İklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

İklim uzmanlarından fosil yakıtı durdurmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Shell CEO’suna yanıt: İronik

0
shell
Fotoğraf: Depo Photos

Shell’in CEO’su Wael Sawan petrol ve gaz gibi fosil yakıtların kullanılmasının artırılmasına yönelik söylemlerinden dolayı iklim uzmanlarının tepkisini çekti.

İklim uzmanları, enerji şirketi Shell’in patronu Wael Sawan’ı dünyanın gaz ve petrol üretimini kesintiye uğratmanın tehlikeli ve sorumsuzca olduğu yönündeki açıklamalarını “alaycı” buldu.

Sawan bir röportajında küresel sıcaklıklardaki artışı sınırlamak için çok önemli görülen fosil yakıt üretimini azaltma hedefinin, küresel enerji arzını sınırlayarak ve faturaları yükselterek yaşam maliyeti üzerindeki krizi daha da artırma riski taşıdığını iddia etti.

Shell'in CEO'su Wael Sawan

Shell’in CEO’su Wael Sawan – Fotoğraf: Aaron M. Sprecher/Bloomberg

Görevi Eylül 2022’de devralan Shell CEO’su, ayrıca daha fakir ülkelerin küresel pazarda sevkiyatlar için rekabet edememeleri durumunda gaz açığının yükünü taşıyacağını savundu ve BBC’ye şunları söyledi:

“Benzin ve gaz üretimini kesmek tehlikeli ve sorumsuzca olurdu, bunu gerçekleştirmek geçen yıl gördüğümüz gibi hayat pahalılığının yeniden artmasına neden olabilir.”

Shell

Fotoğraf: Depo Photos

Sawan’ın uzmanların küresel iklim hedefleriyle bağdaşmadığını söylediği petrol ve gaz üretiminin artırılmasını savunan yorumları, Shell’in yönetimi altında fosil yakıtları kesin bir şekilde hedeflemeye ve hissedarlara yapılan ödemeleri artırmaya yönelik yaklaşım değişikliğinin altını çiziyor.

‘Shell gibi şirketler hem iklim krizini hem de artan enerji maliyetlerini körüklüyor’

Friends of the Earth‘ün iklim başkanı Jamie Peters ise Shell’in herhangi bir şeyi ‘tehlikeli ve sorumsuz’ olarak adlandırmasının son derece ironik olduğunu söyledi ve ekledi:

“Açık konuşalım, Shell gibi şirketler hem iklim krizini hem de artan enerji maliyetlerini körüklüyor. Gezegeni yok ederken sıradan insanların sefaletinden kazanç sağlıyorlar ve bizi enerji krizinin ana nedeni olan değişken fosil yakıt piyasalarına hapsetmeye devam etmek için alaycı bir iddiada bulunuyorlar.”

Peters, yorumların rekor düzeydeki en sıcak Haziran ayı ve yakıcı sıcak dalgaları haberlerini takip ettiğine dikkat çekti.

Söz konusu yorumlar için Peters, “Hepimizin daha düşük fiyatlardan ve güvenli, yeşil bir gelecekten yararlanabilmesi için temiz, ucuz yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerji verimliliğine yönelik acil yatırım ihtiyacıyla Shell’in ne kadar uyumsuz ve ilgisiz olduğunu gösteriyor” eleştirisini yaptı.

Ocean Rebellion, Glasgow, İskoçya, Britanya'daki COP26 binası önünde fosil yakıtlara karşı eylemde, 29 Ekim 2021 - Fotoğraf: Reuters/Russell Cheyne

Ocean Rebellion, Glasgow, İskoçya, Britanya’daki COP26 binası önünde fosil yakıtlara karşı eylemde, 29 Ekim 2021 – Fotoğraf: Reuters/Russell Cheyne

Londra Borsası’nda işlem gören en yüksek piyasa değerine sahip 100 şirketten biri olan Shell, 2030’a kadar koyulmuş bir hedef olan on yılın geri kalanında her yıl petrol çıkarmayı kesme planlarından vazgeçtiğini duyurdu. Shell, daha önce üretimi her yıl yaklaşık yüzde 1-2 oranında azaltacağını duyurmuştu.

