Hayvan HaklarıManşet

Hak savunucuları dördüncü yılda sordu: Sürgüne gönderilen 860 at nerede?

0
Adaların Atları Platformu

Adaların Atları Platformu bugün (19 Aralık) Büyükada Saatli Meydan’da bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. 

Adada yaşayan atların yaşam hakları için dört yıldır devam eden mücadelelerini ve atların bugünkü durumunu özetleyen Adaların Atları Platformu’ndan Zekiye Kürkçüoğlu, “Talebimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) Heybeliada ve Burgazada ahır arazilerine yeniden ahır yapması, Büyükada Ahırı‘nda kapalı tuttuğu atları bu ahırlara dağıtması ve atların düzenli olarak dışarı çıkarılması, göz önünde, doğanın ve hayatın içinde olması” dedi.

Bu konudaki gelişmelerin kendilerine bildirilmesini isteyen Kürkçüoğlu, atların sadece Büyükada‘daki İBB Ahırları‘nda tutulmalarının ve vaktin büyük bir kısmını kapalı olarak geçirmelerinin yerine, adalarda daha iyi yaşam koşulları oluşturulmasını hedeflediklerini ve konuyla ilgili olarak Kaymakamlık’a bir dilekçe ilettiklerini vurguladı.

Doğanın şifacıları: Atlar
Heybeliada’da yerinden yurdundan edilen atlardan biri öldü

Platform, İBB’nin Atlı Zabıta Birimi atlarının ve diğer atların her üç adada düzenli olarak dolaştırılmasını, bu sayede orman yangınlarına karşı önemli bir denetim önlemi olarak ve adanın doğal dengesinin sürdürülmesine katkıda bulunacaklarını vurguluyor. Platformun kaymakamlığa sunduğu dilekçede belirtildiği gibi, atların Adalar’daki varlığı, ormanda fazla büyüyen bitkilerin doğal kontrol altında tutulmasından, at gübresiyle ada toprağının dengelenmesine kadar pek çok fayda sağlıyor.

Adaların Atları Platformu

Adalar’da atlara ne olmuştu?

Aralık 2019’da İstanbul‘un Adalar ilçesine bağlı üç adada, bin 700’den fazla at yaşıyordu. 19 Aralık 2019’dan itibaren 105 at, ruam oldukları iddiasıyla İstanbul Valiliği kararı ile Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından öldürülmüştü, geri kalan atlar da aynı gerekçeyle “karantina” adı altında ahırlara hapsedilmişti.

Bugün Adalar’da geriye 100 at bile kalmadı. Recep Tayyip Erdoğan‘ın 2018’de seçim konuşmasında da “Atların kurtarılması, özgürlüğüne kavuşması için” faytonun kaldırılacağını vurgulaması üzerine hız kazanan fayton kaldırma kampanyası sonucu İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ocak 2020’de Adalar’da fayton kalmayacağını açıkladı ve ilçedeki hemen hemen bütün atları satın aldı. 

Yerel seçime doğru Adalar’da manzara-i umumiye: Adalılar ne istiyor?

Atlar İstanbul Valiliği’nin hukuka uygun olmadığı daha sonra mahkeme tarafından da tespit edilen karantina kararı nedeniyle Haziran 2020’ye kadar ahırlarda kapalı tutuldular ve bu durum fizyolojilerine uygun olmadığı için hareketsizliğe bağlı nedenlerle yüzlerce at öldü. İBB Mart 2020 itibarıyla 1200’den fazla atı satın aldı ve 2020 yazı boyunca 860 atı Adalar dışına gönderdi. Bedelsiz yollanan atların gittikleri yerde ne olacağı hiçbir şarta bağlanmadı, takip yapılabilmesi için çip numaraları açıklanmadı. 

Ocak 2020’de kurulan Adaların Atları Platformu, Adalar’dan gönderilen atların nereye sevk edildiklerini takip etti, yayınladı, gittikleri yerlerde Tarım Müdürlüklerince kayda geçirilmeleri için çaba gösterdi ve bazı atların kaydedilmesini sağladı. Ancak, İBB tarafından Hatay‘ın Dörtyol ilçesine gönderilen 100 atın “kaybolması” üzerine atların sürgünü onların iyiliğine olmadı.  

İstanbul Valiliği’nin, atları öldürme gerekçesi olarak sunduğu ruam hastalığına dair raporları hiçbir zaman açıklamadığı gibi, İBB ve Tarım Bakanlığı da Adalar’dan gönderilen atların çip numaralarını vermedi. 

Adaların Atları Platformu, yapılan operasyonların “atları kurtarma” ve “atların özgür olması” amacı taşımadığının ortaya çıkan sonuçlardan artık anlaşıldığını ifade ediyor:  “Biz Adalılar ve atların iyiliğini düşünenler, burada asıl amacın atları ada hayatından çıkararak adada hayatı hızlandırmak ve rantı arttırmak olduğunu baştan beri görüyor ve söylüyoruz.”

Bugün, Adalar’da 2022 ve 2023 doğumlu taylar dahil olmak üzere toplam 100’e yakın at yaşıyor. Bu atların ve tayların neredeyse hepsi İBB’nin Büyükada İspark Ahırı‘nda hâlâ kapalı tutuluyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.