İliç FaciasıManşet

İliç’te ‘kapasite artışı iznini’ de eski Çevre Bakanı Murat Kurum vermiş

0

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni sahasında 13 Şubat’ta meydana gelen ve dokuz işçinin canına mal olan yığın liçi kaymasıyla ilgili olarak, madendeki  “ÇED olumlu ve 2. Kapasite Artışı” iznini veren yetkilinin dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı ve AKPİstanbul Milletvekili Murat Kurum olduğu ortaya çıktı.

Murat Kurum imzalı belgeyi açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, “İktidarın maden faciası sonrası sır gibi sakladığı bir belge vardı. Bu belgeye ulaştık. ÇED olur kararını bizzat dönemin bakanı Murat Kurum vermiş, Bakan’ın ‘Olur’ imzalı belgesi ortaya çıktı” dedi.

Denizyılmaz, daha önce de “liç yığını onay belgesinde Kurum’un imzası olduğunu belgelemişti.

Belgesi yayınlandı: İliç’te liç yığını onay belgesinde de Kurum’un imzası var!
‣  İliç’te kapasite artışı: Kurum sahiplenmiyor, yönetmelik ne diyor? 
‣ İliç’teki altın madeninde kayan siyanürlü yığının iki kattan fazla artması istenmişti
‣ Enerji Bakanı: İliç’te izinlerle ilgili sorun yok, şirketin zafiyeti
‣ Dronla görüntülendi: İliç’in ÇED süreci bugün yaşananların itirafı gibi

‘Dokunulmazlığı kaldırılmalı’

Yavuzyılmaz sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Erzincan İliç’te felaket yaşanan altın madenindeki 2. Kapasite Artışı iznini veren dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum’un ÇED Olur’unu bizzat imzaladığını tespit ettik. Bu imza aynı zamanda felaketin altına atılan imzadır! İliç Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan Bilirkişi Raporu’na göre; ÇED olumlu kararı veren yetkililer asli kusurlu bulunmuştur. Bu nedenle Murat Kurum’un milletvekili dokunulmazlığı acilen kaldırılmalı ve soruşturmaya dahil edilmelidir!”

Madende tonlarca siyanürlü yığın liçinin altında kalan dokuz işçiden dördünün cansız bedenine ulaşılmıştı. Beş madenci ise halen aranıyor.

Öte yandan yayımlanan bilirkişi raporuna göre, kazanın hemen ardından gözaltına alınan ve altı saat sonra serbest bırakılan Anagold Madencilik Türkiye Müdürü ve Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yalçın Demirci’nin de aralarında olduğu 13 kişi “asli kusurlu” bulunarak tutuklandı.  Bilirkişi heyeti ayrıca, 07 Ekim 2021 tarih ve 6421 kayıt sıra numaralı Çevresel Etki Değerlendirme raporunda “olumlu kararı” veren yetkililerin asli kusurlu olduğunu tespit etti.

Bilirkişi raporunda  “2021 ÇED Raporu’nda alıcı ortamlarda bazı kirletici parametrelerin sınır değerlerinin üzerinde olmasına rağmen ÇED izni verildiği görülmektedir” denilmiş;  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 11 Mart 2024 tarihli yazısı ile Nihai Denetim Raporu’nun onaylandığı tespiti yapılmıştı.

Raporda kayan altı milyon metreküp malzemenin çevre kirliliğine sebep olduğu vurgulanmış; yeraltı ve yüzeysel su, hava ve toprakta yapılan analiz ve testlerde cıva, kükürt gibi bazı değerlerin sınırı aştığı belirtilerek, maksimum izin verilebilir çevresel kalite standardının üzerine çıkıldığı tespit edilmişti.

Ön bilirkişi raporuna göre, İliç faciasında Anagold asli kusurlu değil!
İliç’te işçiler yığın altındayken, dünya madencileri altın konferansı için Türkiye’de
‣ İliç’teki altın madeninde kayan siyanürlü yığının iki kattan fazla artması istenmişti
‣ Araştırma Komisyonu’nun İliç’teki incelemesi sonlandı: Bakanlıklar topu taca attı
‣ Çevre Bakanlığı’ndan İliç itirafı: Denetim boşluğunu yeni fark ettik, şirket kendini denetlemeli!
‣ İliç’le ilgili komisyon görüşmeleri başladı: ‘Çok büyük ve hayati eksiklikler var’
‣ CHP’den İliç raporu: Anagold’un altı işletme ruhsatı hala iptal edilmemiş!

 

You may also like

Comments

Comments are closed.