İklim KriziKentManşet

İstanbul Valisi: Yağış gece boyu sürecek, bodrumlarda kalmayın

0

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün dün Marmara Bölgesi için yaptığı gök gürültülü sağanak uyarılarının ardından, sabah saatlerinden itibaren kentin bazı bölgelerinde aralıklı olarak yağış başladı. Öğleden sonra etkisini artıran ve ani sağanağa dönen yağış nedeniyle Küçükçekmece, Arnavutköy ve Başakşehir‘de araçlar suya gömüldü.

İstanbul Valisi Davut Gül, kentte etkili olan kuvvetli yağışın sabaha kadar devam edeceğinin tahmin edildiğini belirterek, “Lütfen su basma riski bulunan yerleri ivedi şekilde boşaltınız.” uyarısını yaptı. AFAD’dan da vatandaşların telefonlarına uyarı mesajı gönderildi.

Kuvvetli yağış nedeniyle Eminönü-Alibeyköy Cep Otogarı Tramvay Hattı’nın bazı istasyonlarında sefer iptali yapılırken, Maçka-Taşkışla ve Eyüp-Piyer Loti Teleferik Hatları işletmeye kapatıldı.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi‘nde sağanak nedeniyle yolları su basarken, araçlar mahsur kaldı. Kuvvetli yağış Arnavutköy, Başakşehir, Esenyurt, Sultangazi’de de ilerleyen saatlerde etkisini artırdı. Bu bölgelere kısa sürede 30 ila 50 kg arasında yağış düştü

Bazı bölgelerde su baskınları yaşandığı, mahsur kalma riskine karşı itfaiye ekiplerinin bölgede sevk edildiği belirtildi.

Bazı bölgelerde ise su seviyesinin araçların yarısına kadar yükseldiği gözlendi. Başakşehir’de bazı sürücüler suyla dolan yolda ilerlemekte güçlük çekerken, bazı otomobiller de tamamen suya gömüldü. Gaziosmanpaşa‘da etkisini sürdüren sağanak yerini doluya bıraktı. Kuvvetli yağış nedeniyle Topkapı – Mescid-i Selam Tramvay Hattı‘nın Taşköprü istasyonunu su bastı. Mecidiyeköy’deki viyadükte de su baskını yaşandı. Araçlar, suyla dolan yolda ilerlemekte güçlük çekti.

Meteoroloji’ye göre İstanbul’da yağışlar dört gün daha sürecek.

AFAD’dan il il uyarı

AFAD’dan yapılan güncel açıklamada ise kırmızı, turuncu ve sarı kodlu uyarılar yayımlandı:

“Meteoroloji’den alınan son bilgilere ve yapılan değerlendirmelere göre; 1 ilimize Turuncu, 15 ilimize ise Sarı kod ile yağış uyarısı yapılmıştır.

Kırmızı kodlu uyarı: İstanbul

Sarı Kodlu uyarı: Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bolu, Kastamonu, Bartın, Karabük

  • 28 Eylül Perşembe günü sabah saatlerinden itibaren Tekirdağ, Kırklareli, İstanbul, Edirne, Çanakkale illerinde yerel kuvvetli,
  • 28 Eylül Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren Balıkesir, Bursa, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak illerinde yerel kuvvetli,
  • 29 Eylül Cuma öğle saatlerinden sonra Batı Karadeniz‘in iç kesimlerinde (Bolu, Kastamonu, Bartın, Karabük) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Vatandaşlarımızın ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar, kısa süreli fırtına ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz.”

Kuraklığın ardından sel

Önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, bütün yazı yağış azlığıyla geçiren kentte barajların boşaldığına dikkat çekerek, İstanbullulardan suyu tasarruflu kullanmasını istemişti.

Seller ve ‘kırılgan’ kentler: Türkiye şehirleri aşırı yağışa neden hazırlıksız?

Küresel ısınma nedeniyle sayısı ve etkisi artan sıcak dalgaları ve yağış azlığı nedeniyle Akdeniz havzasının neredeyse tümünde görülen kuraklık dönemleri sırasında veya sonrasında  bu tür ani bastıran aşırı yağış ve buna bağlı sel olayları artık sık görülüyor. Uzmanlar,  iklim değiştikçe su döngüsünün de değiştiğini; ısınan atmosferin daha fazla nem tutup daha çok yağış bıraktığına dikkat çekiyor. Yani sulak alanlar daha sulak; kurak alanlar daha kurak hale geliyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.