Güneş enerjisiyle bin dereceyi aşan sıcaklıklar elde edildi

İsviçreli bilim insanları, yalnızca güneş enerjisi kullanarak bin santigrat derece sıcaklık elde etmeyi başardı. Buluşun çelik ve çimento gibi yüksek ısı gerektiren sanayilerde fosil yakıtların yerini alabileceği öngörülüyor.

İsviçre’de yapılan bir araştırmada, bin santigrat dereceyi aşan sıcaklıklar için güneş enerjisinden yararlanıldı. Alanında bir ilk olan çalışma, yoğun enerji kullanan sanayilerde fosil yakıtlar yerine güneş enerjisi ile ısıtma yapılabileceğine dair önemli bulgular sunuyor.

Ağır sanayi üretiminde, örneğin çelik üretiminde demir cevherini eritmek ve çimento üretiminde fırınları ısıtmak için genellikle bin 400 santigrat derece üzerinde sıcaklıklar kullanılıyor ve bu yüksek sıcaklıklar, genellikle büyük miktarlarda fosil yakıt yakılarak üretiliyor. Ancak yoğunlaştırılmış güneş enerjisi ile bu enerji talebinin kısmen karşılanabileceği öngörülüyor. Gelecekteki geliştirmelerle, güneş enerjisi bu ihtiyacın tamamını da karşılayabilir.

ETH Zürih‘ten araştırmacılar, sentetik kuvars kullanarak güneş enerjisini yakalama yöntemi geliştirdi ve bu yöntemle bin 50 °C gibi yüksek sıcaklıklara ulaşıldı. Bu kavram kanıtı çalışması, karbon yoğun sanayiler tarafından gereken aşırı ısıyı sağlama potansiyelini gösteriyor.

Küresel enerji kullanımının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan cam, çelik, çimento ve seramik gibi sanayiler, yüksek sıcaklıklar ve önemli enerji tüketimi gerektirir; bu da şu anda fosil yakıtların yakılmasıyla sağlanıyor.

Güneş enerjisinde ‘devrilme noktasına’ ulaştık mı?
Güneş enerjisinde yeni bir çağ: İki boyutlu malzemeyle uzayda enerji tarlası kurulabilecek

Yarı saydam malzemelerle ısı aktarmayı başardılar

Geleneksel güneş alıcıları, güneşi takip eden aynalar kullanarak güneş enerjisini yoğunlaştırır, ancak bin derece üzerinde ısıyı verimli bir şekilde aktarmakta zorlanır. Casati’nin ekibi, kuvars gibi yarı saydam malzemeler kullanarak güneş alıcılarının verimliliğini artırmayı başardı. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi, 136 güneş ışığına eşdeğer bir ışıkla maruz kaldığında, emici plaka bin 50°C sıcaklığa ulaştı.

Casati, “Önceki araştırmalar sadece 170 °C’ye kadar termal-tuzak etkisini göstermeyi başarmıştı. Araştırmamız, güneş termal tuzaklamanın sadece düşük sıcaklıklarda değil, bin °C üzerinde de işe yaradığını gösterdi. Bu, sanayi uygulamaları için potansiyelini göstermek açısından hayati önem taşıyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

IEA: Jeopolitik gerilimler temiz enerji ihtiyacını güçlendiriyor, daha fazla yatırıma ihtiyaç var

IEA'nın Dünya Enerji Görünümü 2024 raporuna göre, Çin'in domine ettiği yenilenebilir enerjideki rekor büyümenin fark yaratabilmesi, fosil yakıtlardan hemen vazgeçilmesine bağlı.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Muğla-Karacasöğüt Koyu’na yat limanı için açılan ‘ÇED davası’na şirket katılmadı

1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na yapılmak istenen marina için verilen ÇED olumlu kararına dava açan Muğlalılar, kamu vicdanını rahatlatacak bir karar beklediklerini söyledi.

Gebze Belediye Başkanı, katliamdan kurtarılan hayvanların barınağa iadesini istedi

Zinnur Büyüköz, barınaktaki katliamdan kurtulan hayvanları kurtaran hak savunucularına, 'hayvan kaçırmak' ve 'mama gaspetmek'ten dava açacağını söyledi.

Sahra Çölü’nde 50 yıl aradan sonra ilk sel

Dünyanın kutuplardan sonra en büyük çölü olan Sahra aşırı yağışlara teslim oldu. İki günde 6 aylık yağış alan Güneydoğu Fas'ta kasabalar suya gömüldü.

EN ÇOK OKUNANLAR