İklim KriziManşetTürkiye

İstanbul’da sağanak birçok ilçede sele neden oldu: Yağışlar yarın da devam edecek

0
Fotoğraf: DHA

İklim krizi nedeniyle hızlanan su döngüsü ve aşırı hava olayları, dün (30 Eylül) gece saatlerinden itibaren İstanbul’un birçok ilçesinde sel ve su baskınları olarak gözlemlendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün yaptığı uyarıların ardından İstanbul‘da beklenen yağmur dün gece saatlerinde başladı. Esenyurt‘ta sabah saatlerinde başlayan sağanak yağmurun ardından Yeşilkent Mahallesi‘ndeki dere taştı ve istinat duvarı yıkıldı. Olay yerine belediye de ekipleri sevk edildi. Ekiplerin iş makineleriyle bölgedeki çalışması sürüyor.

Günün erken saatlerinde başlayan sağanak yağışla birlikte Arnavutköy, Bolluca mahallesinden geçen Arnavutköy deresinde taşkınlar oluştu. Taşkın nedeniyle Abdullah Gül caddesinde ulaşımda aksamalar yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerinin taşkının önüne geçmek için tedbirler aldığı görülürken araçlar yolda ilerlemekte zorluk çekti.

Avcılar’da ise otoyolda meydana gelen su birikintisi kazalara sebep oldu.

Fotoğraf: DHA

Üsküdar ilçesindeki Küçüksu Mahallesinde sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağış ve iddiaya göre İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Atıksu Ön Arıtma Tesisi‘nin kapaklarının açılmasıyla yollar göle döndü. Tesisin bulunduğu Hekimbaşı Çiftlik Caddesi‘nde sürücüler ilerlemekte, vatandaşlar ise yürümekte zorluk yaşadı. Esnaf dükkanlarını su bastığını söyleyerek duruma tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Ekipler mazgalları açarak arıtma tesisinden caddeye akan ve belirli noktalarda biriken suyu tahliye etmeye çalıştı. Hekimbaşı’da birçok işyerini de su bastı. Caddede biriken su, ekiplerin bir saat süren çalışması sonucu tahliye edildi.

Fotoğraf: DHA

‣ AKOM’dan İstanbul’da hafta sonu kuvvetli yağış uyarısı

AKOM: Yağışlar bugün ve yarın devam edecek

İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi‘nden (AKOM) yapılan açıklamada, İstanbul’un farklı noktalarına dün sabah saatlerinden itibaren 20 ile 221 kilogram arasında yağış düştüğü belirtildi. Arnavutköy, Başakşehir‘de etkili olan yağıştan Çatalca, Silivri, Şile, Pendik ve Kadıköy ilçelerinin de etkilendiği aktarıldı.

Fotoğraf: DHA

AKOM yağışların yarın (2 Ekim) da etkili olacağını belirterek, yağışlı hava nedeniyle bazı bölgelerin yer yer 100 kilogram üzerinde yağış alabileceği konusunda uyardı. AKOM İstanbulluları, dikkatli olmaları ve mecbur kalmadıkça trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı.

Açıklamada, yağış sebebiyle İstanbul genelinde ciddi olumsuzlukların yaşanmadığı ve İBB ekiplerinin görevlerini sürdürdükleri belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verileri de kentte gök gürültülü sağanak yağışların yarın saat 15.00 sularına kadar devam edeceğine işaret etti.

Fotoğraf: DHA

‣ İstanbul Valisi: Yağış gece boyu sürecek, bodrumlarda kalmayın

İklim krizi ve yanlış kent politikaları sel riskini artırıyor

Kömürpetrol ve gaz kullanımı başta olmak üzere çeşitli insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, yağış rejimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. İklim krizi nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık artarken, bazı bölgelere düşen yağış miktarında artış gözlemleniyor.

Daha uzun periyotlarda düşmesi beklenen yağışın uzun bir kuraklık döneminin ardından kısa sürelerde düşmesi ise sel ve taşkın riskini ortaya çıkarıyor.

Bu etkenler ise kentlerde su geçirgenliği olmayan beton ve asfalt yüzeylerin artması, afete dirençli olmayan kent politikaları izlenmesi ve kentlerdeki altyapının yetersiz kalması gibi durumlarda sel ve taşkınlara neden olarak insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.

Kentlerdeki sel riskinin azaltılması için devlet ve belediyelerin alabileceği önlemler arasında iklim krizinin etkilerine uyum çalışmalarının hızlandırılması başta geliyor.

Şehirlerde beton ve asfalt gibi yüzeyler yerine su geçirgenliği bulunan alternatiflerin tercih edilmesi, kentlerde yeşil alanların artırılması, yeşil altyapı teknolojilerinin kullanılması ve yağmur suyunun depolanması gibi tedbirler sel riskinin azaltılmasında yardımcı olurken, kuraklıkla mücadelede de fayda sağlıyor.

‣ İstanbul ve Kırklareli’de sel: 4 ölü, 4 kayıp

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.