‣Shell’den U dönüşü: İklim taahhütlerimizi yerine getirdik, üretimi kısmayacağız 

Sawan’ın, Ukrayna’daki savaşın alevlendirdiği karlı fosil yakıt fiyatlarından yararlanmak için şirketin mütevazı iklim hedeflerinden geri adım attığı anlaşılıyor.

Geçen yılın başlarında Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgal etmesinin ardından küresel enerji fiyatlarındaki artış, Shell’in bu yılki yıllık kârını 2021’deki 19 milyar dolardan ikiye katlayarak 40 milyar dolara çıkarmasına yardımcı oldu.

Shell gemisine tırmanan aktivistten mesaj: Birlikte güçlüyüz 
Shell önünde iklim krizi eylemi: Fosil yakıtları tarihten sileceğiz

‘Shell’in üretimi kısmada göreceği tek ‘tehlike’ göz yaşartıcı kârı’

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Global Witness kampanya lideri Alice Harrison şunları söyledi:

“33 milyar sterlinlik rekor karla geçen bir yılın ardından, Shell’in üretimi kısmada göreceği tek ‘tehlike’ göz yaşartıcı kârları olacaktır.”

Salt yeşil aklama: Shell, bugüne kadarki en yüksek kâr miktarına ulaştı
 Shell güvenlik danışmanından açık mektupla istifa: Petrol ve gazı azaltmıyor aksine fazlasını çıkarmayı planlıyorlar
‣ Shell yöneticilerine şirketi ‘net sıfır’a hazırlamadıkları için dava

‘Ya pounddan kör oldu, ya da kasıtlı cahil’

Harrison ayrıca “İster pound işaretleriyle kör olmuş olsun, ister sadece kasıtlı olarak cahil, Shell’in CEO’su yanılıyor. Fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı sona erdirmek ve yeşil enerjiye geçiş hem gezegene hizmet edecek hem de herkes için enerji güvenliği sağlayacaktır. Shell sadakatini bir kez daha netleştirdi – insanlar ve gezegen üzerinden kâr elde etti” dedi.

Wael Sawan ise BBC’ye geçen yılki rekor yüksek küresel gaz piyasası fiyatlarının, Pakistan ve Bangladeş gibi daha fakir ülkelerin, bunun yerine kuzey Avrupa’ya yönlendirilen sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatlarını karşılayamayacakları anlamına geldiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“LNG’yi o ülkelerden aldılar ve çocuklar mum ışığında çalışmak ve okumak zorunda kaldı.”

Shell CEO’su, “Eğer bir geçiş yapacaksak, bunun dünyanın her bölümünde işe yarayan adil bir geçiş olması gerekiyor, yalnızca bir yerinde değil“ diye de ekledi.

Wael Sawan’ın iddiaları, devam eden fosil yakıt üretiminin, küresel sıcaklıkları, gelişmekte olan ülkelerde yıkıcı iklim değişikliklerini ve yaygın yaşam kaybını tetikleyecek seviyelere çekmesinin çok muhtemel olduğu yönündeki küresel bilimsel kanıyla çelişiyor.

‣ Mahkemenin emisyon azaltma kararına uymayan Shell yöneticilerine uyarı: Kişisel olarak sorumlusunuz
‣ Hollandalı savcılar, Shell ve ExenMobil’in ortak doğal gaz şirketine kirlilik davası açacak
‣ ‘Küresel petrol talebindeki büyüme durma noktasına geldi’

‘Fosil yakıtlara olan bağımlılığımızla mum ışığında çalışmak arasında bir seçim olduğu fikri…’

Son olarak mevcut tartışmalara dair küresel bir bilim ve politika enstitüsü olan Climate Analytics‘in iklim politikası eşbaşkanı Claire Fyson’ın da bir değerlendirmesi bulunuyor:

“Yenilenebilir enerji kaynaklarının daha temiz, daha ucuz ve halk sağlığı için daha iyi olduğunu bildiğimiz halde, bunun fosil yakıtlara olan bağımlılığımızla mum ışığında çalışmak arasında bir seçim olduğu fikri, gerçeğin büyük bir yanlış temsilidir.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.