İdaresi’nce projelendirme yapılmıştı. Proje, geçen yıl ekim ayında Kapadokya Alan Komisyonu’nca onaylanmıştı. Tokmak’ın çektiği görüntülerde yolun 10 metre değil, 20 metreye çıktığı görüldü. 

‣Kapadokya’da yolu savunan Bakan Ersoy’a yöre halkından yanıt: Suçunuzu iki tuvaletle örtemezsiniz! 

Ne olmuştu?

Yol çalışmasının son 500 metrelik kısmında yer alan Bizans Manastırı kompleksi, peri bacası ve kaya oluşumları çalışmalardan olumsuz etkilendi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Yeşil Gazete’ye yolun Göreme Açık Hava Müzesi’nin giriş kısmında sonlandığını 3-4 tane peri bacasına zarar verildiğini bunların bir kısmının dozerlerle kazılmaya devam edildiğini ve tahrip edildiğini gördüklerini söylemişti. 

Bölgede yapılan yolun trafik yoğunluğunun insan sirkülasyonunu, doğal erezyon ve yapıyı hızlı bir şekilde yok ederek ağır hasarlar meydana getireceği belirtilmişti.

Kapadokya’nın ortasından geçirilen yol inşaatının durdurulmaması üzerine UNESCO’yu göreve çağıran TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komitesi’ne bir mektup göndererek yol ile yapılaşmaların yerinde incelenmesi için bir Çalışma Komisyonu görevlendirilmesi talebinde bulunmuştu. 

Mektupta, yol ile çeşitli yapılaşmaların hem Türkiye’deki koruma mevzuatlarına hem de Avrupa Peyzaj Sözleşmesi‘ne aykırı olduğu bildirilmişti. 

You may also like

Comments

Comments are closed.