Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

İliç’teki maden faciasında Kanadalı yönetici vekili de gözaltına alındı

0

Erzincan‘ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni‘nde yaşanan ve dokuz işçinin toprak altında kaldığı devasa bir liç yığının kaydığı faciayla ilgili gözaltına alınan sekiz kişi arasında şirkette Kanadalı yönetici vekili pozisyonundaki birinin de bulunduğu bildirildi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazılı açıklamasında, İliç’teki yığın liç maden alanının kaymasıyla ilgili dört Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca olay yeri ve çevresinden toprak ve su numuneleri alındığı, bu numunelerin inceleme için yetkili kimya laboratuvarlarına gönderildiği belirtildi.

‣Şirket, kendi yıkımını kendi numuneleriyle aklıyor haber 

Olaydaki sorumlular ile kusur durumlarının tespiti açısından çevre, maden, jeoloji, kimya, inşaat, ziraat ve harita mühendisi ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanından oluşan sekiz kişilik bilirkişi heyetinin görevlendirilerek olay yerinde gerekli incelemelerin yapıldığı, bilirkişilerin uzmanlık raporunu tamamlamalarının beklendiği bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen deliller neticesinde, ilk tespitlere göre olayın meydana gelmesinde kusuru bulunduğu değerlendirilen ilgili firmanın işveren vekili pozisyonunda bulunan Kanada uyruklu bir kişi de dahil olmak üzere toplam sekiz kişi, 14 Şubat’ta gözaltına alınmıştır.”

‣ Meslek örgütleri: Çöpler’deki faciaya davet çıkarıldı 
‣ İliç’teki altın madeninde kayan siyanürlü yığının iki kattan fazla artması istenmişti
‣ Bakan Yerlikaya: İliç’te 10 milyon metreküp kütle kaydı

Bölgede giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da bölgede heyelan riskinin sürdüğünü belirterek “Buradaki şirketin yönetim düzeyi içerisinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyor” dedi ve ekledi:

“İşin hukuki boyutuyla ilgili müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Kimlerin sorumluluğu varsa yargı önüne çıkması için çalışacağız. Buradaki şirketin yönetim düzeyi içerisinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu tesisin izinleri ile alakalı süreçlerde herhangi bir sıkıntı yok. Ama uygulama noktasında ilgili bakanlıklar soruşturmayı yürütüyor. Hiçbir şeyin üstünün örtülmeyeceğini söyleyebiliriz.”

‣ İliç’e gidişler engelleniyor: İncelemeye giden İHD heyetinden üç kişi gözaltına alındı
‣ İliç için eylem çağrısı: İliç’te yaşanan katliamın sorumluları Murat Kurum’dur, iktidardır
‣ İliç’te kapasite artışı: Kurum sahiplenmiyor, yönetmelik ne diyor? 
‣ JMO uyarıyor: İliç fay hattı üzerinde, gerekli önlemler alınıyor mu?

‣ İliç için Meclis Araştırma Komisyonu kuruluyor

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.