Yeni bilirkişi raporu: İliç’te ÇED raporu veren Kurum’un sorumluğu yok edildi

İliç maden faciasıyla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kapasite artışına izin veren ÇED raporunda imzası olan bakanlık yetkililerinde kusur bulunamadı.

Şubat 2024’te dokuz işçinin öldüğü Ercincan‘ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni‘nde meydana gelen faciayla ilgili yeni bilirkişi raporu hazırlandı.

Yeni raporda facianın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporları ile ilişkilendirilmeyeceği belirtildi.

Bu, ÇED raporuna onay veren dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un faciayla ilgili sorumluluğunun bulunmadığı anlamına geliyor.

İliç faciası ile ilgili bilirkişilerin seçimi ve hazırladıkları raporlar tartışmalara yol açmış, bilirkişiler ve şirket yetkilileri hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunulmuştu.

2024 Mayıs ayında yayımlanan son bilirkişi raporuna göre ise kazanın hemen ardından gözaltına alınan ve altı saat sonra serbest bırakılan Anagold Türkiye Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci’nin de aralarında olduğu 13 kişi “asli kusurlu” bulunarak tutuklandıODTÜ‘den dokuz, Cerrahpaşa‘dan iki ve İTÜ‘den bir üniversite hocası ve bir AFAD mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti ayrıca, 07 Ekim 2021 tarih ve 6421 kayıt sıra numaralı Çevresel Etki Değerlendirme raporunda “olumlu kararı” veren yetkililerin asli kusurlu olduğunu tespit etmişti. 

Yeşil Noktaİliç’te ‘kapasite artışı iznini’ de eski Çevre Bakanı Murat Kurum vermiş
Yeşil Noktaİliç’te davacının alınmadığı bilirkişi keşfi: Kendileri çalıp kendileri oynuyor
Yeşil Noktaİliç’teki keşifte bilirkişiler hakkında suç duyurusu: Rapor gerçeğe aykırı
Yeşil Noktaİliç’teki madenin ÇED davasında bilirkişi ve reddi hakim talebi: Her tarafa üşüşmüş durumdalar
Yeşil Noktaİliç’te siyanür saçan madenin keşfine seçilen bilirkişilere itiraz: AKP’li, madeni savunuyor
Yeşil NoktaMahkeme de İliç’teki bilirkişilerin tarafsız olmadığını kabul etti: Keşif ertelendi
Yeşil NoktaErzincan İliç’teki zehir saçan Çöpler altın madeninde ikinci bilirkişi keşfi
Yeşil Noktaİliç faciası: İstanbul Barosu’ndan Murat Kurum, şirket yetkilileri ve bilirkişiler hakkında suç duyurusu
Yeşil NoktaÖn bilirkişi raporuna göre, İliç faciasında Anagold asli kusurlu değil!
Yeşil NoktaMahkeme İliç faciası için yeni bilirkişi heyeti ve yeni rapor istedi

262 sayfalık bilirkişi raporunda dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’la birlikte 13 bakanlık görevlisi ve şirket yetkilisinin “asli kusurlu” 26 kişinin de “tali kusurlu” olduğu belirtilmişti.

Raporda  “2021 ÇED Raporu’nda alıcı ortamlarda bazı kirletici parametrelerin sınır değerlerinin üzerinde olmasına rağmen ÇED izni verildiği görülmektedir” denilmiş;  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 11 Mart 2024 tarihli yazısı ile Nihai Denetim Raporu’nun onaylandığı tespiti yapılmıştı.

Eylül ayında madenle ilgili soruşturma kapsamında, alınan ifadeleri ve daha önce hazırlanan iki bilirkişi raporunu “yetersiz” bulan Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, yeniden rapor hazırlanması için yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verdi.

Yeni bilirkişi heyetinin hazırladığı raporu ise CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz duyurdu.

 

‘Kurum’un asli kusuru buharlaştı’

Bilirkişi raporunu hazırlayan heyetin değiştirildiğini belirteren Yavuzyılmaz, “Murat Kurum’un asli kusuru buharlaşıverdi” dedi.

Yavuzyılmaz, ÇED raporunun onaylayan kurum ile facia arasında bağlantı olmadığına yönelik bilirkişi raporunda tutarsızlık olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Eğer bir kaza yaşanırsa bu ÇED raporuyla ilgili değilmiş, kaza olmazsa zaten ÇED raporuyla ilgili olamazmış.Süreç şu şekilde işliyor: Şirket ÇED raporunu hazırlıyor, Çevre Bakanlığı kontrol edip onaylıyor, şirket uygulamasını yapıyor.

Bakanın, içinde yanlışlar bulunan bir ÇED Raporunu onaylayarak, bu raporu uygulama aşamasına geçirmesinde nasıl kusuru olmaz? Bakanlığın bir rapora ÇED Olumlu Kararı vermesi yanlış bir raporu doğru yapmaz. Bakanlığın hata yaptığını gösterir.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

Akkuyu NGS’de iş cinayeti: Çatı uçtu, bir işçi yaşamını yitirdi

Mersin'de şiddetli fırtınada Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sipahili kampının çatısı uçtu. Bir işçi kopan çatıların düştüğü otomobilin altında kaldı, beş işçi yaralandı.

[COP29] Savunmasız ülkeler ve aktivistler nihai anlaşmaya tepkili: Adaletin ihlali!

Bakü İklim Görüşmeleri'nde gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı için sadece 300 milyar dolar taahhüt edilmesi bu ülkeler ve aktivistlerin sert tepkisiyle karşılandı.

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

EN ÇOK OKUNANLAR