Doğa MücadelesiManşetYerel

EnerjiSA’nın İzmir’deki RES projesine yürütmeyi durdurma kararı

0
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel.

Sabancı Holding‘e ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş, Aydın’ın Germencik ve İzmir’in Tire ilçeleri sınırlarında hayata geçirmek istediği Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi ile ilgili Aydın 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

28 türbin orman ve mera alanında

Proje tanıtım dosyasına göre Dampınar RES için 28 türbinin faaliyet göstermesi planlanıyor. Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi “1/100 bin Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planı”nda orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor.

Kızılçam ve sandal ağacı ormanları, endemik bitkiler, binlerce yıllık arkeolojik kültür varlıkları ile dolu olan proje alanında inşaat gerçekleşirse, dinamit patlamaları sonucu çıkan taşların, dağda kontrolsüzce gezdirilecek tırların üzerine kurulmuş tesislerde kırılıp mıcır yapılacaktı.

Kartal Dağı’nı Koruma Platformu, proje yüzünden ormandaki ağaçların kesilerek  geniş yollar açılacağına, elde edilen elektriği taşımak için de ormanların, zeytinliklerin, incir bahçelerinin ve  köylerin delik deşik edeceğini belirterek, üretim süreci boyunca da köylerine çok yakın yollarda yoğun bir araç trafiği, gürültü, hava ve çevre kirliliği yaratılacağını ve ekosistemin tahrip edileceği uyarısı yapmıştı.

Tarım alanları ve su kaynaklarının ortasında…

ÇED raporunda yer alan bilgilere göre; proje 11 adet türbin ve 60,5 MWm/33 MWe kurulu güçte “Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi”ni kapsıyor. RES’in dışında yapılacak seyyar taş ocağı işletmesi için başvuruda hemen hiç bir bilginin yer almadığını kaydeden Kartal Dağı Platformu, tirbünlerin de yaşama alanlarına 70 ila 470 metre civarında kurulmak istendiğini  söylemişti.

Kartal Dağı’na RES ve mobil taş ocağına halktan itiraz: Ormanımızdan elinizi çekin
Kartal Dağı’ndaki mermer ocağının ruhsatları iptal edildi

Tirbünlerin Türkiye’nin en kaliteli incirlerinin yetiştiği incir bahçeleri, zeytinlikler ile verimli tarım arazileri, süt inekçiliği, koyunculuk, arıcılık yapılan meralarla Küçük Menderes ovasını besleyen su kaynaklarının ortasına inşa edileceğini belirten Platform, proje sahasında 1.derece sit olarak tescil edilmiş ve tescil başvurusu yapılmış birden fazla arkeolojik kültür varlığı olduğunu da bildirmişti.

Proje planında da 10 türbin,  içme-kullanma suyu temini amaçlı olarak işletilmekte olan Neşetiye Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde kalıyor.

Proje alanında ayrıca 14 endemik bitki ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşmesi ve Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan canlılar bulunuyor.

Proje sahası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla acele kamulaştırma kararı verilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.