İklim KriziManşet

Hindistan’da aşırı yağışlar ve toprak kaymaları en az 72 kişinin ölümüne neden oldu

0
Fotoğraf: AP

Hindistan’ın dağlık Himachal Pradesh eyaletinde devam eden şiddetli yağışların sebep olduğu ani seller ve toprak kaymaları nedeniyle en az 72 kişi hayatını kaybetti.

Kurtarma ekipleri, hafta sonunda meydana gelen yağmurların ardından çamur ve enkaz altında sıkışan insanları kurtarmak için zorlu hava koşullarıyla mücadele etti. Hint Hava Departmanı, eyalette yüksek alarm durumu ilan etti ve yetkililer, “sağanak yağışların önümüzdeki birkaç gün boyunca devam edeceğini” belirtti.

Associated Press‘in aktardığına göre, eyaletin acil durum merkezinde görevli Vikram Singh, dün (17 Ağustos) yaptığı açıklamada, can kayıplarının önceki beş günde meydana geldiğini ve kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Fotoğraf: Natural Disaster Response Force

‘Zararın onarılması bir yıl sürebilir’

Eyaletin başkenti Shimla‘da, yolların kapalı olması nedeniyle okullar kapatıldı. Hint Hava Kuvvetleri ve afet müdahale ekiplerinin, alçak rakımlı ve savunmasız bölgelerden insanları tahliye etmeye yardımcı olduğu kaydedildi. Eyalet Başkanı Sukhvinder Singh Sukhu, “2 binden fazla kişinin helikopterler ve tekneler kullanılarak kurtarıldığını ve şu anda yardım kamplarında güvende olduklarını” ifade etti.

Sukhu, Hindistan Haber Ajansı’na verdiği demeçte, bu muson yağmurlarının yol açtığı zararın onarılmasının bir yıl sürebileceğini ve tahmini kaybın yaklaşık 100 milyar rupi (1.2 milyar dolar) olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Hint Hava Kuvvetleri

Plansız yapılaşma felakete sebep oldu

Bilim insanları, heyelanların ve sel felaketlerinin haziran-eylül muson mevsimi boyunca Hindistan’ın Himalaya bölgesinde sıkça görüldüğünü fakat küresel ısınmanın artmasıyla birlikte bu tür olayların daha sık meydana geldiğini belirtiyor. Ancak yerel uzmanlar, mevcut felaketin muhtemelen bölgedeki plansız yapılaşmaya bağlı olduğunu vurguluyor.

Himalaya bölgesinin yerlisi ve Meteorolog Anand Sharma, tablonun oluşmasında en büyük payın kötü planlama ve yönetim olduğunu söylüyor. “Yıkılan tüm binalar son zamanlarda inşa edilen binalardır, 100 yıl önce inşa edilen binalar neredeyse hiç hasar görmemiştir” diyen Sharma’ya göre bir diğer husus ise bölgedeki turistik aktivitelerin plansız büyümesi.

Geçen ay, rekor düzeydeki muson yağmurları, kuzey Hindistan’ın bazı bölgelerinde, Himachal Pradesh dahil, iki hafta içinde 100’den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

‣ Hindistan’da sel ve heyelandan en az 40 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: Pradeep Kumar / AP

Ani seller ile iklim değişikliği arasında ne tür bir bağlantı var?

Son yıllarda artan ani seller ve taşkınlar, iklim değişikliği ile yakından ilişkilendiriliyor. Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisiyle sıcaklıkların yükseldiğini ve bu nedenle deniz sularının daha fazla buharlaştığını, buzulların daha hızlı eridiğini ifade ediyor. Böylelikle atmosferde daha fazla su buharının tutulduğunu ve bu durumun yoğun yağışlara ve ani sellerin artmasına neden olduğu belirtiliyor.

Bilim insanlarına göre, ani sellerle mücadelede sadece olayın sonuçlarına değil aynı zamanda iklim değişikliğinin altında yatan nedenlere de odaklanmak gerekiyor. Sürdürülebilir çevre politikaları ve sera gazı emisyonlarının azaltılması gibi adımlar, gelecekteki ani sellerin sıklığını ve etkisini azaltmada önemli rol oynayabilir.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.