İklim KriziKentManşet

İstanbul ve Kırklareli’de sel: 4 ölü, 4 kayıp

0

Fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi nedeniyle hızlanan su döngüsü ve aşırı hava olayları dün (6 Eylül) İstanbul ve Kırklareli‘nde sele neden oldu. Yaşanan afette 4 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada Başakşehir ve Küçükçekmece‘de 2 kişinin öldüğü, 12 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da dün Kırklareli’nde 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, kayıp 4 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından yapılan açıklamada, Arnavutköy ilçesine 128 kilogram yağış düştüğü ifade edildi.

Fotoğraf: DHA

‣ Kırklareli’de sel: Biri çocuk, beş kişi kayıp
‣ Hafta sonunu ‘sel aldı’: Üç kişi hayatını kaybetti, bir bebek kayıp

Evler, işyerleri ve kamu binaları su altında

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’a dair paylaştığı verilerde Arnavutköy’de 291 konut, Başakşehir’de 131 konut ve 650 işyeri, Küçükçekmece’de 98 konut ve 13 işyeri, Sultangazi‘de 10 konut, Eyüpsultan‘da 30 konutun selden etkilendiğini bildirdi. Selden etkilenen ilçelerde çok sayıda araç da suya gömüldü.

BBC‘nin aktardığına göre, İstanbul Havalimanı uçak park alanına yıldırım düştü, yaralanan 2 personel de hastaneye kaldırıldı.

Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde Başakşehir Millet Kıraathanesi‘nde çok sayıda insanın da sel suları nedeniyle mahsur kaldığı ve Kayaşehir Metrosu‘nu da sel sularının bastığı görülüyor.

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, kıraathanede mahsur kalan herkesin tahliye edildiğini duyurdu.

Fotoğraf: DHA

‣ ABB: Ankara’da nüfus artışına rağmen ihmal edilen altyapı sele neden oldu

Risk altındakiler kamu tesislerinde misafir edilecek

İstanbul Valisi Davut Gül kentte sel nedeniyle evleri kullanılamayacak durumda olan veya su basma riski bulunan evlerde yaşayanların 112’yi araması durumunda kamu tesislerinde misafir edileceklerini açıkladı.

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi‘ndeki su baskınına dair konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastaneye hasta kabulünün sürdüğünü açıkladı.

Koca, daha önce Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Su taşkını olayından 5 kişi etkilenmiş ve ambulanslarımızla hastanelere nakledilmişlerdir. Her birine acil şifalar diliyorum” dedi.

DHA‘nın aktardığına göre, Halkalı Gümrüğü de sular altında kaldı. Gümrükte mahsur kalan 68 kişi, gecenin ilerleyen saatlerinde kurtarıldı.

Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulananlar, yükselen sur nedeniyle mahsur kaldı. Gümrük binalarına sığınanlar, çatıya çıkarak yardım bekledi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün gece itibarıyla 1,808 ihbar yapıldığını söyledi. İmamoğlu, iki çocuğun kaybolduğu yönündeki ihbarın ardından kayıp çocukların bulunduğunu ifade etti.

Fotoğraf: DHA

‣ Haziran’ın ortasında yurdun dört bir yanında sel, fırtına ve hortum

‘İklim değişikliğinin etkilerine hazırlık için yatırım yapılmalı’

İklim değişikliği nedeniyle bu tip yoğun yağışların daha sık görüleceğine dikkat çeken İmamoğlu, ülke genelinde buna hazırlık için yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

İmamoğlu bugün ile ilgili olarak ise “Öğlene kadar çok parçalı yağış geçişleri beklenmektedir ama bu şiddette olması düşünülmüyor” dedi.

Metro İstanbul‘dan yapılan açıklamada yoğun yağış nedeniyle Eyüp-Piyer Loti teleferik hattı ile Kirazlı-Kayaşehir merkez metro hattının Kayaşehir merkez istasyonunun kapatıldığı duyuruldu:

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, su baskınlarına karşı dikkatli olunmasını istedi.

Arnavutköy ve Başakşehir başta olmak üzere İstanbul’un farklı semtlerinde kuvvetli yağışın olduğunu belirten Vali Gül, motosikletle trafiğe çıkılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

‣ İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

İklim krizi ve yanlış kent politikaları sel riskini artırıyor

Kömürpetrol ve gaz kullanımı başta olmak üzere çeşitli insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, yağış rejimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. İklim krizi nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık artarken, bazı bölgelere düşen yağış miktarında artış gözlemleniyor.

Daha uzun periyotlarda düşmesi beklenen yağışın uzun bir kuraklık döneminin ardından kısa sürelerde düşmesi ise sel ve taşkın riskini ortaya çıkarıyor.

Bu etkenler ise kentlerde su geçirgenliği olmayan beton ve asfalt yüzeylerin artması, afete dirençli olmayan kent politikaları izlenmesi ve kentlerdeki altyapının yetersiz kalması gibi durumlarda sel ve taşkınlara neden olarak insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.

Kentlerdeki sel riskinin azaltılması için devlet ve belediyelerin alabileceği önlemler arasında iklim krizinin etkilerine uyum çalışmalarının hızlandırılması başta geliyor.

Şehirlerde beton ve asfalt gibi yüzeyler yerine su geçirgenliği bulunan alternatiflerin tercih edilmesi, kentlerde yeşil alanların artırılması, yeşil altyapı teknolojilerinin kullanılması ve yağmur suyunun depolanması gibi tedbirler sel riskinin azaltılmasında yardımcı olurken, kuraklıkla mücadelede de fayda sağlıyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.