ManşetTürkiye

İmar affından LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine: Yeni Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki kimdir?

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki oldu. Özhaseki, yaklaşık 30 yıldır kamuda çeşitli alanlarda görev alan bir isim. Bu nedenle de karar alıcı mekanizmalarda etkin rol oynadı. Bakanlığın başına geçirilen Özhaseki, 2018’de de yine aynı Bakanlığın başındaydı ve Türkiye’de bu dönemde imar barışı verildi.

Maraş depremlerinin ardından enkaza dönen 1o ilde on binlerce kayıp verilmiş, imar barışının nelere mal olduğu görüldüğü belirtilmiş, yanlış yapı denetimin insanların hayatına mal olduğu tepkileri gelmişti.

özhaseki,

Maraş depremlerinin ardından – Fotoğrafta dönemin AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile beraber depremden etkilenen İslahiye ve Nurdağı’nda incelemelerde bulunduğu görülüyor. Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerden etkilenen ilçelerin AFAD Koordinasyon Merkezleri’nde yapılan çalışmalar ve son durum hakkında bilgi alan Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki ile beraberindeki heyet, Nurdağı’nda oluşturulan Tek Yürek Meydanı’nı gezdi. Fotoğraf: DepoPhotos

2018’deki imar barışının mimarı: Özhaseki

Özhaseki depremden yıllar önce, 2018’de mimarlarından olduğu imar barışının detaylarını açıklamak için kameralar karşısına geçmiş ve şunları söylemişti:

“Kavgaları bitirecek, bir taraftan da ekonomik bir değer haline getirecek bir yasayla baş başayız. Onun yönetmelikleri bugün yayınlanıyor. İnşallah cuma gününden itibaren müracaatları almaya başlayacağız.” (5 Haziran 2018)

4 Mayıs 2018- Mehmet Özhaseki Kayseri’de imar barışını anlatıyor.

Ayrıca yine bu dönemde Özhaseki, “Yapı kayıt belgesiyle vatandaş devletiyle artık helalleşiyor, rızalaşıyor, barışıyor. Soruşturmalar, mahkemelik durumlar, ihtilaflar tamamıyla bitiyor. Kendi evinde oturduğu yerde parasını ödeyerek kullanmış olduğu kamu hizmetleri dediğimiz su, elektrik, doğal gaz gibi hizmetleri de bundan sonra resmi olarak alabiliyor” demiş ve eklemişti:

“Ekonomik faydası da hazine arazisi vatandaşa en uygun bedelle hazine sattığı için bir taraftan hazine kazanmış oluyor. Bir taraftan da vatandaş kendi evini, iş yerini yasallaştırıyor. Bunu gerekirse bankalar nezdinde bir değer haline geldiği için ekonomik olarak da kullanabiliyor. Burada ikinci bir fayda, bundan sonra belediyelerimiz arsa üzerinden değil, konut üzerinden veya iş yeri üzerinden vergi alabilecekler. Vergi kaybı da önlenmiş olacak. Üçüncü bir fayda da toplamda bir gelir elde edeceğiz. Bu gelir hakkında öngörülerimiz var ama. Bu önümüzdeki günlerde vatandaşın müracaatıyla ortaya çıkacak. Ancak her halde bu 40-50 milyarlardan aşağı olmayacak gibi gözüküyor.”

Özhaseki, Erdoğan,

Mehmet Özhaseki, imar barışına kayıt yaptıran bir milyon vatandaşa ithafen “Yapılarını kayıt altına alarak devletiyle helalleşen vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz, yuvalarında huzurla otursunlar” demişti.

İhale polemiği ve ‘beşli çete’ açıklaması

Öte yandan Özhaseki “beşli çete” olarak eleştirilen şirketler için Mart 2022’de “Başka insanlar vardı ihalelere girdiler de onların elinden mi alındı? Daha düşük fiyat verenler vardı da onlara verilmedi de özellikle bunlara mı verildi?” demişti.

Mardin’de Valiliği ziyaret eden dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, muhalefetin Marmaray, köprü ve havalimanları gibi hayırlı işlere karşı çıktığını ifade ederek şunları dile getirmişti:

“En son Çanakkale Köprüsü yapıldı, seslerini çıkaramadılar. Buna da ‘5 müteahhit’ falan demeye başladılar. Orada 2 Koreli var, yapan yerli firmalardan bir tanesi eski CHP milletvekili, biri de Nihat Özdemir. Başka insanlar vardı ihalelere girdiler de onların elinden mi alındı? Daha düşük fiyat verenler vardı da onlara verilmedi de özellikle bunlara mı verildi? Hayır. İftira, at atabildiğin kadar. Bütün hayırlı işlere de karşı çıkmaya devam ediyorlar.”

Özhaseki ayrıca “Bizim dönemde özgürlükler de genişletildi. Çok şükür şimdi özgürlükler ortamı var” demişti.

Eylül 2022 – Mehmet Özhaseki’nin İskenderun’da Belediye Başkanı Fatih Tosyalı‘yı ziyaretinden bir kare.

Özhaseki’den LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi

2021’de Özhaseki LGBTİ+’lara ilişkin de konuşmuş ve “Madem Allah yaratmış, hepsinin başımızın üzerinde yeri var. Onu Allah’ın yarattığı bir emanet gibi görmek her kulun vazifesi diye düşünüyorum. Her inançlı insanın işi diye düşünüyorum. Onun dışında saygı duymak ve tercihlerine sonuna kadar saygı duymaktan başka elimizden bir şey gelmez bana göre” ifadelerini kullanmıştı. Özhaseki bu sözleri dile getirdiğinde Kasım 2021’di.

Erdoğan ise Şubat 2021’de, “LGBT, yok öyle bir şey. Bu ülke millidir, manevidir ve bu değerlerle geleceğe yürümektedir” demişti.

Özhaseki LGBTİ+’lar hakkında yaptığı açıklamanın ardından tepki alması sonrası yeniden açıklamada bulunarak “İnanç değerlerimize aykırı olarak tercihen yapılan ve aile kurumumuzu ifsat eden birtakım sapkınlıkları tasvip etmemiz asla mümkün değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Özhaseki’nin LGBTİ+’lara yönelik “tercih” ve “sapkınlık” ifadeleri iktidar tarafından artırılan nefret söylemlerine eklenmiş oldu.

Mehmet Özhaseki hakkında

1957’de doğduğu Kayseri‘ye bağlı Melikgazi’de 27 Mart 1994’teki Mahalli İdareler Seçimleri’nde Belediye Başkanı 0ldu. Ardından 23 Haziran 1998’de Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan oylamayla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Özhaseki 2015’e kadar Kayseri’de Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı ve 2015’te AK Parti‘den milletvekili adayı oldu.

25, 26 ve 27’nci dönemde Kayseri milletvekili olan Özhaseki, 65. dönem Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev yaptı, 2015’ten bu yana AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı görevinde bulundu. Özhaseki 2019’da Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminde Mansur Yavaş karşısında kaybetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.