Ekolojiİliç FaciasıManşet

Araştırma Komisyonu’nun İliç’teki incelemesi sonlandı: Bakanlıklar topu taca attı

0

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu üyeleri, dokuz kişinin liç kayması sonucu toprak altında kaldığı İliç’te incelemelerini sonlandırdı. Anagold tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen facianın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan meclis araştırma komisyonunun üyeleri 7 ve 8 Mayıs tarihlerinde yerinde incelemede bulundu.

Komisyonun CHP’li üyesi Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, İliç’de yapılan incelemelere dair açıklamada bulunarak  “İlk toplantımızı felaketten 67 gün sonra yaptık” dedi.

‣ Faciadan 3 ay sonra Araştırma Komisyonu İliç’te: Yeraltı sularımızı etkiliyor mu, etkilemiyor mu?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve AFAD yetkililerini dinlediklerini aktaran Uzun, “Felaket göz göre göre gelmiş ve liç yığını denetlenmemiş” ifadelerini kullandı.

‘Bakanlıklar topu taca attı’

“Faciaya neden olan liç yığınının denetimlerinde büyük bir eksiklik olduğu ortada” diyen Muğla Milletvekili Uzun, şu ana kadar komisyonda dinledikleri üç bakanlığın da yığın liçini denetleme yetkisinin kendilerinde olmadığını belirterek adeta topu taca attığını vurguladı.

Toplamda 58 milyon ton kapasiteli dört faza 68 milyon ton liç döküldüğünü belirten Cumhur Uzun, üç bakanlığın da yetkileri olmadığını düşünerek alanı denetlemediğini söyledi. Uzun, “Kazadan hemen önce radar görüntülerine alanda bir çatlağın oluştuğu ve üç gün boyunca hızla yayıldığı görülmekte. Daha önce de siyanür borularının patladığı ve birçok kez farklı nedenlerle şirkete cezai işlem uygulandığı biliniyor. Facia adeta göz göre göre gelmiş.” dedi.

İliç’le ilgili komisyon görüşmeleri başladı: ‘Çok büyük ve hayati eksiklikler var’
Çevre Bakanlığı’ndan İliç itirafı: Denetim boşluğunu yeni fark ettik, şirket kendini denetlemeli!
İliç’te liç yığını altında kalan dokuz işçiyi arayan taşeron işçiler ‘Allah’a emanet’

Ailelerin tek talebi var ‘İhmaller ve sorumluları ortaya çıkarılsın’

İliç’te yaptıkları çalışmalar sırasında toprak altında kalan işçilerin aileleri ile de görüştüğünü ifade eden Uzun, “Şu ana kadar dört işçimizin cansız bedenine ulaşıldı ve beş kardeşimizin toprak altından çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. İliç’de yapmış olduğumuz taziye ziyaretlerinde cansız bedenlerine ulaşılan ve hala toprak altında olan işçilerimizin ailelerinin ortak talebi ‘bu faciaya neden olan ihmallerin ve sorumluların ortaya çıkarılması'” dedi ve ekledi:

“Bu talep komisyonumuzun hem kaybettiğimiz canlara hem de bundan sonra böyle faciaların yaşanmaması için tüm Türkiye’ye karşı sorumluluğudur. Bu sorumlulukla çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

TTB’den İliç faciasında sorumlu olan tüm yetkililer hakkında suç duyurusu
İliç’te çöken liç yığınına Çakmaktepe’den de yığın taşınmış
İliç’te işçiler tedirgin: Adı olacak Babagold, kişiler aynı, tabelalar farklı

[Bir konu/k] Av. Arif Ali Cangı İliç’teki denetim sürecini anlattı: Harcı öde, ruhsatı al, doğayı katlet

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.