İliç FaciasıManşet

Belgesi yayınlandı: İliç’te liç yığını onay belgesinde de Kurum’un imzası var!

0
İliç

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından göçük altında kalan dokuz işçiye halen ulaşılmayan Erzincan İliç’teki madende kayan yığın liçinin onay belgelerinin de eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum döneminde verildiğini açıkladı.

İliç

Yavuzyılmaz paylaşımında şunları kaydetti:

“Erzincan İliç’te, Anagold şirketinin işlettiği altın madenindeki; felaketin gerçekleştiği yığın liç sahasının, çamur olarak akan 4. Fazına ait yığın liçi onay belgelerinin dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum imzasıyla verildiğini tespit ettik. Kaynak: 13.09.2022 tarihli Çevre Bakanlığı resmi belgesi.”

Murat Kurum İliç için ne demişti?

İstanbul Barosu, Erzincan İliç‘teki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen facianın sorumlularıyla ilgili suç duyurusunda bulunmuş, sorumlular arasında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığın o dönem yetkilileri, maden şirketi Anagold’un yetkilileri, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürü, ÇED konusunda olumlu rapor yazan bilirkişiler, Erzincan Valisi ve Valilik yetkilileri, ÇŞİB Erzincan İl Müdürü ve müdürlük yetkilileri ve yapılacak soruşturma neticesinde yaşanan faciada sorumluluğu tespit edilecek diğer kişiler yer almıştı.

İliç faciası: İstanbul Barosu’ndan Murat Kurum, şirket yetkilileri ve bilirkişiler hakkında suç duyurusu
Murat Kurum’dan İliç eleştirilerine yanıt: Bakanlıkla ne ilgisi var?
AKP’nin İBB adayı Murat Kurum projelerini açıkladı: ‘Vizyon’da Kanal İstanbul yok

Daha sonra firmaya ÇED olumlu raporu verilmesiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Kurum, “Faaliyet iznini biz vermiyoruz. ÇED raporuyla, toprak kaymasının ne ilgisi var?” dedi.

KanalD‘de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programında açıklamalarda bulunan Kurum, şunları söylemişti:

“İliç’teki kaza sonrasında dönemin çevre bakanı ÇED raporu verdi, bundan oldu diyorlar. Çevre bakanlığı çevre faaliyetini, çevreye olan etkisi var mı yok mu buna bakar. Her şey kuralına göre olur, bozan varsa da gereği yapılır. Bakanlık bu işletmenin sorunu var mı yok mu buna bakar. Faaliyet izni veremez. 135 kez denetlemişiz ve bu işletmeyi de kapatmışız üç ay. 2008’den beri ÇED’i var buranın. Birim artırmak istiyorum demiş, sorun olup olmadığının bildirilmesini istemiş. 21 kuruldan görüş aldık ve şu tedbirleri alırsanız çevresel açıdan sorunu yoktur demişiz. İlgili bakanlıktan da faaliyet izni almış. Şimdi oraya siz ÇED verdiğiniz için burası kaydı diyorlar ÇED raporu ile toprak kaymasının ne ilgisi var.”

You may also like

Comments

Comments are closed.