Dünyaİklim KriziManşet

G20 iklim hedeflerinden uzak: Türkiye, kritik derecede yetersiz

0

Tek bir G20 ülkesi bile Paris Anlaşması‘nın küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlama ve emisyon azaltımında “adil paylarını” karşılama hedefiyle uyumlu politikalara sahip değil.

Climate Action Tracker tarafından 5 Aralık’ta yayınlanan verilere dayanan değerlendirme, liderlerin Cop28 konferansı için Dubai‘de bir araya geldiği sırada yapıldı.

Çalışmada, yüksek gelirli ülkelerin harekete geçme sorumluluklarını arttırabilecek tarihsel emisyonlar gibi hususlar dikkate alınıyor. Her ülke sera gazı emisyonlarını azaltma çabasına yaptıkları “adil pay” katkısına göre değerlendiriliyor. Ayrıca ekonomik kapasite ve refah maliyeti gibi konular da göz önünde bulunduruluyor.

Kritik derecede yetersiz olarak listelenen ülkeler. Grafiklerde yer alan pembe çizgi tarihi olarak kaydedilmiş yıllık emisyonları gösteriyor, 2030’a doğru görülen daha koyu pembe alana sahip çizgiler ise mevcut politikaya dayalı tahmin aralığına işaret ediyor. Yeşil kısım ise adil paylaşım analizine dayalı olarak, ‘iklim politikalarının kritik derecede yetersiz’den ‘Paris anlaşmasıyla uyumlu’ya kadar 2030 değerlendirmesi aralığını gösteriyor. -Kaynak: Guardian

Sekiz G20 ülkesi ‘kritik derecede yetersiz’ olarak değerlendirildi

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sekiz G20 ülkesi (Arjantin, Güney Kore, Suudi Arabistan, Rusya, Türkiye, Kanada, Meksika ve Endonezya) sadece adil katkı payları hesaba katıldığında “kritik derecede yetersiz” olarak değerlendirildi.

Bu, iklim politikaları ve taahhütlerinin asgari düzeyde veya hiç eylemi yansıtmadığı ve bu yüzyıl boyunca sanayi öncesi seviyelerin 4C° üzerinde ısınmaya yol açacağı anlamına geliyor.

Türkiye en kötü kategoride

Türkiye ve Meksika ise bu ülkelerin arasında en kötü durumda olan ülkelerden.

Buna göre; Türkiye ve Meksika’nın gelecekteki tahmini emisyon artışları hala çok yüksek. Bu nedenle Türkiye Climate Action Tracker’ın en kötü kategorisinde yer aldı.

Grafik, politika, eylem, adil paylaşım, iklim finansı gibi oylama faktörleri ve net sıfır hedefi ile orman gibi kara kullanım alanını da içerisine alan ek oylama unsurlarıyla yapılan değerlendirmeyi gösteriyor. Tüm bu faktörler göz önüne alınarak yapılan değerlendirme sonucunda kritik derecede yetersiz olarak listelenmiş ülkeler görülüyor. - Kaynak: Climate Action Tracker

Grafik, politika, eylem, adil paylaşım, iklim finansı gibi oylama faktörleri ve net sıfır hedefi ile orman gibi kara kullanım alanını da içerisine alan ek oylama unsurlarıyla yapılan değerlendirmeyi gösteriyor. Tüm bu faktörler göz önüne alınarak yapılan değerlendirme sonucunda kritik derecede yetersiz olarak listelenmiş ülkeler görülüyor. – Kaynak: Climate Action Tracker

Arjantinli başkan Trump’ın izinden giderken…

Guardian‘dan Ashley Kirk’in aktardığına göre; Arjantin‘in emisyonlarının 2030 yılına kadar 398 milyon metrik ton olacağı tahmin ediliyor, 1.5C uyumlu adil pay sınırı ise 191 milyon metrik ton.

Çevreciler, iklim değişikliğini “sosyalist bir yalan” olarak nitelendiren aşırı sağcı Devlet Başkanı Javier Milei‘nin geçen ay seçilmesinin ardından Arjantin’in daha da geriye gitmesinden endişe ediyor.

Arjantin’de seçimleri aşırı sağcı ve iklim inkarcısı Milei kazandı 

Donald Trump‘ın hayranı olan Milei, Trump’ın izinden gideceğini ve Arjantin’i Paris Anlaşması’ndan çekeceğini belirtti.

Benzer şekilde, Güney Kore’nin 2030 yılı emisyon seviyesi olan 654 milyon metrik ton, 1.5C uyumlu adil paylaşım senaryosundaki 235 milyon metrik tonluk sınırdan önemli ölçüde yüksek.

AB ve Birleşik Krallık ‘oldukça yetersiz’

Grafiklerde yer alan pembe çizgi tarihi olarak kaydedilmiş yıllık emisyonları gösteriyor, 2030’a doğru görülen daha koyu pembe alana sahip çizgiler ise mevcut politikaya dayalı tahmin aralığına işaret ediyor. Yeşil kısım ise adil paylaşım analizine dayalı olarak, ‘iklim politikalarının kritik derecede yetersiz’den ‘Paris anlaşmasıyla uyumlu’ya kadar 2030 değerlendirmesi aralığını gösteriyor. -Kaynak: Guardian

Çin, Brezilya, Avustralya, AB ve Birleşik Krallık “oldukça yetersiz” olarak değerlendirildi, yani politikaları ve taahhütleri, tarihsel emisyonları hesaba katıldığında 1,5C sıcaklık artışı sınırıyla tutarlı değil.

Adil paylaşım senaryosuna göre Birleşik Krallık‘ın Paris’te taahhüt edilen 1.5C hedefiyle tutarlı olabilmesi için 2030 yılına kadar 152 milyon metrik ton net negatif emisyona sahip olması gerek. Analistler, bu kadar sıkı azaltımların ülke içinde gerçekleştirilemediği durumlarda, bir ülkenin diğer ülkelerdeki emisyon azaltımlarını desteklemek için iklim finansmanı gibi önlemlerle telafi edebileceğini öne sürdü.

Birleşik Krallık, 2030 yılına kadar 367 milyon metrik ton olacağı tahmin edilen emisyonlarıyla bu hedefin çok uzağında.

Çin, 2026 yılında 14.3 milyar metrik ton ile zirve yapacağı tahmin edilen emisyonları ile G20’nin açık ara en büyük bireysel emisyon yayıcısı konumunda.

Brezilya’da sağcı Jair Bolsonaro yönetiminde geçen dört yılın ardından İşçi Partili Luiz Inácio Lula da Silva, ormansızlaşmayı azaltma ve yerli halkın haklarını koruma vaatleriyle geçen yıl başkan seçildi.

Ormansızlaşmayı durdurma hedefleri uygulanmaya başlandı ancak ülke hala büyük bir fosil yakıt üreticisi ve çevreyi yoğun bir şekilde kirleten bir tarım sektörüne sahip.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.