[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya‘nın, “Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu’na (COFFIS) katıldı.

COFFIS, fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik engelleri kaldırmak ve şeffaflığı kolaylaştırmak için birlikte çalışan Hollanda liderliğindeki bir hükümet koalisyonu. Yeni katılımlarla birlikte şu anda Avusturya, Antigua ve Barbuda federal hükümeti, Belçika, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, İspanya, İsviçre ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere 16 üye ülkesi bulunuyor.

Üye devletler Brezilya’da düzenlenecek COP30‘a verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik ulusal bir planla gelmeyi taahhüt etti.

Kolombiya Çevre Bakanı Susana Muhamad, COP29’da.

Greenpeace UK Kıdemli Siyasi Danışmanı Rebecca Newsom, Birleşik Krallık’ın koalisyona katılma kararının, İngiliz iklim diplomasisinin Muhafazakarlar dönemindeki birkaç durgun yılın ardından nihayet uykudan uyandığının bir başka göstergesi olarak nitelendirdi:

“Fosil yakıt sübvansiyonlarını ele alma konusunda daha fazla iş birliği ancak iyi bir şey olabilir. Ancak G7 ve G20 liderlerinin bu sorunu ele almak için uzun yıllar boyunca defalarca bildiriler imzaladığı göz önüne alındığında, şimdi gerçek eylem zamanı. İngiltere’nin fosil yakıt üretim sübvansiyonları her yıl milyarlarca dolar değerinde. Bunlar, fosil yakıt endüstrisine uygulanan ek vergilerle birlikte, İngiltere’nin gelişmekte olan ülkeleri destekleme konusundaki iklim finansmanı yükümlülüğünü yerine getirmek için nakit kilidini açmak üzere derhal yeniden yönlendirilmelidir.”

Newsom, kirleticilerin iklime verdikleri zararın bedelini ödemelerinin zamanı geldiğine vurgu yaptı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

EN ÇOK OKUNANLAR