İklim KriziKentManşet

AKOM’dan İstanbul’da hafta sonu kuvvetli yağış uyarısı

0

İstanbul’da etkili olan sağanak yağışlarla ilgili Afet Koordinasyon Merkezi‘nden (AKOM) açıklama geldi.  Açıklamada perşembe öğle saatlerinden itibaren Avrupa yakasında farklı ilçelerde metrekareye 20 kilogram ile 220 kilogram arasında yağış düştüğü belirtildi.

AKOM’dan bir de uyarı geldi. AKOM, 30 Eylül Cumartesi ve 1 Ekim Pazar günü kent genelinde kuvvetli yağış uyarısı yaparak, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

En fazla yağış Arnavutköy ve Başakşehir’e düştü

İstanbul’da Perşembe saat 14.00’ten sonra Avrupa yakasında, Cuma günü sabah erken saatlerden itibaren Anadolu yakasında sağanak etkili olan sağanak yağışta farklı bölgelerde metrekareye 20 kilogram ile 220 kilogram arasında yağış düştü. En fazla yağış Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinde gözlendi.

İstanbul Valisi: Yağış gece boyu sürecek, bodrumlarda kalmayın

Mahsur kalan 70 kişi kurtarıldı

İBB ekipleri 3 bin 430 personel,  bin 658 araç ve iş makinesiyle kent genelindeki toplam 3 bin 667 ihbara müdahale etti. Yağış nedeniyle mahsur kalan 707 kişi ve 15 hayvan İtfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Arnavutköy, Başakşehir ve Sultangazi ilçelerinde 702 kişi bir süre bulundukları yerde mahsur kaldı. 

Pendik Kurtköy‘de iki araç üzerine istinat duvarı çökmesiyle ilgili 5 kişinin kurtarıldığı araç içerisinde mahsur kalan bir  kişiyi kurtarma çalışmalarının ise sürdüğü sürdüğü belirtildi. Pendik Mostar köprüsünde yol çökmesi sonucu mahsur kalan servis aracına da müdahalenin sürdüğü bildirildi.

İBB ekipleri mazgal, baca, dere temizlikleri ve çöp toplama çalışmalarına devam ediyor.

Cumartesi yağış kuvvetlenecek

AKOM’dan bir de uyarı geldi. Gün içerisinde etkisini kaybeden yağışın kısa süreli ve yerel olarak görüleceği belirtilen açıklamada, yağışların 30 Eylül Cumartesi günü sabah saatlerinden itibaren kuvvetleneceğine dikkat çekildi. AKOM 1 Ekim Pazar günü, öğle saatlerine kadar bölgesel olarak 100 kilogram ve üzeri şiddetli yağışların görülebileceği konusunda da uyarı geldi.

İstanbul’da haftasonu hava sıcaklıkları ise 22 – 25 derece aralığında seyredecek. 5 Ekim’e kadar mevsim normalleri civarında seyreden sıcaklıkların  6-15 Ekim tarihlerinde 1 ila 3 derece azalması bekleniyor.

Kuraklığın ardından sel

Önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bütün yazı yağış azlığıyla geçiren kentte barajların boşaldığına dikkat çekerek, İstanbullulardan suyu tasarruflu kullanmasını istemişti.

‣ Seller ve ‘kırılgan’ kentler: Türkiye şehirleri aşırı yağışa neden hazırlıksız?

Küresel ısınma nedeniyle sayısı ve etkisi artan sıcak dalgaları ve yağış azlığı nedeniyle Akdeniz havzasının neredeyse tümünde görülen kuraklık dönemleri sırasında veya sonrasında  bu tür ani bastıran aşırı yağış ve buna bağlı sel olayları artık sık görülüyor. Uzmanlar,  iklim değiştikçe su döngüsünün de değiştiğini; ısınan atmosferin daha fazla nem tutup daha çok yağış bıraktığına dikkat çekiyor. Yani sulak alanlar daha sulak; kurak alanlar daha kurak hale geliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.