İliç FaciasıManşetUncategorized

CHP’den İliç raporu: Anagold’un altı işletme ruhsatı hala iptal edilmemiş!

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan İliç‘teki Çöpler Maden Ocağı’nda yaşanan liç yığını kaymasına ilişkin hazırladığı “İliç Raporu”nun sonuçlarını, partisinin genel merkezinde paylaştı.

Olayın doğal bir afet olmadığını belirten Yavuzyılmaz, siyanür içerikli milyonlarca ton yığın liç malzemesinden oluşan yapay bir dağın kaymasıyla meydana gelen bir felaket olduğunu hatırlattı.

Yığın liç sahasının yüksekliğinin 200 metrenin üzerine çıktığını kaydeden Yavuzyılmaz, “Bu berbat bir dünya rekorudur. Dünyanın en tehlikeli ve en yüksek yığın liç sahasıdır” dedi.

‘Kurum, Çevre Komisyonluğu Başkanlığı’ndan istifa etmeli’

Yığın liç sahasının bu yüksekliğe çıkmasında eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum‘un sorumluların başında geldiğini söyleyen  CHP’li vekil, Kurum’un hala TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığı yaptığına da dikkat çekti; “Buna rağmen halen felaket bölgesine gitmemiştir. Bu da Murat Kurum’un suçluluk psikolojisinin bir sonucudur” dedi. Yavuzyılmaz, Kurum’un Başkanlıktan istifasını talep ettiklerini de ekledi.

‘Bir değil, iki şirketin üretim baskısı var’

Yavuzyılmaz,maden sahasındaki ikinci kapasite artışına ve birçok yanlış uygulamaya Kurum’un imza attığını kaydetti:

Anagold şirketinin yüzde 80’i ABD ve Kanada borsalarında işlem gören SSR Mining ve yüzde 20’si AKP‘ye yakınlığıyla bilinen Çalık grubuna bağlı Lidya Madencilik’tir. Aynı liç sahasına başka bir ruhsat sahasından oksitli cevherileri getirip yığma yapan bir şirket daha vardır. Bu şirketin adı da Kartaltepe Madencilik’tir. Yani kayma yaşanan yığın liç sahasında bir değil, iki şirketin üretim baskısı vardır.

Murat Kurum’un imzaladığı ÇED raporuyla maden sahası patlamaya hazır bir bomba haline gelmiştir. Onun onayıyla liç sahasının 5’inci ve 6’ıncı fazları inşa edilmediği halde inşa edilmiş gibi gösterilerek sahanın kapasitesi kağıt üzerinde 85.3 milyon tona çıkarılmıştır. Oysa kullanımda olan ilk dört fazın kapasitesi 58 milyon tondur. ”

Kartaltepe Madencilik’in ikinci kapasite artışı nihai ÇED raporuna göre; 2021 Ekim ayında dolmuş durumda olduğunu, yani son iki yıldır bu liç sahasına fazla yükleme yapıldığını bildiren Yavuzyılmaz, “Bu aşırı yükleme her iki şirket tarafından yapılmış, bakanlıklar süreci doğru düzgün denetlememiş, sonuçta kapasite fazlası üretim ve denetimsizlik nedeniyle yığın liç sahası yıkılmıştır” dedi.

Yavuzyılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki‘yi de bölgeye 172 saat sonra gitmesi nedeniyle eleştirdi; göçük altında kalan dokuz işçinin halen çıkarılamadığını da hatırlattı: ” Göçük altında dokuz insanımız kaldı. AKP arama kurtarma çalışmalarını eline yüzüne bulaştırdı.”

‘Altı ruhsat iptal edilmemiş’

Madende yaşanan felaket sonrası, işletmenin çevre izninin ve lisansının iptal edilmesine rağmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Anagold’a verdiği altı işletme ruhsatının iptal edilmediğini tespit ettiklerini anlatan CHP’li vekil, maden sahasının yakın çevresinde şiddetli deprem üretme potansiteli olan fayların bulunduğunu kaydetti; toprağa yayılan siyanür ve ağır metaller içeren kimyasal içerikli malzemenin yer altı sularına karışarak geçtiği her yere zehir taşıma riski barındırdığını belirtti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.