İklim KriziManşet

İklim eylemleri karşılık buldu: Birleşik Krallık’ta bir bankacılık grubu daha fosil yakıtı desteklemekten vazgeçti

0

Birleşik Krallık orjinli iklim örgütü, Just Stop Oil’in (Sadece Petrolü Durdurun) ekim ayı boyunca düzenlediği iklim eylemlerinin ardından ülkenin önde gelen bankalarından birinden daha yeni petrol ve doğalgaz sahası projelerine kredi verilmesini yasaklayacağına dair  açıklama geldi.

The Independent‘ten Donnachadh MacCarthy‘nin aktardığına göre, 20 Ekim’de Lloyds Banking Group, “sıfırdan yapılacak petrol ve doğalgaz atılımlarının (2021 sonundan önce petrol ve doğalgaz otoritesi onayı almayan sahalar) doğrudan finansmanına (proje finansmanı ya da rezerv bazlı kredilendirme yoluyla)” son verdiğini duyurdu.

Lloyds’un 2015’teki Paris İklim Zirvesi’nden bu yana fosil yakıtlara 12,6 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı belirtiliyor. Yeni açıklama, Paris’ten bu yana fosil yakıtlara 14,8 milyar  dolar yatırım yapan NatWest‘in gelecekte yeni petrol ve doğalgaz rezervlerinin araştırılmasına yönelik proje finansmanını yasaklayacağına dair şubatta yaptığı açıklamanın ardından geldi.

Gazeteye konuşan NatWest’ten bir sözcü, “Aralık 2019’dan bu yana petrol ve doğalgaz sektöründeki pozisyonumuzu yaklaşık 1,7 milyar sterlin azalttık. Aralık 2021 itibarıyla, petrol ve doğalgaz sektöründeki toplam pozisyonumuz toplam kredilerin yüzde 0,7’sine düştü” dedi.

Birleşik Krallık’ın en büyük beş bankasının fosil yakıtlara yaptığı yatırımlar, BK küresel nüfusun yüzde 1’inden azını oluşturmasına rağmen, Paris’ten bu yana fosil yakıtlara yapılan küresel bankacılık yatırımlarının yüzde 8’ine ulaştı.

Fosil yakıt üretimini artırma kararı alan Birleşik Krallık hükümetine işgalli protesto
Birleşik Krallık’ta iklim eylemi: Genç aktivistler kendilerini ünlü tablolara yapıştırdı
İklim aktivistlerinin elleri bu kez ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunda
İklim aktivistlerinden Van Gogh’un tablosuna çorbalı protesto
İklim aktivistleri Londra merkezindeki araba galerisini turuncuya boyadı
Almanya’da iklim aktivistleri Monet tablosuna patates püresi fırlattı
Yemekli eylemlerde sıra Kral Charles’ta: Balmumu heykelinin yüzüne pasta yapıştırıldı
Aktivistler, fosil yakıt lobicilerinin merkezi olan binaya boya püskürttü
İklim aktivisti, ‘münasip eylem yöntemlerinin’ tartışıldığı programda kendini masaya yapıştırdı
İklim aktivistlerinin protestolarının yeni hedefi ‘İnci Küpeli Kız’ oldu

Just Stop Oil’den bir sözcü de kararı şöyle değerlendirdi: “Lloyds Bank’ın yeni petrol ve doğalgaz finansmanına son verme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu karar, hükümetimizin gerçekleri kavrayamadığını gösteriyor. Diğerlerinin de onlara katılmasını bekliyoruz, çünkü yeni petrol ve doğalgaza yatırım yapmak milyonlarca insanın ölümünü planlamak demek. Bankacılık sistemimizin ve sivil toplumun dayandığı hukukun üstünlüğünün kaybolmasına yol açacak. Yeni petrol ve doğalgazdan vazgeçmek, kendimizi korumaya yönelik bir eylem.” 

Kampanyanın başladığı Şubat 2022’den bu yana Just Stop Oil’in iklim aktivistlerinden 35’i tutuklu ya da hükümlü olarak hapiste bulunuyor. Toplamda 2 binden fazla kişi tutuklandı.

XR da Barclays’e karşı eylemde

Geçen hafta Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion, XR) da Barclays‘e karşı ülke çapında bir dizi eylem başlatmıştı. XR sözcüsü Gail Bradbrook, “Barclays’in Avrupa’nın en büyük fosil yakıt finansörü olarak oynadığı yıkıcı rolün farkına varmasının ve rotasını değiştirmesinin tam zamanı” demişti.

Birleşik Krallık’taki Enerji ve İklim İstihbarat Birimi‘nin (ECIU) 2022 enerji fiyatları kriziyle ilgili yaptığı bir ankete katılanların yüzde 51’i yenilenebilir enerji kaynaklarını ve yalıtımı doğalgaza bağımlılığı azaltmanın en iyi yolu olarak görüyor. Buna karşılık Kuzey Denizi‘nde petrol ve doğalgaz aramalarının genişletilmesini destekleyenlerin oranı sadece yüzde 9 ve hidrolik kırılmayı en iyi uzun vadeli çözüm olarak destekleyenlerin oranıysa yüzde 8. Destekçilerin arasında yeni muhafazakar başbakan Rishi Sunak da bulunuyor. 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.