University College London (UCL) ve Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD) tarafından yapılan geniş kapsamlı bir araştırmaya göre, dünya genelinde 2050 yılına kadar olan enerji talebini karşılamak için mevcut fosil yakıt projeleri yeterli olacak. Bu nedenle, hükümetlerin yeni petrol, gaz ve kömür ruhsatları vermemesi gerektiği belirtiliyor.
The Guardian‘ın aktardığına göre araştırmacılar, hükümetlerin iklim hedeflerini tutturmak için vaat edilen değişiklikleri gerçekleştirmesi durumunda, yeni fosil yakıt projelerine ihtiyaç olmayacağını açıkladı. Çalışma, küresel hükümetlerin yeni fosil yakıt projelerini yasaklaması ve fosil yakıt endüstrisinin kontrollü bir şekilde azalmasını başlatması için “katı bilimsel bir temel” sunduğunu belirtti.
Science dergisinde yayımlanan makalede, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından derlenen çeşitli senaryolar kullanılarak, küresel enerji talep tahminleri analiz edildi. Bu senaryolar, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde sınırlamayı hedefliyordu.
Araştırmada, yeni fosil yakıt projelerinin yanı sıra, net sıfır gelecekte yeni kömür ve gaz yakıtlı elektrik üretim tesislerine de ihtiyaç olmadığı bulundu. Bu veriler, hükümetlerin enerji politikalarını temiz enerji yatırımlarına yönlendirmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Araştırma, İngiltere’de yaklaşan genel seçimler öncesinde iktidardaki Muhafazakar Parti’nin Kuzey Denizi’nde yüzlerce yeni petrol ve gaz arama ruhsatı verme vaadini yeniden tartışmaya açtı. Muhalefetteki İşçi Partisi, iktidara gelmeleri halinde yeni ruhsatları durdurmayı ve mevcut petrol ve gaz sahalarından elde edilen kârlara daha fazla vergi getirerek, yeşil enerji projelerine yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.
‣ Rapor: Bankalar 8 yılda fosil yakıt şirketlerine 7 trilyon dolar sağladı
‣ Fosil yakıtların neden olduğu ‘küresel kararma’ nedir?
‣ Kuzey Denizi’nde fosil yakıt arayan hiç bir ülkenin 1.5C hedefi yok!
UCL Enerji Enstitüsü’nden Dr. Steve Pye, araştırmanın yeni fosil yakıt projelerine ihtiyaç olmadığını gösteren katı bir bilimsel temel sunduğunu belirtti. Pye, “Bu norm, politikaların hedeflenen yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarına odaklanmasına yardımcı olmalı ve fosil yakıt altyapısının adil bir şekilde azalmasını yönetmelidir,” dedi.
UCL Siyaset Bilimi Bölümü’nden Dr. Fergus Green ise, araştırmalarının küresel etik normlardaki geçmiş değişimlerden dersler çıkardığını belirtti. Green, “Yeni fosil yakıt projeleri olmaması, tüm hükümetler ve fosil yakıt endüstrisinin hemen hesap verebilir olacağı net ve acil bir taleptir,” dedi.
Araştırma, mevcut fosil yakıt projelerinin küresel enerji talebini karşılamaya yeteceğini ve yeni projelere gerek olmadığını ortaya koyarak, hükümetlerin enerji politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguluyor. Temiz enerjiye yapılan yatırımların artırılması ve fosil yakıt altyapısının adil bir şekilde azaltılması, iklim krizine karşı önemli adımlar olarak görülüyor.